Kitartó nép a magyar? (X)

2021. május 25. – 11:11

Másolás

Vágólapra másolva

Életünk velejárója az állandó változás, ami sok esetben boldogságot okoz, de néha feszültséggel is jár. Az elmúlt bő egy évben tapasztalt nehézségek, és a járványhelyzet okozta kihívások még inkább megtanítottak bennünket arra, hogy elviseljük ezeket a változásokat, alkalmazkodjunk hozzájuk. A kihívások sokszor próbára teszik kitartásunkat is. Az OTP Bank egy kutatásban mérte fel, vajon mi segíti vagy éppen hátráltatja a magyarok kitartását. Hogyan viszonyulunk a változásokhoz? Mennyire vagyunk elszántak? Milyen célokba tudunk igazán beleállni?

Az OTP Bank megbízásából készített reprezentatív kutatás* a kitartás témáját járta körbe. Az életben szinte mindenhez szükséges valamilyen szintű kitartásra, egyes esetekben pedig gyakorlatilag elengedhetetlen. Ilyen terület például a sport, ahol a határok egyre inkább kitolódnak, a manapság születő teljesítmények sokszor emberfelettieknek tűnnek. A következő hónapokban több olyan sportesemény várható, ahol sportolóink bizonyíthatják kitartásukat. A kérdés az: mi, átlagmagyarok mennyire érezzük magunkban ezt a szupererőt?

Kitartó = elszánt, fáradhatatlan, szívós, hajthatatlan, állhatatos, rendületlen, tántoríthatatlan, elkötelezett, eltökélt, szilárd, rendíthetetlen, lankadatlan, megállíthatatlan, elhivatott, áldozatos, megingathatatlan

Változás? Kösz, nem!

A kutatásból kiderült, hogy a felnőtt lakosság alig több mint tizede gondol pozitívan arra, ha valamilyen jelentősebb változás történik az életében. Csaknem 20 százalékuk inkább tart tőle. A többség (62%) szerint helyzetfüggő, hogy örül-e neki vagy sem, ha megváltozik valami. A férfiak és nők között nincs nagy különbség, ha a változásról van szó, nagyjából ugyanúgy fogadják. A 40 éven aluliak még inkább örülnek az újnak, míg a tapasztalat növekedésével már az adott helyzethez kötik a hozzáállásukat.

A változások okozta aggodalmak egyik alapvető kiváltója az újtól, ismeretlentől való „félelem”, a megszokott biztonságérzet elveszítése. Minden második válaszadó (51%) említette ezt. Ez a gondolat az átlagosnál is erősebben van jelen a középkorúak körében, de kevésbé hangsúlyos az időseknél. A válaszadók közül sokan azért is félnek a változástól, mert gyökerestül felfordulhat az életük, vagy tartanak attól, hogy majd nem ők irányítják a dolgokat.

Kitartóak vagyunk?

A megkérdezettek csaknem fele szerint a magyarok szinte mindent megtesznek azért, amit igazán szeretnének elérni. A válaszadók relatív többsége (42%) szerint a magyarok többnyire kitartóak a céljaik elérése érdekében, sőt, 7% szerint teljes mértékben azok. A kutatásban résztvevők egytizede gondolja azt, hogy egyáltalán nem küzdünk meg a dolgokért.

Tehát meglehetősen kitartónak tartjuk magunkat, de mégis miben? A válaszadók véleménye szerint természetesen a munka (34%) szerepel az első helyen, magasan verve mondjuk a sport és a tanulás (4%) területét. Az is kiderült, hogy inkább vagyunk kitartóak a pihenésben és szórakozásban, valamint szeretteink támogatásában, mint a tanulásban.

Kitartó tényezők

A válaszadók csaknem 60 százaléka jelölte meg a körülményeket, mint azt a változót, ami a saját kitartását befolyásolja, de nem sokkal maradt le a siker iránti vágy (41%), illetve a korábbi tapasztalatok (40%) említése sem. Tettrekészségünket ezen túl a változás iránti vágy (32%) és a maga a feladat nehézsége (32%) is tudja befolyásolni.

Forrás: OTP Bank/MTM Kft.
Forrás: OTP Bank/MTM Kft.

Pesszimizmus vs. hit?

Sokak szerint a pesszimizmusunk (54%) gátol bennünket leginkább a kitartásunkban, de ugyanennyien jelölték meg az önbizalomhiányt és a lustaságot vagy halogatást is. A megkérdezettek háromnegyede szerint a magunkba vetett hitünk, az egészséges önbizalom lehet az alapvető kulcsa a céljaink elérésének (72% említette). Emellett elengedhetetlen a környezet támogató hozzáállása (59%) is, számítunk egymásra, de jól jönnek a környezetünkből jövő pozitív példák (56%) is

Szabad szavas válaszok is születtek arra a kérdésre, hogy mi az, amiben a magyarok a legkitartóbbak, íme:

Forrás: OTP Bank/MTM Kft.
Forrás: OTP Bank/MTM Kft.

Sportsiker: kitartás nélkül nem megy?

A sportban a kiemelkedő teljesítményhez a fizikai és szellemi kitartáson kívül, magas fokú koncentráció és precíz csapatmunka is szükséges. A sportra különösen jellemző, hogy a tehetség csak az egyik összetevője az igazán komoly sikereknek. Egy világversenyen való részvételhez, az olimpiai kvótához és az ott szerzett helyezésekhez az átlagember számára elképzelhetetlenül sok felkészülés, lemondás és olykor szenvedés szükséges. Az élsportolók kitartása példaértékű. Ők azok, akik újra és újra talpra állnak, bármilyen kudarc is éri őket.

Az OTP Bank sokszínű szponzorációs tevékenysége során is nagyra értékeli a kitartást, az áldozatos munkát. A profi és élvonalbeli csapatok mellett az utánpótlás támogatásban is komoly szerepet vállal a bank. Számos sikeres sportegyesületet, rangos hazai és nemzetközi sportesemény és önálló sportág szerepel a támogatottak listáján. Hiszünk a kitartás erejében, abban, hogy érdemes megtenni a következő lépést akár a sportpályán, akár a mindennapi életben.

*A kutatás módszertana:

A kutatás az OTP Bank megbízásából az MTM Kft. Pulzus kutatási applikációjával készült. A kutatást a 18 év feletti magyar lakosság körében végezték, amely reprezentatív, életkor, nem, iskolai végzettség és településtípus tekintetében. Az adatfelvétel ideje, 2021. május. Megkérdezettek száma 1087 fő.

Ez a cikk egy fizetett promóció, úgynevezett PR-cikk, aminek a megrendelője az OTP Bank.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!