Lézer adta vissza Falusi Mariann, Nagy Tímea és Juronics Tamás éles látását (x)

2022. január 31. – 10:58

Lézer adta vissza Falusi Mariann, Nagy Tímea és Juronics Tamás éles látását (x)
Forrás: Focuss Medical Kft.

Másolás

Vágólapra másolva

A jó látás az élet egyik nagy ajándéka, ezért is fájdalmas veszteség, ha megromlik. Márpedig ez gyakorlatilag mindenkinél bekövetkezik, előbb-utóbb mindenkinek olvasószemüvegre lesz szüksége. Negyven felett ez keserítette meg Falusi Mariann énekesnő, Nagy Tímea párbajtőrvívó és Juronics Tamás táncművész életét is. Ám időközben mindhárman eldobhatták a szemüvegüket, mivel a világ egyik legmodernebb lézeres szemműtétének köszönhetően visszaszerezték éles látásukat.

Falusi Mariannról talán mindenkinek elsőre a Pa-Dö-Dő ugrik be, pedig az énekesnő műsorvezetőként és színésznőként is jeleskedik. Azt talán kevesebben tudják, hogy a Zeneművészeti Főiskolán végzett, és 1983-ban dzsesszénekes kategóriában Ki mit tud?-ot is nyert, művészi teljesítményét 2011-ben Artisjus-díjjal ismerték el.

Mariann sokunk emlékében úgy él: az énekesnő a Pa-Dö-Dőből, akinek annyi színes, bohókás szemüvegkerete van. Neki viszont ez csak kellemetlenségeket okozott, se közelre, se távolra nem látott már jól. Próbálkozott multifokális szemüveggel, ám ha eltört – és erre bizony volt példa bőven –, komoly anyagi terhet jelentett újat csináltatni. Mivel a kontaktlencsét nem tudta megszokni, maradt a két szemüveges megoldás – egy távollátásra, egy közellátásra – és az állandó macera a cserélgetésükkel.

Már kacérkodott a műtéttel, de rászánni még nem merte magát, amikor egy ismerőse beszámolója meggyőzte arról, érdemes belevágni. Azóta túl van a sikeres beavatkozáson, s boldog az eredménnyel:

„Mielőtt bekísértek a műtőbe, még egyszer megvizsgálták a szemem, majd belecsöpögtettek, és várnom kellett pár percet. A műtét is kellemes élményként maradt meg bennem. Nagyon megnyugtató volt, hogy a doktornő fogta a fejemet, instruált, hogy nézzem a piros fényt, és visszaszámolt. Az egész néhány másodpercig tartott, és nem éreztem semmi fájdalmat. Ez már egy XXII. századi technológia. A pár perces kezelés után kitágult a világ. Nincsenek csúszkáló, koszos szemüvegek, látom a telefonomat, látom az utat és a GPS-t vezetés közben, szenzációs érzés, egyszerűen megfiatalodtam.”

Nagy Tímea a sok dicsőséget szerző magyar vívósport egyik kiemelkedő alakja, azon kevesek egyike (összesen öten vannak), akik képesek voltak megvédeni egyéni olimpiai bajnoki címüket. De Titi, ahogy sportberkekben mindenki ismeri, nyert hat világbajnokságot, és állt Európa-bajnoki dobogó tetején is, manapság pedig társadalmi tisztségei mellett a Sportuszoda és a Duna Aréna létesítményvezetője. Néhány éve ő is belépett az „olvasószemüveges korba”, gondot jelentett már a mobilján megjelenő szöveg és a bevásárlólista olvasása, a szeme erőltetésétől pedig gyakran a feje is megfájdult. Hasonlóan Mariannhoz, ő is Focus Medicalnál talált rá a megoldásra.

„Egy olimpiai bajnok társam, a kenus Vaskuti István adta meg a döntő lökést, amikor nemcsak a műtét előnyeit ecsetelte, de azzal is biztatott, hogy a munkahelyemhez egész közel, a Margitszigeten megcsináltathatom a szemem.”

Az ilyenkor kötelező alkalmassági vizsgálat után következhetett a lézerkezelés. És hogy milyen volt maga a beavatkozás?

„Leginkább könnyű, gyors, fájdalommentes. A megbeszélt napon bementem, előkészítettek a beavatkozásra, a műtét maga, nem túlzok, néhány másodpercig tartott. Ahogy kijöttem a műtőből, már csekkoltam az eredményt, s valóban, élesen láttam a mobilom kijelzőjét. Tényleg azonnali és ugrásszerű volt a javulás. Másnap reggel már dolgoztam, harmadik nap pedig edzeni is tudtam. Hihetetlen, hogy látom a könyveket, a feliratokat szemüveg nélkül.”

Juronics Tamás a táncművészet egyik hazai nagysága, koreográfusként, színházi rendezőként, a Szegedi Kortárs Balett művészeti vezetőjeként is emlékezeteset alkotott, pályafutását már negyvenévesen (!) Kossuth-díjjal ismerték el, örökös tag a Halhatatlanok Társulatában. Amikor szemüveges lett, eleinte még tetszett is neki a dolog, sármosnak találta, de hamar rájött, sokkal több a hátránya, mint az előnye. Neki, ahogy másik két hősünknek, a hétköznapi életben rengeteg gondot és nehézséget okozott a szemüveg fel- és lekapkodása, és ő is egy megbízható, tapasztalt klinikát keresett. Aztán, egy szép napon, a sikeres alkalmassági vizsgálat után átesett a lézeres szemműtéten...

„A műtét napján nagyon izgultam, de kár volt mert semmilyen negatív élményem nem volt, semmit nem éreztem, nagyon rövid és pofi volt az egész. Másnap reggel jöttem kontrollra, és a hazafelé vezető úton, már azt vettem észre, hogy minden táblát látok, minden rendszámot el tudok olvasni és még a műszerfalat is látom. Összességében határozottan mondhatom: nagyon elégedett vagyok a lézeres szemműtét eredményével, és nagyon jó döntésnek tartom, hogy ezt megcsináltam.”

Tamás élete azóta nagyot változott, minden könnyebb és kényelmesebb lett, nem véletlen, hogy úgy érzi, ezt az élményt másokkal is meg kell osztania.

Mindenkinek ajánlani fogom. Szinte már keresem a szemüveges embereket a környezetemben, hogy elmesélhessem nekik, milyen úton mentem végig. Boldogan és nyíltan fogom mindenkinek mondani, hogy ezt meg kell csináltatni.”

Ez a cikk egy fizetett promóció, úgynevezett PR-cikk, megrendelője a Focus Medical Kft.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!