Színpadra vitték Szent Erzsébet legendáját (x)

2022. február 27. – 10:58

Színpadra vitték Szent Erzsébet legendáját (x)
Fotó: Wagner Csapó József

Másolás

Vágólapra másolva

Életre kel Árpád-házi Szent Erzsébet legendája tavasszal az Erkel Színházban. Az Ég tartja a Földet – Erzsébet, a szerelem szentje című nagyszabású musical a világ legismertebb magyar szentje történetét dolgozza fel Zsuffa Tünde azonos című regénye alapján. A történetvezetés szakít minden eddig ismert irodalmi hagyománnyal, a 800 éves legendát mintegy új alapokra helyezve. II. András király gyermekét, Erzsébetet a hatalmi érdekek elszakították a családjától. Messze hazájától jelölték ki a jegyesét, a türingiai őrgróf fiát, miközben anyját, Gertrúdot idegen származása miatt gyilkolták meg. Hogyan lehet ennyi veszteséget túlélni? Árpád-házi Szent Erzsébet szívét azonban a tragédiák nem kérgesítették meg. Sőt! Csordultig telt életörömmel és szeretettel.

A musical története a XIII. század Európájába kalauzol bennünket, megismerhetjük, hogyan érett a magyar királylány életerős, tettrekész nővé, akit anyósa ármánykodása, szeretett férjének kényszerű távolléte, járványok, szegénység, halál sem tudott megtörni. Olyan nőt ismerhetünk meg, akit már életében szentként emlegettek, akinek lelkét nem torzította el sem a fájdalom, sem a ráruházott hatalom. A történet jóval több egy szent életrajzánál: szembenézés az emberi gyarlósággal, az emberi lélek önzetlen nagyságával. Korkép Magyarországról és a türingiai Wartburg váráról, amelyet a hatalomnak hízelgő, korrupt főurak összeesküvései gyengítenek. Trónviszályok, gyilkosságok szövevényén át rajzolódik ki egy fiatal nő portréja, akinek jósága, hite a későbbi IV. Béla királynak is erőt adott a tatárok-dúlta ország újjáépítéséhez.

Az Ég tartja a Földet – Erzsébet, a szerelem szentje című musical alapötlete Szikora Róbert nevéhez fűződik, akit évtizedekkel ezelőtt a Wartburg várban járva csapott meg a magyar történelem szele és ért utol az ihlet. Elhatározása, hogy Szent Erzsébet legendája musical formájában is újjászülessen, indokolta egy alapregény megírását is. A regényből Lezsák Sándor írt szövegkönyvet, az abból készülő színpadi produkció pedig, Cseke Péter rendezésében és neves előadók közreműködésével ezekben a napokban is készül.

Fotók: Wagner Csapó József Fotók: Wagner Csapó József
Fotók: Wagner Csapó József

A kettős szereposztásban Györfi Anna és Békefi Viktória alakítja Erzsébetet, Vastag Tamás és Pesák Ádám annak hitvesét, Lajos grófot. Az Erzsébet útját kísérő hős lovag, Walter szerepében Dolhai Attilát és Buch Tibort láthatja a közönség. A szigorú gyóntató bőrébe Szabó P. Szilveszter és Kaszás Géza bújik. A mintegy 70 fős szereplőgárdában a színészeken kívül táncosok, artisták, kaszkadőrök is színpadra lépnek.

A produkciót a budapesti Erkel Színházban mutatják be április 8-án; a további előadásokra április 9-én, majd május 6-án és 7-én kerül sor.

Tartson velünk egy látványos, lélekemelő időutazáson és ismerje meg a világ legismertebb magyar szentjének életét és korát! Jegyek már kaphatók a broadwayticket.jegy.hu oldalon.


Ez a cikk egy fizetett promóció, úgynevezett PR-cikk, megrendelője a Mediakult Nonprofit Kft.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!