Cseh László: Meg kell értenünk, mi zajlik le egy gyerek lelkében (x)

2022. április 25. – 10:56

Másolás

Vágólapra másolva

Fontos ügyhöz adta az arcát és a nevét Cseh László. A világ- és Európa bajnok úszó a Vadaskert Gyermek- és Ifjúságpszichiátriai Kórház és Szakambulancia 1%-os adófelajánlásról szóló kisfilmjében szerepel. A 30 éve működő intézmény azért fordult a nyilvánossághoz, mert az utóbbi időkben drasztikusan emelkedett a páciensek száma: a szorongó, depressziós gyerekek aránya az ötszörösére nőtt, de sok az önsértő, valamint a szuicid gondolatokat megfogalmazó fiatal is.

Értsük meg, mi zajlik a gyerekek lelkében!

„Élsportolóként tudom, hogy a testi jóllétünk mellett a mentális egészségünk ápolása is kulcsfontosságú. A gyerekek védtelenek, fontos, hogy mi, felnőttek segítsünk nekik” – mondta Cseh László.

A hamarosan apai örömök elé néző úszóbajnok emlékszik, hogy gyerekkorában neki is jól jött volna egy kis szakértői segítség. „Szerencsére a sportolást soha nem teherként éltem meg, mindig is nagyon vágytam a sikerre az uszodában. A görcsös akarás azonban olykor hátráltató tényező. Szerintem az a legfontosabb, hogy megértsük, mi zajlik le a gyerekek lelkében, ehhez pedig beszélgetnünk kell velük” – mondta Cseh, aki a keresztgyerekeivel évek óta megbeszél minden olyan témát, ami őket izgatja, foglalkoztatja. Szerinte a kommunikáció a legfontosabb, valamint az, hogy a gyerek tudja, mindent elmondhat a hozzá közel álló felnőtteknek.

Ötször annyi a szorongó gyerek

A nemrégiben civil életet kezdő bajnok lényegesnek tartja, hogy ismertségét komoly társadalmi ügyek szolgálatába állítsa. „A Vadaskert az a kórház, ahol a mentális nehézségekkel küzdő gyerekeket látják el, legyen szó depresszióról, figyelemhiányról, autizmusról, önsértő tettekről. Közfeladatokat ellátó intézményként naponta többször fékez itt a mentő” – hangsúlyozta Cseh László.

Fotó: Éder Vera
Fotó: Éder Vera

Rendkívül sok a súlyos eset, akik mind ellátásra szorulnak, miközben a figyelemzavaros, Tourette-szindrómás, autista páciensek kezelése sem szenvedhet hiányt. „A pandémia mély sebeket ejtett a gyerekek és a kamaszok lelkén – ez mind a mai napig érezteti a hatását. A szorongásos és depressziós zavarokkal küzdő gyerekek aránya az ötszörösére nőtt, de megduplázódott a kényszeres gondolatokkal és cselekedetekkel jelentkezők száma is. Ugrásszerűen megnőtt az önsértő gyerekek száma is az osztályainkon” – mondta el dr. Tárnok Zsanett, a Vadaskert Alapítvány igazgatója.

Minél több családon akarnak segíteni

A kisfilm a Vadaskert falai között készült, alacsony költségvetéssel. A videóban az alkotók igyekeztek megmutatni mindazt a feszültséget, ami a gyerekek lelkében az elmúlt időszak során felgyülemlett.

„Az 1%-os felajánlásokból befolyó összeget elsősorban a kapacitás növelésére kívánjuk fordítani, hogy minél több családnak tudjunk segíteni, hiszen, ha a családok nincsenek jól, akkor a gyerekek sem lehetnek egészségesek.

Emellett a kórházi körülményeket is folyamatosan fejlesztjük” – mondta dr. Tárnok Zsanett, kiemelve, hogy a nemrég megújult diagnosztikus részlegükön (amely szintén nagyrészt adományokból készült el) a specifikus fejlődési zavarokat – például autizmus, ADHD – sokkal gyorsabban, korszerűbben tudják diagnosztizálni.

További információ a https://vadaskert.hu/ado_1_szazalek/ oldalon található.

Ez a cikk egy fizetett promóció, úgynevezett PR-cikk, megrendelője a Vadaskert Alapítvány.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!