Autentikus izraeli színfolt a Gozsduban – megnyílt a Meshuga (x)

2022. május 16. – 10:54

Autentikus izraeli színfolt a Gozsduban – megnyílt a Meshuga (x)
Fotó: Schuller Ádám

Másolás

Vágólapra másolva

Az éttermet két izraeli üzletember alapította, akik egyébként régóta barátok is. Eddigi pályájuk során többféle területen vezettek vállalkozást az építőipartól a vendéglátásig. Mivel már régóta Budapesten élnek, hiányzott nekik az autentikus izraeli éjszakai hangulat, így azt tűzték ki célul, hogy minden keleti élményt a legapróbb részletekig elhozzanak és megmutassanak. Ehhez elengedhetetlen összetevő Mor Maya személye, aki az étterem séfje, és akit mi is kérdeztünk.

Mor Maya a Meshuga főszakácsa, akinek célja, hogy kortárs mediterrán konyhát vigyen Budapesten, török, arab és más közel-keleti ízvilággal vegyítve. Őt kérdeztük az étteremről és másról, de a fogásokat is megkóstoltuk.

Érkezéskor kellemes, dallamos zene fogadott minket a keleti hangulatú étteremben, az asztalunk elő volt készítve. Amikor bemutatkoztunk egymásnak Mor Mayával, úgy éreztük, mintha már ezer éve ismernénk egymást, hiszen a séf nagyon közvetlen és kellemes személyiség.

A séf munkában – Fotó: Schuller Ádám
A séf munkában – Fotó: Schuller Ádám

Mikor döntötted el, hogy séf szeretnél lenni?

Tulajdonképpen már fiatalon lehetett tudni, sok minden akartam lenni, de a séf szakma stabilan a lista élén állt.

A fehér városból, Tel-Avivból érkeztél. Milyen tapasztalataid voltak korábban?

Izrael egyik legjobb séfjének dolgoztam a cukrászsoron. Ez a hely egy elég nagy étteremcsoporthoz tartozott, és az ott eltöltött 4 év alatt rengeteget tanultam. Az elején szakácsként kezdtem, majd kemény munkával sikerült az egyik Tel-Avivban működő helyük főszakácsává avanzsálódni.

Hogyan jellemeznéd a Meshugát?

Számomra ez egy biztonságos és megnyugtató hely, ahova minden alkalommal, amikor dühös vagy szomorú vagyok, csak lemegyek és elkezdek főzni, és amikor látom a mosolyt a vendégek arcán, minden problémám megoldódik.

Hogyan teszed a sajátoddá?

Nagyon szeretek a Meshugában dolgozni, olyan, mintha szerves részem lenne, a tulajdonosok pedig nagy szabadságot adnak nekem, ami jó érzés. Az egész hangulat, az ételek, az illatok és a színek mind az enyémek, és ezt imádom. És nem tudom eléggé megköszönni azoknak, akik ezt lehetővé tették nekem.

Mi inspirálja a Meshuga étlapját?

Az életem és az eddigi tapasztalataim: a nagymama konyhájától az otthonomon keresztül egészen Budapestig. Minden érzés, a rossz és a jó egyaránt nagy hatással van az ételeimre. Szeretem kifejezni az érzéseimet és az emlékeimet az ételeimen keresztül. Édesanyám félig perzsa, félig afgán, édesapám pedig török. Így az összes étel az otthonomban a színek, fűszerek és ízek nagy keveréke volt.

Balkan Bites – Fotó: Schuller Ádám
Balkan Bites – Fotó: Schuller Ádám

Ki volt a legnagyobb hatással rád?

Őszintén szólva soha nem követtem vagy néztem tanítványként, hogy mit csinálnak más séfek, az élet túl rövid ehhez. Természetesen sokat tanultam a korábbi éttermekben a technikákról és tapasztalatokat gyűjtöttem, de ez az én ételem, az én koncepcióm, nem akarok senki mást követni.

Hogy tetszik eddig Budapest?

Nagyon tetszik! Az én szememben eléggé hasonlít Jaffához az összes étteremmel, bárral és az éjszakai élettel. De még sok felfedezni valóm van.

Mit javasolnál az étlapról?

A Törött Sabih kívülről nagyon laposnak tűnik, de amikor beleteszed a kanalat, azonnal szétrobban. Így egyszerre élvezheted a különböző ízeket, textúrákat és rétegeket.

Az interjúval még nem ért véget Meshugás kalandunk. Rengeteget beszélgettünk és nagyon finom ételeket kóstoltunk, ráadásként részesei lehettünk egy ízig-vérig keleti hangulatú habibi shownak. Őszintén tudjuk ajánlani a Meshuga étterem fogásait és a helyet körüllengő hihetetlen atmoszférát.

A Meshuga a Gozsdu Udvar holló utcai bejáratától közelíthető meg. Egyedi kidolgozású belső terei és a kellemes hangulatú zenei világ lenyűgözi a budapesti látogatókat és a turistákat egyaránt. További információért kövesd az étterem oldalát a facebookon, nézd meg az étlapot és foglalj asztalt, biztosan nem fogod megbánni!

Ez a cikk egy fizetett promóció, úgynevezett PR-cikk, a megrendelője a MESHUGA.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!