Mozi, színház, könyvtár nélkül maradtál? (x)

2020. november 26. – 11:26

Mozi, színház, könyvtár nélkül maradtál? (x)

Másolás

Vágólapra másolva

Családfát kutatsz, vagy kíváncsi vagy, szerepeltek-e felmenőid az újságokban? Szeretnéd tudni, mi történt azon a napon, amikor megszülettél? Kutatást végzel, szakdolgozatot írsz, de a könyvtárak tartalmai most elérhetetlenek, vagy csak egyszerűen rajongsz a történelemért? Az Arcanum Digitális Tudománytár (ADT) segítségével a fotelból rengeteg információhoz juthatsz. A mai napon a black friday alkalmából kedvezményesen fizethetsz elő a szolgáltatásra (9990 Ft/10 hónap).

Az Arcanum Digitális Tudománytár (ADT) a magyar nyelven – illetve magyar területen – kinyomtatott lapok és folyóiratok legnagyobb adatbázisa. Hozzáférhetővé és kereshetővé teszi múltunk legfontosabb nyomtatott forrásait, legyen szó újságokról, tudományos folyóiratokról, lexikonokról vagy éppen könyvekről. Az Arcanum egy évtizede kezdte el a digitalizálási munkát, a kereshető tartalom folyamatosan bővül. Jelenleg több mint 30 millió oldalon kutathatunk személyek, adatok, konkrét lapszámok, források stb. után.

Gyorsan elérhető információ például arról, milyen cikkek jelentek meg a lakóhelyünkről mondjuk az 1800-as évek elején, szerepelt-e napilapban valamelyik felmenőnk, és hogyan tálaltak az újságok egy bizonyos eseményt. Forrásokat kereshetünk azzal kapcsolatban, hogy ki mit mondott egy-egy témáról régen és most. Kiderülhet például, hogy 1876-ban a Vasárnapi Ujság az amerikai elnökválasztás körülményeit csalásokkal, cselekkel, megvesztegetésekkel hozza szóba, vagy hogy az Orvosi Hetilapban találhatunk járványokról, megbetegedésekről és azoknak kezeléséről híreket már 1882-ből is.

forrás: Vasárnapi Ujság – 1876 9. Tárczaczikkek; napi érdekü közlemények
forrás: Vasárnapi Ujság – 1876 9. Tárczaczikkek; napi érdekü közlemények

Ha elakadtál a szakdolgozatod megírásában, családfád kutatásában, mert a könyvtárak jelenleg zárva tartanak, az ADT felületén a legtöbb hazai tudományos folyóirat minden valaha megjelent lapszámára rá tudsz keresni, így bárhonnan, akár a kanapéról is kényelmesen letöltheted a fontos cikkeket. A keresőprogrammal pedig sokkal több releváns tanulmányt jelenít meg a rendszer, mint amit egy könyvtári bibliográfiai adatbázisban találnánk. Jelenleg több mint 2000 folyóirat cikkeiben böngészhetsz a történettudománytól az irodalomig, a művészettől a pedagógián át egészen a jog-, mérnöki, természet- vagy a már említett orvostudományig.

Az Arcanum jelentős kedvezményt biztosít az előfizetés díjából, az ár 9990 Ft/10 hónap. Érdemes kihasználni ezt a lehetőséget, hogy otthonunkban, akár pizsamában több mint 30 millió oldalon kutathassunk.

Az ADT digitális könyvtár előnyei:

● Bárhonnan, bármikor hozzáférhetünk a tartalmakhoz, könyvtár nélkül is.

● A bibliográfiai adatok mellett a teljes szövegben lehet keresni, így sokkal több információhoz juthatunk hozzá azonnal.

● Napilapokban és közlönyökben kereshetünk, ami egy hagyományos könyvtárban sokkal nehezebb.

● A találati listákon keresztül könnyen átlátjuk egy-egy téma teljes szakirodalmát.

● Egyszerűen és gyorsan tudjuk kimásolni, lementeni a számunkra fontos szövegrészeket, a hozzájuk tartozó pontos hivatkozásokkal együtt.

Ez a cikk egy fizetett promóció, úgynevezett PR-cikk, aminek a megrendelője az Arcanum Adatbázis Kft.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!