Melyik éri meg jobban: szemüveg vagy lézeres szemműtét? (x)

2022. szeptember 26. – 10:59

frissítve

Melyik éri meg jobban: szemüveg vagy lézeres szemműtét? (x)
Kép: Sasszemklinika

Másolás

Vágólapra másolva

„Akárcsak az emberek többsége, én is azon gondolkodtam hetekig, hogy mit kezdjek a kevés megtakarított pénzemmel. A biztonságos befektetésnél, ilyen infláció mellett gyorsan ”elolvad„ a pénzem, ami meg értékálló, annak a kockázata nagy. Még szerencse, hogy okos közgazdász barátaim vannak, ők adták a tippet: előre kell hozni a vásárlásokat.” Hogyan számol egy szemüveges?

Eldöntöttem: én „új” látást veszek magamnak.

Mondták a srácok, hogy ilyenkor egyetlen igazán bölcs döntés van – amit ma megvehetsz, ne halaszd holnapra! Végiggondoltam a dolgot, s arra jutottam: 29 évesen ugyan szükségem lenne már egy saját lakásra, de arra nincs pénzem. Egy klassz, nagy képernyős televízióra bizonyára futná, de arra meg nincs annyira szükségem. Oké, oké, de akkor mi legyen? És ekkor fény gyúlt az agyamban, na jó, pontosítok, az egyik barátom gyújtott fényt, amikor azt tanácsolta: csináltassam meg a szemem!

Kiszámoltam: 29 éves vagyok és eddig kb. 1,8 milliót költöttem szemüvegekre, lencsékre. És ha ez életem végéig így marad, akkor elég költséges mulatság lesz.

Először csak egy futó gondolat volt, amit gyorsan elhessegettem, de ahogy egyre többet gondolkodtam a dolgon, napról-napra jobb ötletnek tűnt. Eleve utáltam, hogy már 14 éves korom óta -3,5 dioptriás szemüveget kellett hordanom, mert távolra nem láttam elég élesen. Kipróbáltam ezt is, a kontaktlencsét is, de egyikkel sem tudtam megbarátkozni. Otthon felejtettem, ráültem, elvesztettem, bepárásodott, és így tovább. Aztán elkezdtem számolni: a kontaktlencse (+ tárolófolyadék) nagyjából évi 80 000, a mellé, kiegészítőnek megvett, kétévente cserélendő szemüveg 60 000, az éves szemvizsgálat meg 10 000 forint. Volt tavalyig... Mert idén jelentősen emelkedtek az árak! Engem is sokkolt az eredmény, mert ez azt jelenti, hogy évente kb. 120 ezer Ft-ot költöttem a látásomra, ami az elmúlt másfél évtizedben 1,8 millió Ft! Megdöbbentem.

Kép: Sasszemklinika
Kép: Sasszemklinika

Akárhogy is számolom 3 éven belül megtérülhet a lézeres szemműtét ára

Na, ezen felbuzdulva, leültem a számítógép elé, és végignéztem azt, hol és mennyiért csinálnak lézeres látásjavító műtétet. Bevallom, meglepett, hogy mennyiféle eljárás van. A legtapasztaltabb hazai klinika weboldalán tájékozódtam és láttam, hogy a látásjavító kezelések 159 ezer Ft-nál kezdődnek szemeként. Ha belevágok, akkor mindkét szememet egyszerre csináltatom meg (ezt így is javasolják), ami összesen 318 ezer Ft két szemre. Éves szemüveg költésemet figyelembe véve 3 éven belül megtérülhet a lézerkezelés ára. Ez azért elég jó, nem? De mit tudnak a látásjavító kezelések?

Gazdaságos kezelés-lassabb gyógyulás, drágább kezelés- 24 óra alatt jó látás

Az interneten körbenézve azt szűrtem le, hogy a kezelések három nagyobb csoportba sorolhatók. Az első csoportba tartoznak azok a lézeres szemműtét kezelések, amelyek a leggazdaságosabbak, magyarán a legolcsóbbak – 159 ezertől indul az ár szemenként. Ezeknél az úgynevezett felszíni lézerkezeléseknél a regenerálódás kb. 5-7 napig tart, a kezelés teljesen fájdalommentes, de utána pár napig enyhe szúró, kellemetlen érzés előfordulhat. Szabadságot érdemes tehát kivenni, ha emellett döntök, mert dolgozni, autót vezetni, sportolni csak 5-7 nap múlva lehet. A végeredményre egyébként azt írják,hogy ugyanannyit tud, mint a drágább kezelések.

A közepes árkategóriájú kezelések az úgynevezett lebenyes kezelések, amelyek kb. 279 ezernél kezdődnek szemenként. Állítólag ez a legnépszerűbb kezeléstípus, mert komfortosabb és gyorsabb a gyógyulás. Már a műtőt elhagyva tisztább a látás és a műtét napján lehet mobilozni, tévét nézni, olvasni. Az egy napos kontroll után pedig ismét lehet dolgozni, sőt autót vezetni is megengedett. Gyakorlatilag hétfőn még szemüvegben megyek dolgozni, szerdán már nélküle. Ez tényleg ennyire egyszerű lenne?

A prémium lézeres szemműtét már borsosabb 467 ezer Ft áron van szemenként. Ez ugyanis ma a világon elérhető legkorszerűbb, legkíméletesebb technológia, a Relex Smile. Ezt a kezeléstípust csak a két leggyakorlottabb szemészeti lézerklinika csinálja Magyarországon. Elsősorban azoknak ajánlják, akik feszített tempóban élnek vagy aktívan sportolnak és a kezelést követő napon már szeretnének visszatérni az aktív labdajátékokhoz, kardio edzéshez vagy extrém sportokhoz.

Magam sem gondoltam volna, milyen sok ismerősöm megcsináltatta már a szemét

Mivel óvatos duhaj vagyok, az ilyen műtéten átesett barátaim, ismerőseim körében – meglepett, hogy milyen sokan vannak! – csináltam egy kis közvélemény-kutatást. Arról megoszlottak a vélemények, hogy a három kategóriából melyiket érdemes választani, de azon nem volt vita, bármelyik eljárásról is volt szó: a műtét nem fájt, s néhány perc alatt túl voltak az egészen. És megnyugtattak: annyi eljárást végeztek már, hogy garanciát is vállalnak az eredményre.

Pár dolgon még gondolkodom. Az egyik nyilván az, hogy a két szememre nagyjából 300 ezer forintért vállaljam a kicsit macerásabb de olcsóbb műtétet, vagy 550 ezerért a kicsit drágábat, de kényelmesebbet. Bár ez nemcsak anyagi kérdés, azt hiszem, a legegyszerűbb, ha elmegyek egy alkalmassági vizsgálatra, s ott közösen az orvossal eldöntjük, melyiket érdemes választanom.

Mondjuk, ha a spórolt pénzem a lézeres szemműtétre nem lenne elég, akkor szerencsére részletfizetésre is vállalják a látásjavítás. Szemenként 13 ezer forintot befizetek, aztán pedig csak havi 13 ezrembe kerül egy éven át.

Én már döntöttem, bevállalom. És nem csak azért, mert azt remélem – Mit remélem? Hiszem! –, hogy megéri az árát, hanem azért, mert minőségibb életet élhetek.

Ennél jobb helyre most nem tudom tenni a pénzem...

Ez a cikk egy fizetett promóció, úgynevezett PR-cikk, megrendelője a Sasszemklinika.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!