Elstartolt a 11. Budapesti Zsidó és Izraeli Filmfesztivál! (x)

2022. december 1. – 10:57

Elstartolt a 11. Budapesti Zsidó és Izraeli Filmfesztivál! (x)

Másolás

Vágólapra másolva

A különböző nemzetek filmfesztiváljaiban az a jó, hogy az ember megnyugszik, máshol sem jobb. Ha rendesen végignézzük a filmeket, látjuk, hogy nagyjából ugyanazt csinálja mindenki, akárhol él: szeret, örül, bántják, szomorú, randizik, öregszik, meghal, de addig jó sok csatát megvív, menekül, nincs pénze, hülyék a szomszédai, kipróbálja a füvet. A különbség a részletekben van: máshogy éli meg ugyanazt egy skandináv, egy olasz vagy egy izraeli.

A 11. Budapesti Zsidó és Izraeli Filmfesztivál (amit a JCC Budapest – Bálint Ház rendez már 11 éve) ebből a szempontból ugyanezt hozza. Vége már az időknek, amikor a filmek fele a holokausztról szólt. A zsidók is szeretnek nevetni, pláne magukon, ezért sok vicces filmet csinálnak. De persze ők is tele vannak problémával, amik ugyanolyanok, mint bárki másé – néha kicsit politikaibbak, de a Fauda óta tudjuk, hogy a közel-keleti konfliktust is lehet rettentő szórakoztatóan tálalni. Izraelben is téma a bevándorlás, az emberek családja ott is rémes, és a párválasztás sem könnyebb, mint bárhol máshol.

Forrás: Bálint Zsidó Közösségi Ház Alapítvány
Forrás: Bálint Zsidó Közösségi Ház Alapítvány


A ZsiFi dokumentumfilmekben mindig is erős volt, ez most sincs másképp. A mai dokumentumfilmek már rég nem a szájbarágós, Delta-stílusú alámondásos dolgok, hanem szinte játékfilmek. De lesz romkom (sok), a Tinder-generációhoz szóló ugyanúgy, mint az idősebb korosztálynak címzett – feltéve, ha érdekli őket egy nyugdíjasotthon, ahol kicsit ráfüggnek az orvosi kannabiszra. De az erősebb gyomrúak sem maradnak éhen: önbíráskodás a nácival szemben, a palesztin kérdés, és persze Hitler is szóba jön egy kicsit.

Mi magyarok is büszkék lehetünk: a ZsiFin debütál Oláh Kata „Aki legyőzte az időt” című filmje, amely az idén 102 éves Keleti Ágnes előtt rója le tiszteletét. És persze Hollywood sem marad ki: bár sajnos nem személyesen, de Anthony Hopkinssal, Anne Hathaway-el és Jessica Chastainnel nyílik meg a fesztivál, akik az Armageddon Time című filmben mutatják meg, hogy a generációk közti nehézségek a zsidó családokban még erősebbek, mint máshol.

A névben is szereplő Izrael pedig idén sem szégyenkezhet 11 filmjével, köztük a fájóan korán meghalt Ronit Elkabetz életéről szóló gyönyörű kétrészes alkotással, Docaviv első díjat nyert dokumentumfilmmel, politikai és történelmi drámákkal.

Idén újdonsággal is készül a fesztivál: 11 rövidfilm látható majd, legtöbbjük a játékfilmek előtt. Lesz köztük cseh dráma, amerikai animációs film, brit komédia, valamint izraeli, szlovák és magyar alkotások is. A Közönségdíjra pedig ismét érdemes lesz szavazni, mert projektort, Holt-tengeri luxuskozmetikumokat és izraeli vacsorát lehet nyerni.

A ZsiFi filmjeit keressék a Puskin és a Művész moziban november 30. és december 4. között. Részletes program: zsifi.org

Forrás: Bálint Zsidó Közösségi Ház Alapítvány
Forrás: Bálint Zsidó Közösségi Ház Alapítvány


Ez a cikk egy fizetett promóció, úgynevezett PR-cikk, aminek a megrendelője a Bálint Zsidó Közösségi Ház Alapítvány.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!