Kettészakad az ingatlanpiac: az energetikailag hatékony lakásokat keresik majd a vevők (x)

2022. november 2. – 11:00

Kettészakad az ingatlanpiac: az energetikailag hatékony lakásokat keresik majd a vevők (x)
Kép: Lake11 Home & Park by Atenor

Másolás

Vágólapra másolva

Az elmúlt pár év városi életére és az ingatlanpiacra két tényező hatott a legintenzívebben. Az egyik a Covid-járvány volt, amely megnövelte az igényt arra, hogy tágasabb lakásokban, zöldebb környezetben lakjunk, hogy a lakásunkhoz tartozzon legalább egy erkély vagy terasz, a másik – jelen pillanatban is zajló – meghatározó folyamat pedig az energiaválság, amely alapjaiban rendezi át a lakáspiacot, hiszen felértékelődnek az olcsón fenntartható, energiahatékony ingatlanok.

A lakásvásárlásnál az elsődleges szempontok között marad az értékállóság, így a lokáció is. Az elmúlt évtizedek – és különösen az utóbbi pár év járványidőszaka – az agglomeráció felé terelte az embereket, tömegesen költöztek ki a Budapest környéki településekre a zöldbe vágyó családosok. Az viszont már most látható, hogy a dráguló üzemanyagárak és a gépjárművek egyre magasabb fenntartási költségei, illetve az energetikai szempontból nem éppen korszerű családi házak felújítása miatt keletkező többletköltség visszatereli az embereket a fővárosba, ahol az új építésű ingatlanok esetében hamarosan életbe lépnek a szigorúbb energetikai előírások, így minimum BB-besorolással kell rendelkeznie majd egy épülő lakásnak. Kalkulálhatunk tehát azzal, hogy az új otthonra vágyók, illetve azok, akik alapvetően a tágas terek és a zöld környezet miatt költöztek az agglomerációba, inkább egy modernebb, zöld övezeti, új építésű ingatlant választanak majd a fővárosban, aminek várhatóan jóval kedvezőbbek lesznek a fenntartási költségei.

Kép: Lake11 Home & Park by Atenor
Kép: Lake11 Home & Park by Atenor

A hazai ingatlanportálok és elemzők jóslatai szerint pedig sokan téli számlák alapján tudják majd igazán megállapítani, mennyire tudják fenntartani otthonaikat. Így a piac azzal számol, hogy a jövő év elején jöhet olyan lakáseladási és -vásárlási hullám, melynek során kisebb fenntartási költségű ingatlan után nézhetnek a tulajdonosok. Tisztán látszik tehát, hogy elsősorban olyan műszaki megoldásokra lesz érdemes beruházni, amelyek minimális energiával, folyamatosan elérhető, illetve újratermelődő forrásból biztosítják az ingatlanok üzemeltetését.

Itt lépnek színre azok az ingatlanfejlesztők, akik még Budapest határain belül, mégis zöld környezetben kínálnak modern és energiahatékony új otthonokat. Ilyen gigaberuházás a 900 lakás megépítésére vállalkozó LAKE11-projekt, amely a belga ingatlanfejlesztő, az ATENOR első hazai lakóingatlan-fejlesztése a XI. kerületben, a Kánai-tó partján. A budai hegyekkel, a Kamaraerdővel és a revitalizált tóval körülölelt területen a lakók egy igazán természetközeli helyen, mégis hipermodern technológiával és okosotthonfunkciókkal felszerelt lakásokban élhetnek. A projekt másik innovációja, hogy a lakóparkban egyáltalán nem használnak majd gázt: a lakások 100%-ban megújuló energiát használnak majd, geotermikus, hőszivattyús rendszer biztosítja a hűtést, a fűtést és a használati meleg vizet is.

Kép: Lake11 Home & Park by Atenor
Kép: Lake11 Home & Park by Atenor

És bár egy fenti adottságokkal rendelkező ingatlanhoz magasabb áron lehet hozzájutni, a kiszámíthatóság, a tervezhetőség, hogy egy energetikailag korszerű, okosfunkciókkal, modern designnal tervezett ingatlannal a következő generáció is számolhat, kiemeli az ehhez hasonló fejlesztéseket az új lakások piacán.

Ez a cikk egy fizetett promóció, úgynevezett PR-cikk, megrendelője a Lake11 Home & Park by Atenor.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!