Így hasznosítják újra a pannonhalmi levendulamezőn a kávékapszulákból kinyert kávézaccot (x)

2022. június 30. – 10:55

Így hasznosítják újra a pannonhalmi levendulamezőn a kávékapszulákból kinyert kávézaccot (x)
Forrás: Nespresso

Másolás

Vágólapra másolva

Különleges megoldással tették gazdagabbá a Pannonhalmi Főapátság levendulamezőinek talaját: a felhasznált termesztőközeg egy része a Magyarországon felhasznált és visszagyűjtött Nespresso kávékapszulákból származó kávézaccból készült. A termesztőközeget speciálisan erre a célra fejlesztették ki, és a Nespresso munkatársai és a Pannonhalmi Főapátság Gyógynövénykertjének dolgozói tavaly ősszel juttatták ki a levendulamezőre.

A Nespresso körforgásos szemléleten alapuló kezdeményezése teljes mértékben lokális, hiszen az újrahasznosított kávékapszulák a hazai fogyasztóktól származnak. Mi több, a kapszulák feldolgozása, az alumínium és a kávézacc szétválasztása, újrahasznosítása és a termesztőközeg gyártása is Magyarországon történik.

A kávézacc mellett a kapszulák másik alkotóeleme, az alumínium is visszakerül a körforgásba, amennyiben a fogyasztók szelektíven gyűjtik és visszajuttatják őket a Nespresso-hoz. Az alumínium nemcsak azért előnyös, mert hosszú ideig frissen tartja a kávéőrleményt és megőrzi annak különleges aromáit, hanem mert teljes mértékben és végtelenszer újrahasznosítható – és ha egy termék újrahasznosított alumíniumból készül, a gyártásához 95%-kal kevesebb energia szükséges, mint az új alumínium előállításához.

A Magyarországon visszagyűjtött kapszulákat egy debreceni feldolgozóüzembe szállítják, ahol a kávézaccot és az alumíniumot szétválasztják, majd utóbbiból különböző használati tárgyak – például alkatrészek és szerszámok – készülhetnek, a kávézaccot pedig a környéken komposztálás során hasznosítják. Ennek egy részéből készült az a bizonyos termesztőközeg, amely Pannonhalmán került felhasználásra.

Forrás: Nespresso
Forrás: Nespresso

A Nespresso-nak nem ez az első kezdeményezése, amellyel az újrahasznosítás fontosságára hívja fel a fogyasztók figyelmét. A márka világszerte újra és újra egyedi ötletekkel rukkol elő, hogy látványos és kreatív módon mutathassa be, hogy az újrahasznosított kávékapszulák milyen sokféleképpen nyerhetnek új életet. Az itthon újrahasznosított alumíniumból korábban például dizájner szemüvegkeretet terveztek a Tipton Eyeworks-szel közösen.

A Nespresso kapszulák magyarországi újrahasznosításáról készült videó itt tekinthető meg:

Ez a cikk egy fizetett promóció, úgynevezett PR-cikk, megrendelője a Nespresso.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!