Öröklődő elhivatottság – egy család, három orvos (x)

2022. november 17. – 10:58

Öröklődő elhivatottság – egy család, három orvos (x)
Fotó: Dr. Rose Magánkórház

Másolás

Vágólapra másolva

Prof. Hangody László az orvostudomány kandidátusa, az Magyar Tudományos Akadémia doktora, és az MTA rendes tagja. Számos tudományos társaság választotta vezetőségi tagjának: többek között a Magyar Ortopéd Társaság, az Ortopéd Szakmai Kollégium és a Traumatológiai Szakmai Kollégium elnöki posztját is betöltötte. Szakmai tevékenységét a hazai nemzetközi szaktársaságok és egyetemek díjazták. Tudományos munkájának fő irányai a porcátültetés, szalagsebészet és minimál invazív térd- és csípőendoprotetika, innovációi révén 4 magyar, 2 német és 4 amerikai szabadalom tulajdonosa. 2012 óta a Dr. Rose Magánkórház ortopéd konzultánsa, 2015 óta orvosigazgatója. Fiai, Dr. Hangody László Rudolf PhD és Dr. Hangody György Márk PhD ugyancsak a kórház ortopéd sebészei.

A Hangody családban a szakma szeretete apáról fiúra száll

Nem tudom, hogy más szakmákban hogy van ez, de azt gondolom, hogy általában az orvos dinasztiák esetén az otthoni témákban elég vastagon jelentkeznek a munkahelyi, illetve a szakirányú problémák. – kezdi Hangody László professzor. Ez így volt az édesapám és az én vonatkozásomban is, ő általános sebész volt, engem pedig kezdettől fogva mozgásszervi sebészet érdekelt, de mindig voltak olyan átfedések, amik adtak közös témát. Most a mi esetünkben a fiaim szakterülete egyezik az enyémmel, de nálunk is létezik az idők adta változás. Én még abba a generációba tartozom, akik a kezdetekben gyakorlatilag teljes mozgásszervi sebészeti ellátást végeztek. A mostani generáció már specializált irányba halad. Szerencsére úgy alakult, hogy az a terület, amire az én tevékenységem leszűkült, tehát az endoprotetika, sportsebészet, minimált invazív technikák, ízületi tükrözéses műtétek lettek a fiaim választott területei is, tehát nekünk nem csak volt, hanem lesz is közös témánk. Annyiban még speciális a helyzet, hogy több munkahelyen együtt dolgozunk és a kutatás-fejlesztési innovációs területeink is hasonlóak. A legnagyobb fiam porcfelszín képzésből, a középső pedig szalagsebészethez kötődő háttérkutatásból szerzett tudományos minősítést. A családi fertőzöttség a harmadik fiamat, Andrást olyan formában érte el, hogy a turizmus-vendéglátás területén szerzett diplomája után most műtős szakasszisztensi képzésen vesz részt.

Milyen a fiaival együtt dolgozni?

A legjobb dolog, ami történhet az emberrel, hogy a saját gyerekeivel dolgozik. Ha az ember annak adhatja át a tudását, akit a legjobban szeret, az nagy öröm. Látom a gyerekeimen, hogy bizonyos dolgokhoz van tehetségük, ezekben segítem a fejlődésüket. Elfogadják és minta számukra, amit elértem – nyilván nem akarják magukat erre a szintre beárazni, hanem még akár ennél is tovább szeretnének lépni – de látják a szakmai munkámat és meg tudják ítélni, hogy mi az, amit jól csináltam és mi az, amit ők majd másképp szeretnének.

Milyen műtéteket végeznek a Dr. Rose Magánkórházban?

A magánkórházban elsősorban endoprotetikai, csípő- és térdprotézis műtéteket, illetve különböző artroszkópos porcképző térműtéteket végzünk. A Dr. Rose Magánkórház a legstabilabb, és a lehető legszélesebb szakmai repertoárt biztosító magánkórházi környezet. Azt gondolom, hogy a Rose-ban ugyanúgy, mint ahogy a fő munkahelyemen, az évek során egy nagyon stabil, jó szakmai közösség, nagyon jó csapat alakult ki. Ezt a magánkórházat a mérete alkalmassá teszi azt arra, hogy komoly szakmai munka folyjon, befektetői oldalról pedig mindig hangsúlyos volt az, hogy a megfelelő infrastrukturális háttér rendelkezésre álljon. Innen lehet tovább lépni, olyannyira, hogy már jelentős kutatási-innovatív tevékenység is zajlik, ami szintén összetartó erő és sikerélménynek a forrása lehet.

Fotó: Dr. Rose Magánkórház
Fotó: Dr. Rose Magánkórház

Milyen irányba fejlődik az ortopédia?

Az egyik fő trend a minimál invazív beavatkozások számának növelése. A másik pedig, hogy azok a problémák, azok a degeneratív betegségek, amelyek eddig kifogtak rajtunk és amelyekre eddig csak kompromisszumos megoldásokat adhattunk, operálhatóak legyenek valamilyen biológiai augmentációs támogatással. Tehát ne kizárólag késsel, artroszkóppal végezzük a műtéteket, hanem próbáljuk meg a biológiát is segítségül hívni, és ez a porcfelszín károsodás ellátásnál kezd is megvalósulni. Itt már olyan lebomló regeneratív vázszerkezeteket is használunk a felszínek pótlására, aminek nyomán a teljesen tönkrement porcfelszín új élő porccal lesz helyettesíthető. És ennek köszönhetően bizonyos esetekben az endoprotetikai beavatkozások talán nem is lesznek szükségesek a távoli jövőben. Tehát abszolút a biológiai szemlélet irányába kezd fordulni az innováció, illetve a kutatási front. Összefoglalva azt gondolom, hogy a mai fejlett endoprotetikai lehetőségek kiváló megoldást nyújtanak a súlyos csípő, térd, váll és bokaízületi kopásokra, destrukciókra, de a mai modern mozgásszervi sebészet már ígéretes biológiai megoldásokat is tud kínálni az időben észlelt nagyízületi kopásos, sérüléses porcfelszínkárosodásokra.

Fotó: Dr. Rose Magánkórház
Fotó: Dr. Rose Magánkórház

Ez a cikk egy fizetett promóció, úgynevezett PR-cikk, aminek a megrendelője a Dr. Rose Magánkórház.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!