Tudták, hogy copfom van, én vagyok a góré, nekem nem kell verekedni

Legfontosabb

2024. január 12. – 18:57

Másolás

Vágólapra másolva

A Fülön lövöm bűnügyi podcast első adásában Bezsenyi Tamás műsorvezető a 90-es évek éjszakai világába kalauzolja el a hallgatót: hogyan került kapcsolatba a hip-hop kultúra az alvilággal, és mikor jelentek meg az első éles lőfegyverek a motozásoknál? Az első vendég Doki, aki kidobóként és gengszterek sofőrjeként is dolgozott az éjszakában, belülről ismeri ezt a kultúrát: ő mesél arról, hogy lehetett élni ebben a világban.

A szocialista korból megmaradt, még egyfajta sporttársi visszafogottsággal bíró közterek és parkok beton sportpályái nagyon népszerűek voltak a fiatalok körében. Ebben a budapesti közegben Balogh Kázmér pusztán egyike volt azon Nike cipőre áhítozó fiataloknak, akik magasságuk és termetük miatt igazán stílusosan akartak és tudtak is zsákolni a flaszteren.

Doki úgy kapta becenevét, hogy a ’90-es évek derekán igencsak unikálisnak számító személyi hívóval járta az utcákat, ami minden ingyenesen elérhető alkalmazás használata miatt olyan gyakorisággal csipogott, mintha egy borzasztóan elfoglalt és fontos személy lenne. A fülébe jutott, hogy a Zsákolj, ha tudsz film világát vele együtt képviselő fiatalok a személyi hívó miatt kikerülhetetlen és egyben megmagyarázhatatlan jelentőséget úgy fordították le a saját világuk számára, hogy nyilván ő a díler. Doki felismerte, hogy ez hosszútávon korántsem tűnik hasznos szereptévesztésnek, így kapóra jött számára az 1997-ben megjelent Vészhelyzet című kórházi sorozat, amire hivatkozva doktorként tűnhetett fel, innentől egyszerűen csak Dokinak hívatta magát.

A Római fürdőn felnőve jövet-menet útba esett neki az óbudai emblematikus szórakozóhely, a High Life Disco, amit a hírhedtté vált tulajdonos-üzletvezető Klivinyi Zoltán álmodott meg. Ebben a Kalap utcai komplexumban találkozott a mozgalmas ’90-es évek végén a magyarországi pornóipar jelentősége miatt hozzánk látogató Julian St. Joxszal, aki felfedezte Dokiban Ice-T legautentikusabb magyar klónját. Döbbenten vette tudomásul az amerikai pornószínész, hogy tengerentúli hasonmásának a lemezkiadó cége, a Rhyme Syndicate Records feliratával bíró dzsekit viselt Doki, így még abszurdabbá vált számára, hogy a magyar Ice-T fehér.

Doki kalandos éjszakai életéről, a rap és az alvilág kapcsolatáról, bulikról és balhékról beszélt a Fülön lövöm első adásában. Bezsenyi Tamás kriminológust ebben a cikkünkben mutatjuk be.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!