November 4-től a mozikban a Vadlovak – Hortobágyi mese! (x)

2021. október 16. – 11:00

November 4-től a mozikban a Vadlovak – Hortobágyi mese! (x)

Másolás

Vágólapra másolva

Török Zoltán, a nagysikerű Vad Magyarország alkotója megváltoztatta, hogy miként tekintünk a saját környezetünkre, a minket körülvevő állatokra és tájra, és bebizonyította, hogy egy magyar természetfilmnek is lehet milliós nézettsége. Legújabb alkotása, a Vadlovak – Hortobágyi mese három éven át készült a legfejlettebb technikai eszközök felhasználásával. A rendező játékfilmhez hasonló történettel és látványvilággal mutatja be Cseppke, a kis vadló csikó családjának életét, és a hortobágyi puszta izgalmas világát, úgy ahogyan azt még biztosan nem láttuk.

A lélegzetelállítóan szép Hortobágy védett területén, Pentezugban található a világ egyik legnagyobb vadló ménese. Az őshazájukban, Mongóliában a kihalás szélére került állatok fennmaradásában fontos szerepet játszik Magyarország, ahol a vadlovak háborítatlanul élhetnek a hatalmas pusztán. Ide születik meg Cseppke, a vadló csikó, aki szülei vezetésével vándorol a mocsarakkal és kis ligeterdőkkel megtört végtelen rónaságban, ahol rókákkal, sasokkal és sok más állattal élnek együtt. A rendező választása azért esett a vadlovakra, mint „főszereplőkre”, mert embereknek is könnyen értelmezhető szociális viszonyok között élnek és egyedi karakterek vannak közöttük.

A stáb eleinte több, egymásra hasonlító kis csikót kezdett el filmezni a biztonság kedvéért, abból kiindulva, hogy sokszor előfordul, hogy a kis vadlovakat valami baj éri. De Cseppke szerencsére erős vadló kanca csikónak bizonyult, így végig őt követte a kamera, több mint két éven át. A rendező járt Mongóliában is, hogy eredeti élőhelyükön is megfigyelje a Przsevalszkij-lovakat, de forgatni az ázsiai országban végül nem tudtak a világjárvány miatt.

„A leghosszabb periódus, amit egy huzamban a terepen töltöttünk, akkor volt, amikor a vadlovak ellését filmeztük. Ez korábban még senkinek sem sikerült, és a kutatók sem látták, hogyan történik.” – meséli a rendező a csodálatos eseményt, amely a filmben is látható.

Török felhívta a figyelmet arra is, hogy bár a közel 300 vadló elég sok állat, mégis volt olyan nap, amikor nem sikerült a párás időben a ménest megtalálni a hatalmas pusztán. A vadlovak helyének bemérése mellett komoly kihívást jelentett a túzok kakasok fellelése is, akiket végül sikerült lefilmezniük látványos tömeges verekedésük közepette.

A helyszíni stáb munkáját vadlókutatók és természetben jártas szakemberek segítették, a Hortobágyi Nemzeti Parkkal való szoros és jó viszonyuk pedig meghozta a gyümölcsét. A film már számos nemzetközi fesztiválon vett részt és hozott el díjakat az operatőri, zenei és persze rendezői munkáért.

A november 4-én mozikba kerülő Vadlovak – Hortobágyi mese az egész család számára kellemes kikapcsolódást nyújt és garantáltan emlékezetes lesz lélegzetállítóan szép felvételeivel.

Ez a cikk egy fizetett promóció, úgynevezett PR-cikk, aminek a megrendelője a Mozinet.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!