Nem minden papír, ami annak látszik (x)

2022. február 11. – 11:09

Nem minden papír, ami annak látszik (x)
Forrás: Budapesti Közművek FKF Hulladékgazdálkodási Divízió

Másolás

Vágólapra másolva

Újabb lépés a körforgásos gazdaság felé: az FKF kéri a budapestieket, hogy a sárgafedelű szelektív kukákban gyűjtsék az italoskartont.

Dicséret illeti a budapesti lakosokat, hiszen az elmúlt évek alatt egyre többen gyűjtik szelektíven a háztartási csomagolási hulladékukat, ezzel segítve, hogy ne szemét váljon a fémből, a műanyagból, italos kartonból, papírból, vagy éppen az üvegből.

A szelektíven visszagyűjtött és feldolgozott hulladék számos napi használati cikkünk gyártásának értékes alapanyaga, segédanyaga.

  • Készítenek belőlük például vasalókat, kávéfőzőket, babakocsikat, okostévéket, re-papír bútorokat, de kerékpárküllőt, szemetesvödröt, műanyag kertibútorokat és újrahasznosított üvegeket is.
  • Az építőiparban műanyaghulladékokból készült betonszerű kötőanyagot és téglát, valamint papírból készült újságfát (vízhatlan, tűzálló deszkát) is használnak már – igaz, hazánkban ezek az innovációk még kevésbé elterjedtek.
  • Hulladék felhasználásával készülnek fóliák élelmiszerek csomagolásához, ahogy egyedi ékszerek, táskák, pulóverek, valamint dísztárgyak, az italos kartonból pedig többek között füzetek, könyvek és egészségügyi papírok készülhetnek.

Ma már nem csak álom a körforgásos hulladékgazdálkodás. Ezeknek az anyagoknak az újrahasznosítása élhetőbbé teszi nemcsak a saját környezetünket, hanem a gyerekeinkét és az unokáinkét is.

Forrás: Budapesti Közművek FKF Hulladékgazdálkodási Divízió
Forrás: Budapesti Közművek FKF Hulladékgazdálkodási Divízió

A szelektív hulladékgyűjtés egyik állandó kérdése volt Budapesten a tejes/italos kartondobozok gyűjtése és hatékony hasznosítása, mivel ezek több rétegből állnak: 70 százalékban készülnek papírból, továbbá tartalmaznak még műanyagot, és legtöbbjük belül egy vékony alumíniumréteget is. Mivel legfőbb összetevőjük a papír, ezért eddig gyűjtésük a kékfedelű papírgyűjtő tartályokban történt. Ez azzal járt, hogy javarészt csak e dobozok miatt vált szükségessé a kékfedelű tartályok tartalmának válogatása a hulladék-papír hatékony újrahasznosítása érdekében.

Mivel a sárgafedelű kukák műanyag- és fémtartalmú hulladékát mindenképpen szét kell válogatni, ezért kézenfekvő megoldás, hogy az italoskartonok átkerüljenek ebbe a csoportba, mentesítve így a kékfedelű edényeket a válogatás alól. Ezzel elérhető, hogy a kékfedelű kukákból kb. 96 %-os tisztaságú hulladékpapír gyűjthető, mely a további hasznosítás szempontjából rendkívül előnyös. Ez az új eljárás a lakosoknak is egyszerűbbé teszi a válogatást: minden újrahasznosítható csomagolóanyagnak, ami nem papír, a sárgafedelű tartályban a helye!

  • Ezért az FKF Hulladékgazdálkodási Divízió arra kéri a lakosságot, hogy mostantól a kékfedelű tartályokba kizárólag tiszta papírhulladékot (pl. újság, hullámpapír, csomagolópapír, összelapított kartondoboz stb.) helyezzen az FKF valamennyi begyűjtési rendszerében (házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés, gyűjtőszigetek, lakossági hulladékudvarok).
  • Az egyes tejtermékek, gyümölcslevek dobozait (pl. Tetra Pak) ezentúl a sárgafedelű tartályban, a kevert csomagolási hulladékokkal együtt kell gyűjteni.
  • Fontos továbbá, hogy a sárgafedelű tartályban kizárólag csomagolási hulladék gyűjthető (pl. műanyag és fém csomagolási hulladék, összelapított italos kartondoboz, PET-palack és fém italosdoboz, műanyagzacskó stb.), tehát NE helyezzünk bele egyéb műanyagot (pl.: kertiszék maradéka, háztartási berendezések alkatrészei) és fém használati tárgyakat (pl.: ruhafogas, bútormaradvány, berendezések alkatrészei).
  • A kartondobozok, flakonok, italos kartondobozok, PET-palackok és fém italosdobozok esetében különösen fontos, hogy azokat összenyomva, lapítva helyezzük a gyűjtőtartályokba, hogy minél kevesebb helyet foglaljanak.
  • Az FKF emellett arra kéri a lakosságot, hogy a szelektív tartályokba NE dobjanak élelmiszer-maradványokat és egyéb szennyeződéseket tartalmazó (pl. olaj, zsír, oldószer) csomagolóanyagokat, használt papírzsebkendőt, szalvétákat.
Forrás: Budapesti Közművek FKF Hulladékgazdálkodási Divízió
Forrás: Budapesti Közművek FKF Hulladékgazdálkodási Divízió

„Bízunk abban, hogy a lakosság számára egyértelműbbé válik a hulladékgyűjtés rendje. A változtatás egyben az FKF Hulladékgazdálkodási Divízió eljárásrendjét is megkönnyíti, valamint rendkívül hasznos a fenntartható hulladékgazdálkodás és a környezet védelme szempontjából, amely meghatározó eleme a BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. stratégiájának.

Társaságunk ezzel a lépéssel is támogatja a körforgásos hulladékgazdálkodásra való áttérést, ahogy azzal is, hogy bővítette a szelektív hulladékok korszerű kezelésében kiemelt jelentőségű hulladékudvarok szolgáltatási körét, a négy legforgalmasabb udvaron bevezette a vasárnapi nyitvatartást, illetve módosította a lomtalanítás rendszerét.

A most bevezetésre kerülő új csoportosítási rend kiemelt célja a szelektíven begyűjtött hulladék minőségének javítása.” – összegezte az új rendszer előnyeit Dr. Kiss Tibor, a BKM Nonprofit Zrt. FKF Hulladékgazdálkodási Divíziójának vezetője.

Ez a cikk egy fizetett promóció, úgynevezett PR-cikk, megrendelője a Budapesti Közművek FKF Hulladékgazdálkodási Divízió.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!