3000 darab új fát ültetett a FŐKERT Budapesten (x)

2022. április 01. – 11:13

3000 darab új fát ültetett a FŐKERT Budapesten (x)
Forrás: Főkert

Másolás

Vágólapra másolva

2022 tavaszán két erdőterületen is nagyobb mennyiségű facsemetét ültetett a FŐKERT. Az első telepítés során a XVII. kerületi Nagylegelő-erdőben került 2000 db facsemete a földbe március első felében. Ezt követően, március második felében egy kisebb területen, a III. kerületi Aquincumi-erdőben 1000 facsemete lett kiültetve.

A Budapesti Közművek keretében önálló szakmai tevékenységet folytató FŐKERT Kertészeti Divízió 2022. január elsejeótaösszesen több mint 300 hektár alapterületű, a Fővárosi Önkormányzat tulajdonában álló erdőterület kezelésével is foglalkozik. Az új feladat elvégzésére új munkatársak is csatlakoztak a FŐKERT Divízióhoz.

Az ültetéseket gondos előkészületek előzik meg. A FŐKERT Természetvédelmi és Erdőkezelési Osztályának munkatársai lekaszálják a területet, átforgatják a talajt és kifúrják az ültetőgödröket. A csemetéket viszonylag sűrűn helyezik el, de nem szabályos sorokba rendezve, hanem a természeteshez hasonlító, véletlenszerű elhelyezéssel.

Az elültetett csemeték mindkét területen őshonos fajok egyedei, mint például a kocsányos tölgy vagy a mezei juhar. Ezek fő erdőalkotó fafajok, amelyeket nagyobb számban ültetnek. Közöttük vannak elszórva az úgynevezett színezőfajok, mint például a vadalma vagy a vadkörte, illetve cserjék is, például a csíkos kecskerágó. Mindkét erdősített terület hasonló adottságokkal bír, így a kiültetett facsemeték fajeloszlása mindkét területen azonos.

Ezekre az erdőterületekre a FŐKERT úgy nevezett konténeres erdészeti facsemetéket ültet. Ezek olyan fácskák, amelyek a sorfákkal vagy parkfákkal ellentétben nincsenek iskolázva. Ez azt jelenti, hogy a nevelésük során nem ültetik át őket, így nem vágják meg a gyökerüket, ezért az szabadon növekedhet.

A most frissen telepített erdőfoltok is hozzájárulnak ahhoz, hogy minél több madárfaj, rovarok vagy akár nagyobb emlősállatok is otthonra leljenek ezeken a területeken és a biológiai sokszínűség növekedjen. Néhány év múlva a fák már árnyékot adnak és kellemes kirándulóhelyet biztosítanak az idelátogatóknak, a fák anyagcseréjükkel pedig friss levegő előállításában segítenek.

A Budapesti Közművek FŐKERT Divíziója kéri a környéken és a budapesti erdőkben kirándulókat, hogy ahol frissen ültetett növendékfákat látnak, vigyázzanak rájuk, és a kutyáikat se engedjék el a területen, nehogy véletlenül kárt tegyenek a csemetékben!

Az újonnan telepített erdőterületek adatai megtalálhatóak az iOs App Store és a Google Play áruházakban ingyenesen letölthető BP Fatár applikációban, de akár asztali számítógépen is megtalálja az infogardenweb.hu/bpfatar/, vagy a https://www.fokert.hu/bpfatar/ oldalon. A területek fényképes ismertetője a FŐKERT honlapján is elérhető (www.fokert.hu/erdok).

Ez a cikk egy fizetett promóció, úgynevezett PR-cikk, aminek a megrendelője a BKM Főkert.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!