Pénzügyekben is válaszd a függetlenséget és építs új világot!(x)

2022. január 26. – 10:58

Pénzügyekben is válaszd a függetlenséget és építs új világot!(x)
Forrás: Magnet Magyar Közösségi Bank

Másolás

Vágólapra másolva

Egyre többen, egyre többször gondolunk magunkra tudatos választóként – nem csak négyévente, amikor az urnákhoz járulunk, hanem a hétköznapi döntéseinkben is.

Már tudjuk, hogy a mindennapjaink kapcsán előnyben részesített gyakorlataink hosszabb távon is éreztetik hatásukat, és nem mindig, nem mindenben az a megoldás lesz a tuti, ami elsőre jobbnak (egyszerűbbnek, kényelmesebbnek, olcsóbbnak) tűnik. Egyszerűbb például nem szelektíven gyűjteni a szemetet, mint igen, mégis: viszonylag kicsi ráfordítással sokat tehetünk a nagy eredményekért. Ugyanez igaz lehet az étrendükre, a fogselymezésre, az alkalmankénti digitális detoxra, egy új nyelv vagy készség elsajátítására: a tudatosságunk minden esetben minket szolgál.

Amikor életünk ezen területeihez szolgáltatót választunk, akkor is döntést hozunk: az általunk választott cég vagy szervezet működését a pénzünkkel támogatjuk. Vagyis azzal, hogy melyik étterem, kávézó, telko cég, gyógyszertár vagy bank mellett döntünk, arról is szavazunk, kinek a fennmaradását és/vagy fejlődését segítjük.

Nagyon nem mindegy, hogy mi épül a pénzünkből; vajon a szomszédunkban lévő két kifőzdéből melyikben szeretnénk tudni 2 év múlva is egy jót enni? Abban, amelyik kizsákmányolja az alkalmazottait, és az alapanyagokon spórol, vagy abban, amelyik méltó módon bánik a munkatársakkal, és jó vendéglátóként a vendégeivel? Esetleg abban, amelyikért kicsit távolabb kell ugyan menni, de megváltozott munkaképességű embertársainknak kínál munkalehetőséget, bevételei egy részét pedig társadalmi célokba forgatja vissza?

Ugyanez a logika még erőteljesebben érvényesül, amikor pénzintézetet választunk: az a bank ugyanis, amelyikben betéteinket elhelyezzük, azok használatával arról is dönt, milyen Világot épít számunkra. Nem mindegy, hogy a bankban elhelyezett pénzünkből például szemétégető, vagy naperőműpark épül, ahogy az sem, hogy ebbe lehet-e beleszólásunk.

Forrás: Magnet Magyar Közösségi Bank
Forrás: Magnet Magyar Közösségi Bank

A fentiekből egyértelműen következik, hogy annyiban mindenképpen lehet hatásunk arra, hogy a pénzintézeteknél kamatozó vagyonból milyen jövőt építünk magunknak, hogy olyan bankot választunk, amelyiknek tulajdonosi háttere független, befektetési politikája pedig transzparens, egyszóval számunkra megismerhető és képviselhető. Ráadásul hazánkban is akad olyan értékalapú bank, melyen ezen túlmutatóan is biztosít számunkra döntési lehetőséget; a tavaly 25. születésnapját ünneplő MagNet Magyar Közösségi Bank például olyan, különleges döntési jogokat biztosít ügyfeleinek, amelyek birtokában számos kérdésben rendelkezhetnek a banknál elhelyezett pénzük sorsáról.

A közösségi hitel és betét révén konkrét befektetési célokat és szektorokat támogathatunk, emellett minden lakossági számlához segítő bankkártya jár: az ezzel megvalósult bankkártyás vásárlások után a bank az annak tulajdonosa által kiválasztott civil szervezetet támogatja. Évente egyszer pedig rendelkezhetünk a banknak termelt nyereség 10%-ról, megjelölve azt a Közösségi Adományozási Programban részt vevő szervezetet, melyet azzal támogatni szeretnénk.

(Ez a cikk egy fizetett promóció, úgynevezett PR-cikk, aminek a megrendelője a Magnet Magyar Közösségi Bank.)

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!