Tudta? Ezek a műanyagfajták újrahasznosíthatók! (x)

2021. szeptember 27. – 10:56

Tudta? Ezek a műanyagfajták újrahasznosíthatók! (x)
Forrás: Shutterstock

Másolás

Vágólapra másolva

Műanyagfajták sorával vesszük magunkat körbe nap, mint nap, miközben sokan még mindig minden létező műanyagot a szelektívbe dobnak, pedig nem mindegyiket lehet újrahasznosítani. A legfontosabb a megelőzés lenne, és ha ez nem sikerül, akkor a szelektív hulladékgyűjtés, vagy végső esetben a végleges megsemmisítés.

A hulladék voltaképpen az értelmetlen és indokolatlan üvegházgáz-termelés szinonimája – hiszen minden, ami idővel hulladékká válik, energiafelhasználás és szén-dioxid-kibocsátás árán jött létre*. A klímavédelem egyik legfontosabb, és egyúttal legfájdalommentesebb módja az, ha csökkentjük a hulladékmennyiséget, hiszen, ha eleve nem képződik hulladék, egyre kevesebb nyersanyagra és energiára lesz szükség, amelynek köszönhetően egyúttal a károsanyag-kibocsátásunk is mérséklődik.

De nézzük szépen sorjában, hogy melyek azok a műanyagfajták, amik újrahasznosíthatók! Ezen műanyagok jellemzőinek és praktikumainak útvesztőjében Kertész Balázs okleveles környezetmérnök, a JÖN Alapítvány alapítója segít eligazodnunk.

PET

A teljes nevén polietilén-tereftalát. Legtöbbször az üdítős- és ásványvizes palackok, valamint a műanyagpoharak készülnek ebből.

HD-PE

A teljes nevén magas sűrűségű polietilén. A sűrűsége legalább 0,941 g/cm³. Az egyik leggyakoribb műanyagfajta. A HD-PE-t leggyakrabban termékek csomagolására, például italos palackok, tisztítószeres, kozmetikai flakonok, margarinos dobozok, szemetes konténerek, játékok előállítására használják. A HP-DE másodlagos nyersanyagként többek között vegyszeres flakonok, ládák szemetes konténerek kertészeti eszközök gyártására használják fel.

LD-PE

A teljes nevén alacsony sűrűségű polietilén. A sűrűsége 0,915-0,925 g/cm³ között változik. A leggyakrabban használt műanyag típus, amelyből főleg fóliát, egyszer használatos nejlonzacskót, reklámszatyrot, élelmiszeripari csomagolóanyagot gyártanak. Újrahasznosítható, főleg mezőgazdasági fóliát vagy szemeteszsákot készítenek belőle.

PP

A teljes nevén polipropilén, általában vajas- és joghurtosdobozok, ketchuposflakon, műanyag edények készülnek belőle, egyre inkább átveszi a PVC szerepét.

Forrás: Shutterstock
Forrás: Shutterstock

A szelektív útja

A műanyagok aztán szelektívből való begyűjtése megtörténhet zsákos (ömlesztett), edényes (ömlesztett) és szelektált edényes, szelektált konténeres módon is. Az ömlesztett szelektívet a hulladékcsarnokban leborítják, majd frakció és hulladékfajta szerint, mechanikus és kézi válogatást követően fajtánként tovább kezelik. Azaz tömörítik, bálázzák. Ezután a műanyagokat aprítják, tisztítják, granulálják, igy ismét felhasználhatók lesznek. A fa- és a papírhulladék is hasonló folyamaton megy keresztül, azonban az alumínium például szinte azonnal újrahasznosítható – hívta fel a figyelmet Kertész Balázs. A szelektált hulladék – hasonlóan a fent leírt módhoz – szintén válogatásra kerül, de egy másik ütemben.

*Az energiahasználat elsősorban az évmilliókkal korábban élt állati és növényi szervezetek maradványiból képződött fosszilis tüzelőanyagok elégetésével járul hozzá a földi életfeltételek rontásához. A füst szén-dioxid-tartalma a légkörben üvegházhatású gázként viselkedve fokozza a felmelegedést. Nem ártalmatlan ugyanakkor a füstgáz többi összetevője sem: az égéstermékek számos légúti és daganatos megbetegedés okozójaként ismertek. Hasonló a helyzet az égéssel és füsttel járó hagyományos dohánytermékek esetében is. A cigarettafüst szintén tartalmaz szén-dioxidot, de emellett közel száz olyan egyéb égésterméket is, amelyek bizonyítottan ártalmasak a dohányzóra és a környezetére is. Az égés és füst nélkül működő alternatívák használatakor lényegesen kevesebb káros- és potenciálisan káros anyag szabadul fel, mint a hagyományos dohánytermékek esetében. Hiteles, megbízható forrásból történő tájékozódással és a megfelelő alacsonyabb károsanyag-kibocsátással járó alternatívák kiválasztásával nagy lépéseket tehetünk az ártalomcsökkentés útján.

További információ: www.dobjle100at.hu

Ez a cikk egy fizetett promóció, úgynevezett PR-cikk, aminek a megrendelője a Phillip Morris.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!