A mellrák megelőzhető és gyógyítható!(x)

2022. október 4. – 10:54

A mellrák megelőzhető és gyógyítható!(x)

Másolás

Vágólapra másolva

Október a mellrák elleni küzdelem hónapja. Magyarországon rosszindulatú emlődaganat miatt évente több, mint 2300 nő veszti életét és közel 8300 új esetet diagnosztizálnak. Mindannyian tehetünk azért, hogy ez a szám csökkenjen és a következő áldozat ne a családunkból vagy az ismerőseink közül kerüljön ki. A Dr. Rose Magánkórház radiológusa, emlődiagnosztikai specialistája, Dr. Fülöp Rita foglalja össze a legfontosabb információkat a szűrővizsgálattal kapcsolatban. A mellrák diagnózis nem halálos ítélet! A betegek 85%-a meggyógyul, cikkünk végén Mónika gyógyulásának történetét ismerhetik meg.

Még mindig sokan tartanak a vizsgálattól és a vizsgálat eredményétől

A mellrák elleni küzdelem legfontosabb eszköze a rendszeres szűrővizsgálat. A rendszeres szűrővizsgálatoknak kiemelt szerepük van, hiszen az időben felismert betegségek nagyobb eséllyel gyógyíthatók, a szövődmények megelőzhetők. Ne féljünk a vizsgálatoktól! A legújabb eszközfejlesztéseknek köszönhetően a vizsgálatok mára már sokkal gyorsabbak, pontosabbak és lényegesen kényelmesebbek, mint a korábbi években.

Legmodernebb szűrési technikák és mintavétel

A mai modern mammográfiás berendezéseknek a digitális technika alkalmazása mellett számos egyéb, a betegek számára komfortot biztosító előnyük van. A mammográfia esetében azt jelenti a digitalizáció, hogy a képek bármikor előhívhatók, összehasonlíthatók, ezek az eszközök alacsonyabb sugárterhelés mellett kiváló minőségű képeket készítenek. A digitális felvételeket lehet rekonstruálni, nagyítani, megforgatni és részleteiben vizsgálni. A hölgyek számára ezek a modern gépek kényelmesebb környezetet biztosítanak, megjelenésük modern és ergonomikus, megnyugtató színes fénnyel világítják meg a környezetüket, ami kellemes hangulatot biztosít. A kompressziós lemezek lekerekítettek, sőt a legújabb eszközökben lévő érzékelő a kompresszió mértékét a legoptimálisabbra állítja be.

A digitális technika előnye az is, hogy a mell kisebb összenyomása mellett is jó minőségű felvételt lehet készíteni. A tömöttebb szerkezetű emlők vizsgálatát segíti, az úgynevezett tomoszintézis amely növeli az eszköz szenzitivitását. Ennek a segítségével rétegfelvételeket készíthetünk a mellről, így a szerkezetek egymásra vetülése nagyobb biztonsággal kiküszöbölhető. A mammográfia az egyetlen, tudományosan igazolt eljárás az átlagos rizikójú nők szűrésére, az emlőrákos halálozás csökkentésére. A komplex szűrés része az ultrahang vizsgálat, az emlők szöveti- és szerkezeti elváltozásainak kimutatására alkalmas vizsgálati módszer. Az ultrahang vizsgálat gyors diagnosztikai információt biztosít sugárterhelés nélkül.

Dr. Fülöp Rita kiemeli, hogy szükség esetén azonnali mintavételi lehetőséget biztosítanak citológiai, szövettani vizsgálathoz, amelyet elvégezhetnek ultrahang-vezérelten, ha a tapintható vagy nem tapintható elváltozás ultrahang vizsgálattal jól látható. Illetve mammográfiával vezérelt sztereotaxiás mintavételt végeznek a nem tapintható, ultrahanggal nem azonosítható és nem biztosan jóindulatú elváltozásoknál, pl. mikromeszesedésnél.

Rekonstrukciós plasztikai sebészet

Az onkoplasztika során az emlődaganatos betegeknél egy időben távolítják el a rákos területet és állítják helyre az emlő formáját. A melldaganat teljes eltávolításával együtt az azonnali helyreállítást is elvégzik szinte egyedüliként a Dr. Rose Magánkórházban. A mellrákos betegek számára elérhető onkoplasztikát egy ismert hazai szakértő, Dr. Molnár Béla Ákos rekonstrukciós plasztikai sebész, a magánkórház egyik állandó orvosa végzi. Így történt ez Mónika esetében is.

Ez a cikk egy fizetett promóció, úgynevezett PR-cikk, aminek a megrendelője a Dr. Rose Magánkórház.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!