Az Oscar-díjra esélyes A világ legrosszabb embere január 20-tól a mozikban! (x)

2022. január 19. – 11:03

Az Oscar-díjra esélyes A világ legrosszabb embere január 20-tól a mozikban! (x)
Forrás: Mozinet Kulturális Szolgáltató Kft.

Másolás

Vágólapra másolva

A film főszereplőjét, a húszas évei végén járó Julie-t négy éven keresztül követjük. A norvég lány a szerelmi életében és karrierjében is a helyes, sorsfordító döntéseket próbálja meghozni – még ha egyszer megfontolt, máskor elhamarkodott választásaival fájdalmat is okoz a szeretteinek vagy éppen saját magának. Ahhoz, hogy Julie élete egyenesbe jöjjön, először önmagát kell megtalálnia és elfogadnia – ám rögös út vezet ennek a beismeréséhez.

A világ legrosszabb embere azonnal belopta magát a norvégok – majd az egész világa szívébe. Nem csoda, hogy az északi ország Joachim Trier legújabb alkotását érezte esélyesnek az idei Oscar-díjra, mivel a film báját a téma hétköznapisága adja: a húszas éveink végi énkeresés, vágyaink megfogalmazása, határaink feszegetése. A kritikusok egyöntetűen pozitív véleménnyel állnak a filmhez, és az eddigi visszajelzések alapján a nézők is közel érezték magukhoz a történetet.

A Julie-t alakító elbűvölő Renate Reinsve egészen lehengerlő alakítást nyújt, és 2021-ben neki ítélték oda A világ legrosszabb emberében nyújtott alakításáért a Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválon a legjobb női főszereplőnek járó elismerést. Reinsve nem először dolgozott együtt Trierrel, a 2011-ben készült Oslo, Augusztusban is látható, ez volt a fiatal színésznő debütáló filmje. A jelenleg 34 éves Reinsve az elmúlt időszakban számos norvég közönségfilmben feltűnt, ám A világ legrosszabb emberével hívta fel magára az egész világ figyelmét.

A film valószínűleg azért tudott ennyire nemre és korra tekintet nélkül széles skálán megszólítani különböző embereket, mert olyan alapvető témákat boncolgat, mint a gyermekvállalás, megcsalás, családon belüli elhidegülés, betegség és a nehéz élethelyzetekkel való szembenézés.

Dr. Almási Kitti klinikai szakpszichológus egy premier előtti vetítésen így vélekedett a filmről: „[A világ legrosszabb emberében] megjelennek olyan alapkérdések, mint a megfelelni vágyás, a rengeteg olyan elvárás, ami körülöttünk van, és ami teljesítménykényszerre sarkall, vagy pedig éppen az, hogy megengedjük-e magunknak az ösztönöket, magát az az életet. Szerintem talán ez az egyik legfontosabb ív a filmen belül,

hogy milyen, amikor nem élünk, és milyen, amikor valójában élünk.”

Julie hétköznapi lány, hétköznapi érzésekkel, pont emiatt könnyű azonosulni vele, és felszabadító látni, amikor meg mer lépni olyan dolgokat, amelyről sokan csak álmodozunk.

A film számos filmes toplistán előkelő helyezést ért el, mind Magyarországon, mind külföldön – például Barack Obama volt amerikai elnök legkedvesebb 2021-es filmjei között is felfedezhető.A világ legrosszabb embere január 20-tól látható a hazai mozikban, szinkronizált és feliratos változatban egyaránt.

Forrás: Mozinet Kulturális Szolgáltató Kft.
Forrás: Mozinet Kulturális Szolgáltató Kft.

Ez a cikk egy fizetett promóció, úgynevezett PR-cikk, aminek a megrendelője a Mozinet Kulturális Szolgáltató Kft.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!