Útvonaltervezés a nagyi kotyogósától a specialty kávékhoz (x)

2022. november 9. – 10:56

Útvonaltervezés a nagyi kotyogósától a specialty kávékhoz (x)
Fotó: Balogh Kata

Másolás

Vágólapra másolva

Mindig is érdekelt a kávézás világa, de sosem tudtad, hogyan vágj bele? Hallottad már, hogy kávét kóstolva is lehet ízjegyeket felismerni, mint a boroknál? Hogy különböző pörkölések vannak, és számít a származási ország? Ugyanakkor sehol sem találtál egy lépésről lépésre útmutatót, hogy merre indulj el ebben az útvesztőben?

Összeszedtünk pár jótanácsot a Koffein Roasters csapatától, amiket, ha megfogadsz, akkor könnyen belemerülhetsz ebbe a krémes, éber világba.

No de először is, álljon meg az a kotyogós!
Koffein Roasters...kik is ők? Mit kell róluk tudni? Meg amúgy is milyen jogon adogatnak már tanácsot?!

A Koffein Service csapata immáron több, mint 10 éve foglalkozik irodai kávégépek bérbeadásával és szemes kávé ellátással, de míg ezzel foglalatoskodtak, szépen kialakult az otthoni kávézási igényeket kiszolgáló ágazatuk is.

Fotó: Wendl Peter
Fotó: Wendl Peter

A Koffein Roasters egy több mikropörkölőt összefogó esernyőbrand, ami arra hivatott, hogy hírét vigye a kis magyar kávépörkölőknek és termékeiket eljuttassa azok otthonába, akik e nektárt saját ajkukra csepegtetnék.

Na de tanácsokról beszéltünk eme kacifántos világhoz: íme a Koffein Roasters pörkölő közösség jól megszűrt 6 pontja, amely segíthet abban, hogy te is egy napon otthoni barista legyél.

1. Elsőre ijesztő lehet a sok információ, szűrd meg

Ha beírod a Google keresőjébe, hogy specialty kávé, temérdek információt fogsz kapni, amelyek között el lehet veszni rendesen. Fontos, hogy ez ne tántorítson el, és ha a kezdeti sokk véget ért, akkor kezdd el megszűrni az információkat. Ez az elején nehéz lehet, ugyanis ezer dolog van a neten és nagyon sok a butaság... Ugyanakkor a közösségi oldalakon több olyan csoport és blog is van, amik megbízhatóak, így jó alapok lehetnek az információgyűjtésre.

2. Keresd meg a hozzád legközelebb eső specialty kávézót

Azért, mert egy kávézóban tudnak szívecskét önteni a kávé tetejére, nem feltétlen jelenti, hogy az specialty kávézó. Így ennek is jó alaposan utána kell járni, hogy tényleg olyan helyre menj el, ahol értenek a dologhoz. Azért az biztos, hogy ma már szinte minden nagyvárosban tényleg van legalább egy olyan hely, ahol a cortado tényleg cortado, a V60 filter kávé pedig elérhető.

3. Ha megvan a kávézó, beszélgess!

Igen, tessék kérdezősködni, beszélgetni! Az ilyen helyeken dolgozó baristák tényleg szeretik a munkájukat és így szeretnek is arról beszélni. Nyugodtan tessék kérdezősködni, informálódni, tanácsot kérni!

4. Szerezz be otthonra egy filtert!

A legjobb kezdő fegyver egy filterkávé készítő eszköz. Ilyenek például a V60, French Press, vagy az Aeropress is. Ezekből elsőnek talán az Aeropress-t ajánljuk, ugyanis annál talán többet szabad hibázni. Egy alap konyhai mérleggel plusz egy egyszerű vízforralóval is szuper recepteket lehet kipróbálni, és a végeredmény lehet akár egy testesebb sűrűbb ital, ami picit hajaz egy presszóra, de készíthető vele könnyedebb, hosszabb ital is.

5. Grammok, celsiusok, keménységi fokok

Ha van már néhány kávés kütyüd, és egy valamire való kávéd, akkor kísérletezz a grammokkal, hőfokokkal és használj szűrt vizet! A kávéd 90-95%-a víz. A csapvíz pedig a legkevésbé alkalmas arra, hogy finom kávét készíts vele. Kísérletezz otthon, de mindig csak egy tényezőt módosíts a fentiek közül, hogy tudd, annak milyen hatása van a végeredményre. A kávé világában való elmerülésnek a legfontosabb eleme a kóstolás, de sok idő kell hozzá, és sok gyakorlás, hogy kialakuljon a saját ízbankod, ugyanakkor a kísérletezés során erre is szert teszel!

6. Ha elkapott a gépszíj, engedj neki!

Ha nagyon rákaptál a koffeinre, engedj a hívásának és foglalkozz vele sokat! Ki tudja, merre visz az út, a legtöbb pörkölőmester is valahogy így kezdte. Nagyon sok jó barista képzés, workshop van, ha tényleg vonz a dolog, gondolkodj el rajta, nem érdemes-e belevágni és még egy szintet lépni?

Ami biztos, hogy kezdő lépésnek olvasgatni menj a Roasters Magazin oldalaira, és merj kérdezni a baristáktól a kiszemelt kávézóban, a többi már jön magától, ha engedsz a csábításnak.

Ez a cikk egy fizetett promóció, úgynevezett PR-cikk, megrendelője a Koffein Group Kft.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!