Astypalea: egy közlekedési utópia valósággá válik (x)

2021. november 12. – 11:28

Astypalea: egy közlekedési utópia valósággá válik (x)
Forrás: Porsche Hungaria

Másolás

Vágólapra másolva

Astypaleáról valószínűleg kevesen hallottak eddig. Az Égei-tengeren található sziget eddig talán csak pillangóiról volt ismert, azonban nemrég egy egészen különleges kísérlet kezdődött el itt: Astypalea lett ugyanis a jövő mobilitásvíziójának prototípusa.

A görög kormány és a Volkswagen közös projektjének köszönhetően az egész sziget közlekedését teljesen kibocsátásmentessé tervezik átalakítani. Ezzel Astypalea lenne az első közigazgatási egység a világon, ami megvalósítaná a kibocsátásmentes mobilitást.

Kevesebb autó, hatékonyabb kihasználtság

Jelenleg a szigeten körülbelül 1500 autó található, ez pedig a projektnek köszönhetően 1000 körülire csökken majd, azonban mindezt anélkül, hogy csökkenne a közlekedés hatékonyságának foka. Bevezetésre kerül majd ugyanis egy kizárólag elektromos meghajtású Volkswagen modellekkel operáló autómegosztó hálózat, ami lehetővé teszi azt, hogy a sziget lakói és az odalátogatók mobilitási igényei csökkentett gépjárműparkkal is ki legyenek elégítve. A hálózatot egy SEAT elektromos rollerekből álló flotta is kiegészíti majd, melyek a rövidebb távokra kínálnak praktikusabb mobilitási megoldást.

Zöld közlekedés zöld energiából

Ha a jelenlegi astypaleai infrastruktúrával számolunk, a nullkibocsátású autók bevezetése csupán félmegoldás lenne: a szigetet jelenleg ugyanis nagyrészt dízelgenerátorok látják el elektromos árammal. A mostani hálózat fokozatosan átépítésre kerül, és az elavult és környezetbarátnak nem mondható generátorokat szélerőművek és napkollektorparkok váltják majd, melyeket a görög kormányzat épít fel a szigeten. Az infrastrukturális fejlesztés kulcseleme lesz a széles töltőhálózat kiépítésű, amivel biztosítottá válik a terület hatalmas elektromos flottájának zöld energiával történő ellátása.

Nem csak üres beszéd

A projekt még 2020-ban lett bejelentve, 2021 nyarán azonban már el is kezdődött a megvalósítás, júniusban megérkeztek a szigetre az első elektromos Volkswagen ID.4 modellek. Ezek az autók a rendőrség, a repülőtéri hatóságok, valamint a sziget közigazgatási egységeinek flottáját erősítik, hamarosan pedig a „civil” elektromos járművek is egyre nagyobb számban jelennek meg a szigeten.

Forrás: Porsche Hungaria
Forrás: Porsche Hungaria

Az astypaleai elektromobilitás első úttörői a SEAT MÓ elektromos rollerek voltak, melyek járműmegosztó szolgáltatásba integrálva kezdik meg a sziget transzformálását a jövő mobilitásának irányába. A rollerek természetesen magánügyfelek számára is elérhetők, akik a SEAT MÓ 125 eScooterek mellett Volkswagen e-up!, ID.3 és ID.4 modellekből is választhatnak majd, így járulva hozzá az elektromobilitási utópia megvalósításához.

Ez a cikk egy fizetett promóció, úgynevezett PR-cikk, megrendelője a Porsche Hungaria.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!