Hogyan tovább a kata után? (x)

2022. július 28. – 10:52

Hogyan tovább a kata után? (x)
Forrás: OTP Bank

Másolás

Vágólapra másolva

Több adózási lehetőségük is van azoknak a vállalkozóknak, akik szeptember 1-jétől már nem jogosultak a kisadózó vállalkozások tételes adójára – olvasható az OTP Bank és a Bookkeepie összeállításában. Emellett a hitelintézet – részben az érintettek támogatásaként – három évre elengedi az új Start számlát nyitó egyéni vállalkozók számlavezetési díját.

Becslések szerint közel 450 ezer vállalkozó választotta adójának megfizetésére a kisadózó vállalkozások tételes adóját (kata), szeptember 1-jétől azonban jelentősen leszűkül azok köre, akik továbbra is alkalmazhatják ezt az adózási formát.

A vállalkozási tevékenység folytatására számos lehetőség áll rendelkezésre, az a kata körébe tartozó egyéni vállalkozó, aki továbbra is vállalkozóként szeretné folytatni tevékenységét az adózhat:

  • vállalkozói jövedelemadózással – nincs bevételi értékhatára, tehát magasabb bevétel esetén csak így fizetheti adóját, vagy alacsonyabb árbevétel esetén
  • választhatja az átalányadózást – ami évi 24 millió forint árbevételig, illetve
    kiskereskedelmi szolgáltatóként 120 millió forintig választható.

Abban az esetben, ha az egyéni vállalkozó egyszemélyes Kft-ben folytatná tevékenységét, folytathatja:

  • társasági adózással, aminek mértéke 9%, ám csak az eredmény után kell fizetni, vagy
  • választhatja a kisvállalati adót (kiva), amelynek mértéke 2022-ben 10%, alapját több tétel adja, mint a személyi jellegű kifizetések, vagy például a jóváhagyott osztalék összege.

A KATA hatálya alá tartozó Bt-k, hasonlóan az egyszemélyes Kft-hez, folytathatják társasági adózással vagy szintén választhatják a kisvállalati adót, azonban áttérés esetén a nyitómérleget könyvvizsgálóval kell aláíratni.

Forrás: OTP Bank
Forrás: OTP Bank

Ahhoz, hogy a törvénymódosítás érintettjei könnyebben állhassanak át más adózási
formákra, az OTP Bank számlanyitási kedvezményt hirdetett Start számlacsomagjában az egyéni vállalkozók számára.

Sok vállalkozónak lesz szüksége rövid időn belül pénzforgalmi számlára a váltáshoz, ezért döntöttünk úgy, hogy támogatjuk az érintetteket és elengedjük az újonnan szerződő egyéni vállalkozók számára a számlavezetési díjat három évre. Ez az időszak elegendő lehet, hogy szembenézzenek az átmeneti nehézségekkel, és csökkenthessék költségeiket

– fogalmazott Dancsné Engler Bernadett, az OTP Bank Mikro- és Kisvállalkozói területének vezetője.

A tájékoztatás nem teljes körű és nem minősül ajánlattételnek, célja kizárólag a figyelem felkeltése. A fenti termékek és szolgáltatások részletes feltételeiről az ismert csatornákon keresztül tájékozódhatnak. Az OTP Bank fenntartja annak jogát, hogy a közleményben szereplő termékek és szolgáltatások kondícióit módosítsa.

Ez a cikk egy fizetett promóció, úgynevezett PR-cikk, megrendelője az OTP Bank.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!