Nehogy újat vegyél! – prémium használt laptopokkal az e-hulladék ellen (x)

2021. augusztus 4. – 11:08

Másolás

Vágólapra másolva

Az e-hulladék a leggyorsabban növekvő hulladékfajta, évente hozzávetőlegesen ötven millió tonna termelődik belőle, ami 4500 Eiffel torony súlyának felel meg. Legtöbbünk átlagosan több mint egy telefonnal, és számítógéppel rendelkezik, illetve ezeket gyakran le is cseréli. Nem várjuk el tőled, hogy egy barlangban élj, léteznek sokkal barátságosabb, és akár kellemesebb módjai is a fenntarthatósághoz való hozzájárulásnak.

Az elektronikus készülékek a műanyagon kívül rendkívül sok értékes nyersanyagot, nemesfémet is tartalmaznak, amelyek igen értékesek. Ennek ellenére a világon termelt e-hulladéknak csak töredéke kerül újrahasznosításra. Az ezen eszközökben található kémiai elemek (ólom, lítium, higany) a talajba szivárogva beszennyezik a termőföldet és a vízkészleteket.

Amikor eljön az a pillanat, hogy ilyen-olyan okokból laptopot kényszerülünk cserélni, általában nehéz a döntés. Az igen széles választék sem könnyíti meg a dolgunkat, notebookot vagy PC-t vásárolhatunk nagy elektronikai áruházban, online boltban, helyi PC szakitól, apróhirdetésből, de még hipermarketben is. Választhatunk prémium besorolásút, de standard, konzumer kategóriást is. Szóba jöhet használt, vagy felújított is a vadiúj mellett – ezen a szempontokat vettük most górcső alá.

Merci a laptopok közt?

Sokan nem hallottak még róla, hogy akárcsak az autók vagy ruhák közt, a számítógépek világában is létezik prémium kategória, és itt egyáltalán nem (csak) az almás termékekre gondolunk. Hogy néhány példát említsünk, ilyenek a Lenovo-tól a Thinkpad széria, HP-tól az Elitebookok, vagy a Dell-től a Latitude sorozat. Még magasabb kategóriába sorolhatjuk az úgynevezett munkaállomásokat és mobil munkaállomásokat, pl. HP Zbook, Dell Precision. Ugyanakkor fontos megemlíteni, hogy ezen gyártók (HP, Dell, Lenovo) készítenek hagyományos minőségű, „konzumer kategóriás” eszközöket is (más gyártók szinte csak ilyen „konzumer” termékeket forgalmaznak).

Forrás: Furbify
Forrás: Furbify

Ezt a prémium kategóriát a számítástechnikában nevezik még vállalati-, vagy üzleti besorolásnak is, illetve „business class”-nak. Értelemszerűen ezeket a termékeket elsősorban nem lakossági, hanem céges felhasználásra tervezik. Ez azt jelenti, hogy igen magas anyagminőséggel, biztonsági funkciókkal, és megbízhatósággal rendelkeznek, ezért az áruk is jóval magasabb a megszokottnál.

A Furbify küldetése növelni a felújított, használt termékek iránti bizalmat a fenntarthatóság jegyében. Ezt elsősorban átlag feletti újszerű minőséggel, másodsorban hosszú garanciával, elállási idővel és rengeteg vásárlói fotóval igyekszik elérni.

Ropogós, könnyen törhető műanyag burkolat helyett fém zsanérok, és alumínium ötvözet. Ugyanakkor karcsúság és színkavalkád helyett robusztusabb, szögletesebb formák kicsit unalmasabb, de elegáns árnyalatokban. Aki megteheti, vegyen egy prémium gépet, de akárcsak az autóknál, ezt a kategóriát újan csak kevesen engedik meg maguknak. Pár éves, jó állapotú modellt viszont már kaphatunk elérhető áron.

Az autós összehasonlítást innentől kezdve jobb, ha elfelejtjük, a bazári autónepperek ajánlataihoz viszonyítva sokkal jobb lehetőségeink vannak, amikor laptopokról van szó. A használt prémium számítógépeket legkönnyebben felújító cégektől vehetjük meg, sok esetben 1-2 éves garanciával.

Megbízható használt??

A legnagyobb vállalatok általában biztonsági okokból néhány évente lecserélik gépparkjukat, de mivel ezen eszközöket hosszútávú folyamatos 24/7 munkavégzésre tervezték, még bőven van bennük jó pár év zökkenőmentes működés. Itt jönnek képbe a felújító cégek. Az is elterjedt tévhit, hogy ezek a gépek mind meghibásodás miatt kerültek felújításra. Ez természetesen nem jellemző, legtöbbjük már a felújítás előtt is remek, megkímélt állapotnak örvend, hiszen a corporate világban gyakran csak alig vannak igénybe véve.

A felújító cég módszereitől függően a renoválási folyamat lehet alapos, mindent átfogó, de ugyanúgy trehány munka is. Egy poros ragacsos törött gép mindörökre elveheti az ember kedvét a felújítottól. Ugyanakkor nem ritka az újszerű, karcmentes eszköz sem, vásárlás előtt mindenképp javasoljuk az ügyfélértékelések böngészését az adott kereskedőnél.

Fix büdzsém van rá, mit vegyek?

Ha adott összeget szánnánk az új gépre, természetesen vehetünk egy teljesen új eszközt. Nyilván, ha használtat vennénk apróhirdetésből, akkor ugyanazért az összegért nagyobb teljesítményt vagy jobb minőséget kapunk. Persze nem mindenki vásárol szívesen garancia és bizalom nélkül kétes forrásból. Itt jön képbe a viszonylag kevéssé ismert arany középút. Az újra szánt összegből erősebb konfigurációt és jobb anyagminőséget vehetünk egy prémium felújított személyében, és ha jól választunk kereskedőt, akkor nem kell aggódnunk a biztonságot, garanciát vagy a termékállapotot illetően sem. Nem utolsó sorban ezzel csökkenthetjük az új, kevésbé minőségi termékek iránti keresletet, mérsékelve ezzel az e-hulladék egyre aggasztóbb növekedését.

Ez a cikk egy fizetett promóció, úgynevezett PR-cikk, aminek a megrendelője a Furbify.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!