Történelmi áttörést hozott az olajnagyhatalomnál tartott ENSZ klímacsúcs?

Legfontosabb

2023. december 27. – 18:01

Másolás

Vágólapra másolva

Decemberben véget ért az ENSZ Dubajban tartott, 28. klímapolitikai csúcstalálkozója. A klímacsúcs előtt sokan szkeptikusak voltak, hogy egy olajexportból meggazdagodó országban tartott tárgyaláson, amelyet ráadásul az Egyesült Arab Emírségek olajvállalatának vezetője elnököl, lehet-e előremutató lépéseket tenni, hogy elkerülhessük a klímakatasztrófát.

Ennek ellenére olyan megállapodás született a tárgyalások végén, amit sokan történelminek neveznek, ugyanis abban először van szó arról, hogy a világ országainak el kell távolodniuk az olyan fosszilis tüzelőanyagok használatától, mint amilyen a kőolaj és a földgáz.

A Téma legújabb adásának szakértő vendégeinkkel, Kruppa Mártonnal, az Magyar Nemzeti Bank Fenntartható pénzügyek főosztályának vezető elemzőjével és Bart Istvánnak, a Klímastratégiai Intézet 2050 vezetőjével kibeszéljük a dubaji klímacsúcs eredményeit. Szó lesz arról, hogy

  • tényleg történelmi jelentőségű-e a klímacsúcson kötött megállapodás.
  • Lehet-e olajcégek és olajnagyhatalmak bevonásával vagy éppen a bevonásuk nélkül eredményeket elérni a klímaváltozás lassításáért?
  • Elérhetőek-e még az ENSZ klímafolyamat korábban kitűzött céljai?

Vendégeinkkel pedig, akik mindketten személyesen is kint voltak a klímacsúcson, arról is beszélgetünk, hogy néz ki egy ekkora rendezvény, és miért jó az, hogy a világ vezetői, szakértői és civiljei évente egyszer két hetet egy helyen beszélnek a klímaváltozásról.

A Téma új adásai a Telex saját lejátszóján kívül a Telex Podcast YouTube-, Spotify-, Apple- és Google Podcast-csatornáira kerülnek fel minden második hét keddjén.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!