Mit jelent egy világelsőnek választott magyar merlot? A Jammertal Borbirtok díja (x)

2021. november 27. – 11:00

Mit jelent egy világelsőnek választott magyar merlot? A Jammertal Borbirtok díja (x)
Forrás: Jammertal Borbirtok

Másolás

Vágólapra másolva

Július óta máig számos helyen írtak róla a sajtóban: a villányi Jammertal Borbirtok vörösborát világelsőnek választotta a 2021. évi Concours Mondial de Bruxelles versenyen a zsűri. De mit is jelent pontosan ez a világelsőség? És mi alapján is különböztessük meg a hazai és nemzetközi versenyek presztízsét? A Cassiopeia Merlot 2015 vörösbor sikerének nyomában.

Borversenyt és borversenyt világok választhatnak el egymástól. A pincészetek és kereskedők azonban jól tudják, mely megmérettetések tűnnek ki a többi közül. A tesztelés természetesen vakkóstolással zajlik. A fő szempontok egyike, hogy szakmailag felkészült tagokból álljon a lehetőleg minél nagyobb számú zsűri – azaz ne egy helyi bajnokságot idézzen az ítészek felhozatala. Ha a versenyszervezőknek ezen felül arra is van gondja, hogy a nagy számú zsűri a borhoz kapcsolódó szakmák minél többjéből merítsen – köztük Master of Wine-okkal, szakírókkal, sommelier-kkel, oktatókkal –, úgy születhetnek a leginkább kiegyensúlyozott eredmények.

Forrás: Jammertal Borbirtok
Forrás: Jammertal Borbirtok

A Concours Mondial de Bruxelles-t a világ legelismertebb borversenyei között tartja számon a nemzetközi borszakma, hasonlóan a londoni Décanter World Wine Awards-hoz, a düsseldorfi Mundis Vinihez vagy a bordeauxi Les Citadelles du Vinhez.

Az idén Luxemburgban rendezett Concours Mondial de Bruxelles mintegy 300 zsűritagja a világ különböző országaiból érkezett, a borászathoz kapcsolódó különböző területek hiteles, szakmailag magasan kvalifikált képviselőiként.

7500 bor közül a világ legjobb vörösbora villányi

A Jammertal Borbirtok korábban már több mint harminc arany- és nagyaranyérmet nyert el nemzetközi versenyeken Európától Ázsiáig, így nem volt újdonság számukra az élmény, hogy az idei Concours Mondial de Bruxelles versenyen egy arany- és két nagyaranyérmet szavaztak meg a villányi borászatnak a pontozóbírák.

Vörös- és fehérborban, valamint pezsgőben megnevezték a legmagasabb pontszámot elért tételeket is. Hozzávetőleg 7500 vörösbor közül hozták ki világelsőnek a Jammertal Borbirtok Cassiopeia 2015-ös merlot-ját ezen a nyáron.

„Villány tesz bennünket naggyá – a villányi terroir egy nemzeti kincs”

A Jammertal Borbirtok egyik tulajdonosa, dr. Szűcs Róbert eredeti szakmáját tekintve orvos, majd orvosi műszerek kereskedelmével ért el komoly karriert. Mintegy húsz évvel ezelőtt borász múlt nélkül, a villányi terroir iránti rajongásból vágott bele a borászkodásba. Hiszi, hogy a megszerzett tudás és az alkalmazott technológiák együttese viszi előre a borvidék fejlődését, és ha ők egy nemzetközi versenyen képesek a világ csúcsborászatai között is az élen járni, az Villány hírnevét is viszi világszerte.

Dr. Szűcs Róbert – Forrás: Jammertal Borbirtok
Dr. Szűcs Róbert – Forrás: Jammertal Borbirtok

Dr. Szűcs Róbertet minden sikerük mellett nem a sokat hangoztatott, borok iránti szenvedély mozgatja. Sokkal inkább az, hogy ha parlagon heverő, kellően ki nem aknázott értéket lát valamiben, akkor azt felelősségének és kötelességének érzi méltó helyre emelni. Elmondása szerint a borászat nem más, mint egy napi szinten végzett nagyon komoly elméleti és gyakorlati felkészültséget igénylő rabszolgamunka, amely nem tűri meg a hátradőlést.

A Jammertal Borbirtok két évtizedes munkájának komoly visszaigazolást adott a Concours Mondial de Bruxelles értékelése. A Koh-I-Noor, Cassiopeia, Jammertal és Wunderlich címkék alatt egyaránt a nemzetközi színtéren is kiválónak bizonyult pincészet borait találják, négyféle kategóriában. A Cassiopeia nyerte a világelső vörösbornak járó címet, a Koh-I-Noor pedig a gyűjtők látókörébe került, hiszen ezek a tételek egyszer még sokat érhetnek.

Webshop: https://jbb.hu/borok/

FB oldal: https://www.facebook.com/jammertalmagyarorszag

Instagram oldal: https://www.instagram.com/jammertalborbirtok/

Ez a cikk egy fizetett promóció, úgynevezett PR-cikk, megrendelője a Jammertal Borbirtok.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!