Kedden Bonobo koncert a Budapest Arénában! (x)

2022. november 23. – 10:55

Kedden Bonobo koncert a Budapest Arénában! (x)
Simon Green – Bonobo – Fotó: Grant Spanier

Másolás

Vágólapra másolva

Közel öt év után tér vissza a downtempo világsztárja november 29-én Budapestre. Zenekarával a magyar közönségnek is bemutatja Fragments című hetedik stúdióalbumát, amin olyan zenészek működnek közre, mint Jamila Woods, Joji, Kadhja Bonet, Jordan Rakei, O’Flynn és Miguel Atwood-Ferguson. Bonobo érzelmileg eddigi legintenzívebb albumáról a Guardian kritikusa a „csodálatos nirvána, pihentető álom” – jelzőkkel írt.

Bonobo, vagyis Simon Green első lemezét még 2000-ben jelentette meg Animal Magic címmel. Szinte rögtön leszerződtette az egyik legfontosabb elektronikus zenével foglalkozó kiadó, a Ninja Tune, akikkel azóta is együtt dolgozik. Albumait a kezdetektől fogva maga hangszereli és a produceri munkát is ő látja el.

BONOBO – FRAGMENTS TOUR 2022 BUDAPEST

2022. 11. 29.

Papp László Budapest Sportaréna, Budapest

Előtte: Analóg Balaton, Poté

Jegyek elérhetők az Eventim hálózatában.

Facebook eventet itt találod!

Azonnal felismerhető ütem- és dallamvilágával szakmai körökben indulása óta a downtempo úttörőjeként tartják számon, az igazi áttörést mégis csak a 2010-es Black Sands című album hozta el számára. Egyedi hangzásvilágának egyik kulcseleme, hogy az elektronikus zenét sokszor távolabbi műfajokkal, nép- és világzenével, jazzel vagy éppen gyűjtött hangelemekkel keveri.

„Az elektronikus és akusztikus zene közötti szembenállás szerintem nem létezik. Elektronikus módszerekkel készítek nem elektronikus zenét. Ha ugyanis a hagyományos értelemben vett elektronikus zenére gondolunk, mint a detroiti techno vagy a Kraftwerk, az szó szerint gépek által generált hangzás. Amit én csinálok az az akusztikus forrásokból származó hangok összegyűjtése. Gépek által készített zene helyett, gépekkel készített zene”

– mesélte egy interjúban.

Simon Green – Bonobo – Fotó: Grant Spanier
Simon Green – Bonobo – Fotó: Grant Spanier

„Vokális töltetű, ütem-vezérelt tánczene precízen rétegzett, merengő hangzásvilággal”

– adta meg zenéjéről talán az egyik legpontosabb meghatározást a Financial Times újságírója. Egy biztos, az elektronikus és az élő hangszeres zene határait elmosó fellépéseivel Bonobo egyaránt megtölti a Sydney Operaházat, a Royal Albert Hallt, vagy éppen a Glastonbury Fesztivál színpada előtti teret.

„Az emberek nem feltétlenül tudják ki vagyok. Sokan még mindig azt hiszik, a Bonobo egy zenekar. Ez azért is lehet így, mert nem személyiségközpontú zenét csinálok. Nem az a fontos, hogy én ki vagyok”

– nyilatkozta korábban. Simon az elmúlt négy évben öt Grammy-jelölést zsebelt be, sokan úgy gondolják, nagy az esélye, hogy a díjat januárban megjelent Fragments című albumáért fogja megkapni. Ez érzelmileg az eddigi legintenzívebb lemeze, így talán nem is meglepő, hogy maga szerző is ezt tekinti remekművének. Korábban mindig utazás közben készítette dalait, a lezárások miatt azonban máshonnan kellett inspirációt gyűjtenie.

„Korábban folyamatosan a világ zajában éltem, tele voltam élményekkel. Amikor mindez megváltozott, úgy éreztem, nincs mit mondanom. Ott ültem a stúdióban, rengeteg időm volt, és mégsem tudtam zenét szerezni. Újra be kellett indítanom a kreatív lendületemet azzal, hogy kimegyek a szabadba, és más módon próbálok kapcsolódni a világgal.”

Végül a kaliforniai Halál-völgyében tett túrák során találta meg a régen várt ihletet. A Fragments 12 dala így lett egyfajta lenyomata annak, hogy a küzdelemből, a kiábrándultságból a kreativitás és a remény a legváratlanabb pillanatokban is felbukkanhat.

Forrás: Zöld Jegy Kft.
Forrás: Zöld Jegy Kft.

Bonobo európai turnéjának előzenekara az elektronikát világzenével és ütőhangszerekkel ötvöző Poté lesz, de november 29-én a Budapest Arénában az Analog Balaton is fellép az elektronikus zene egyik legnagyobb alakja előtt.

Hallgass bele az új album slágerébe, amit két kategóriában is zenei Grammy-díjra jelöltek.

  • Best Dance/Electronic Music Album „Fragments” Bonobo
  • Best Dance/Electric Recording: „Rosewood” Bonobo

Bonobo legnagyobb slágere pedig a Cirrus.

Ez a cikk egy fizetett promóció, úgynevezett PR-cikk, megrendelője a Zöld Jegy Kft.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!