Ingyen olvashatja az elmúlt 250 év híreit az Arcanumon (x)

2020. október 04. – 21:04

frissítve

Ingyen olvashatja az elmúlt 250 év híreit az Arcanumon (x)

Másolás

Vágólapra másolva

Családfát kutat, vagy kíváncsi, szerepeltek-e felmenői az újságokban? Szeretné tudni, mi történt azon a napon, amikor megszületett? Kutatást végez, szakdolgozatot ír, vagy csak egyszerűen rajong a történelemért? Az Arcanum Digitális Tudománytár (ADT) segítségével a fotelból rengeteg információhoz juthat, ráadásul a mai napon előfizetés nélkül kipróbálhatja.

Az Arcanum Digitális Tudománytár (ADT) a magyar nyelven – illetve magyar területen – kinyomtatott lapok és folyóiratok legnagyobb adatbázisa. Hozzáférhetővé és kereshetővé teszi múltunk legfontosabb nyomtatott forrásait, legyen szó újságokról, tudományos folyóiratokról, lexikonokról vagy éppen könyvekről. Az Arcanum egy évtizede kezdte el a digitalizálási munkát, a kereshető tartalom folyamatosan bővül. 30 millió oldalon kutathatunk személyek, adatok, konkrét lapszámok, források, stb. után.

Fotó alapján keresne személyeket?

Az ADT mesterséges intelligenciával felvértezett keresőjének köszönhetően mostantól a kutatók számára merőben új lehetőségek nyílnak. Van egy fotója, de nem tudja, hogy kit ábrázol? Vagy tudja, de kíváncsi rá készült-e az illetőről a múltban más nyilvános felvétel? Töltse föl a keresett személy fényképét az adatbázisba, és mi segítünk megtalálni a sok milliónyi sajtófotó és könyv illusztráció között a róla készült fényképeket. Az arckereső szolgáltatás nem csak a portrékat, de a csoportképeket, metszeteket is elemzi, és jó eséllyel megtalálja úgy a fiatalkori képeket, mint az idősebb korban készült felvételeket.

A keresett személyről maximum 1000 képet mutatunk meg egyszerre, a találatokat pedig relevancia alapon a leghasonlóbbtól kiindulva rendezzük sorba, jelezve minden egyes képnél a program szerinti hasonlóság arányát. Egy-egy megtalált kép alapján újabb keresést lehet indítani, így aztán egyre pontosabb találati listákat fogunk kapni.

Tesztelje Ön is a rendszer hatékonyságát, és merüljön el az eddigieknél is mélyebbre az elmúlt századok eseményeiben.

Kíváncsi, mi minden történt, amikor született?

Amikor anyagot kell gyűjtenünk egy dolgozathoz, vagy előadáshoz, gyakran minimum egy napos túrát kell tennünk valamelyik könyvtárba, ahol sokszor meg kell várnunk, amíg előkeresik az adott évben megjelent szaklapokat, hogy aztán végtelennek tűnő időt töltsünk lapozással és fénymásolással, jegyzeteléssel.

Az ilyen időrabló könyvtári kiruccanásoknak vége: az ADT felületén a legtöbb hazai tudományos folyóirat minden valaha megjelent lapszámára rá tudunk keresni, így bárhonnan, akár a kanapénkról is kényelmesen letölthetjük a számunkra fontos cikkeket. A keresőprogrammal pedig sokkal több releváns tanulmányt jelenít meg a rendszer, mint amit egy könyvtári bibliográfiai adatbázisban találnánk. Jelenleg több mint 1000 folyóirat cikkeiben böngészhetünk a történettudománytól az irodalomig, a művészettől a pedagógián át egészen a jog, mérnöki, természet- vagy orvostudományig.

Az ADT adatbázisának a tudományos lapok mellett másik fontos alkotóeleme a napi sajtó. Az elmúlt 250 év eseményeinek pontos rekonstruálása vált így lehetővé, a sporttól a politikán át a személyes történetekig. Kereshetünk nevekre, helyszínekre, időpontokra, történésekre. Akár egy konkrét esemény sajtóvisszhangjára vagyunk kíváncsiak, akár arra, hogy mi történt azon a napon, amikor megszülettünk, itt rengeteg információt találunk – érdemes az összetett keresőt használni. A találatokat évszámok, források szerint szűrhetjük tovább.

Ugyanígy több tucat lexikon milliónyi szócikkében is lehet keresni, a szakközlönyök pedig szintén az adatbázis részét képezik: a jogszabályok és rendeletek kutatása terén is segítheti a kutatásokat, ahogy a temérdek ADT-ben elérhető és folyamatosan bővülő könyv is hatalmas információforrás.

Régi városrészek, botrányok és szerelmek

Gyorsan elérhető információ például arról, milyen cikkek jelentek meg a lakóhelyünkről mondjuk az 1800-as évek elején, szerepelt-e napilapban valamelyik felmenőnk, és hogyan tálaltak az újságok egy bizonyos eseményt, stb. Forrásokat kereshetünk azzal kapcsolatban, hogy ki, mit mondott egy-egy témáról régen és most. Kiderülhet például, mikor lehetett először Coca Colát inni Magyarországon, ki mondta azt 1971-ben, hogy „mit írt a Népsport 1953. november 26-án, a Magyarország-Anglia 6:3 győzelemről.

Az adatbázist egyre több híroldal használja, az Index.hu-n is számos izgalmas cikk született. A digitális könyvtár gyűjteményéből és az Arcanum által létrehozott más kulturális adatbázisokból származó régi cikkek a forrásai a Tisztviselőtelep és a Palotanegyed történetét bemutató, korabeli térképpel illusztrált írásoknak, vagy a Kálvária tér egykori kétes hírű kávéházainak és nem kevésbé kétes hírű törzsvendégeiről, az itt elkövetett bűntényekről szóló cikknek is. De az Arcanum adatbázisa volt a segítség a kokain budapesti elterjedéséről szóló lapszemléken alapuló cikknek, vagy az 1920-as évek egyik legnagyobb, filmbe illő botrányos szerelmi sztoriját feldolgozónak is.

Szeretne később is olvasni és keresni régi sajtótermékekben? Mostantól 50 % kedvezményt biztosítunk a 6 és 12 hónapos előfizetés árából.

Az ADT digitális könyvtár előnyei:

● Bárhonnan, bármikor hozzáférhetünk a tartalmakhoz, nem kell könyvtárról könyvtárra járni.

● A bibliográfiai adatok mellett a teljes szövegben lehet keresni, így sokkal több információhoz juthatunk hozzá azonnal.

● Napilapokban és közlönyökben kereshetünk, ami egy hagyományos könyvtárban sokkal nehezebb.

● A találati listákon keresztül könnyen átlátjuk egy-egy téma teljes szakirodalmát

● Egyszerűen és gyorsan tudunk kimásolni, lementeni a számunkra fontos szövegrészeket, a hozzájuk tartozó pontos hivatkozásokkal együtt.

Ez a cikk egy fizetett promóció, úgynevezett PR-cikk, aminek a megrendelője az Arcanum Adatbázis Kft.