Emberéleteket és ezermilliárdokat spórolhatnánk (x)

2022. május 19. – 10:56

Emberéleteket
és ezermilliárdokat spórolhatnánk (x)
Fotó: Egyed Péter

Másolás

Vágólapra másolva

A Covid-19-világjárvány rádöbbentett bennünket, hogy mennyire fontos szerepet játszanak az egészségügyi adatok. Hazánkban harmadik alkalommal kerül megrendezésre 2022. május 30-án a Digital Health Essential konferencia, a digitális egészségügyi megoldásokon dolgozó szakemberek, fejlesztők, befektetők és az egészségügyi intézményvezetők fóruma. A hiánypótló konferencián a digitalizációs kihívásokról, és a szükséges szabályzókról értekeznek az előadók és a konferenciabeszélgetéseken résztvevő szakemberek.

Az Európai Bizottság legfrissebb számítása szerint az európai lakosság egészségügyi adataihoz való könnyebb hozzáférés egy évtized alatt 11 milliárd euró, azaz több mint 4000 milliárd forint gazdasági nyereséget eredményezhet. Az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér megteremtette az alapot az ellátásfókuszú egészségügyről a szolgáltatásközpontú megközelítésre való átálláshoz, a gyógyítási folyamatok digitalizálásához – véli Szabó Bálint, az Egészséginformatikai Szolgáltató és Fejlesztési Központ vezetője. A meglévő megoldások használatának fejlesztése, valamint az új módszerek is hozzájárulnak majd az egészségügy minőségének, hatékonyságának javításához.

Fotó: Egyed Péter
Fotó: Egyed Péter

Az ellátás értékalapon történő megközelítése a betegek gyógyulása és életminőségük javulása szempontjából az eredmények javítására összpontosít, de optimalizálja az egészségügyi erőforrások felhasználását, és így a társadalomra rótt költségeket is – állítja Lars Dahl Allerup, egészségügyi think-tank, a Rethink Value társalapító-vezérigazgatója. A szakértő a május végén megrendezésre kerülő Digital Health Essential egészségügyi üzleti konferenciára a Roche meghívására érkezik hazánkba, hogy gyakorlati példákon keresztül is bemutassa majd az értékalapú működés alapvető tényezőit és társadalomra gyakorolt lehetséges előnyeit.

A digitalizáció elkerülhetetlen számos területen, de ehhez új gondolkodásmódra és új eszközökre van szükség – véli Dr. Feller Antal, a Hungaropharma vezérigazgatója. Az értékesítés és logisztika folyamataiban komoly előnyt jelenthet a digitális megoldások bevezetése, amelyre már nálunk is akad példa, de minden értintett számára egyértelmű, hogy van hová fejlődni.

Fotó: Egyed Péter
Fotó: Egyed Péter

A Transzlációs Medicina Kutatóközpont legtöbb tevékenysége szinte kizárólag a virtuális térben zajlik, ahol folyamatalapú és digitalizált kutatási protokollok menedzselik a betegutakat és a szereplők közötti kutatási feladatmegosztást, kommunikációt. A TMKK így kormányzati döntéselőkészítő és -támogató elemzések készítésére is képes – hívja fel a figyelmet Prof. Dr. Vályi-Nagy István, a Dél-pesti Centrumkórház főigazgatója.

A betegedukációs kampányok szintén izgalmas területet jelentenek. Ezek célja, hogy teljes képet adjanak a betegségről, a kezelési módokról, olyan javaslatokat szolgáltassanak a betegeknek, amelyek megkönnyítik a mindennapjaikat. A Biogen által támogatott előadás keretében Dr. Nagypál Tamás, a Szent Rafael Kórház és Sebestyén Viktor, a Dialóg Kommunikáció képviseletében éppen azt vizsgálják, hogyan lehet átültetni a tartalomfogyasztási trendeket az edukációs platformokra.

A konferencia keretében szervezett kerekasztal-beszélgetéseken szintén komoly viták várhatók a digitális egészségügy szerepéről és digitális beteg-digitális orvos hazai igényekről. Az eseményen részt vevők személyesen vitathatják meg gondolataikat a területen működő nagyvállalatok, a digitális termékeket gyártó vállalkozások képviselőivel, a köz- és magánegészségügy kiválóságaival és az ágazatban tevékenykedő befektetőkkel – így bátran állítható, hogy az első Digital Health Essential egy kihagyhatatlan lehetőség lesz minden érintett, érdeklődő és szakmailag elkötelezett szakember számára.

Ez a cikk egy fizetett promóció, úgynevezett PR-cikk, megrendelője az AP Summit Now Kft.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!