Hogyan csökkenthetjük az energia árát, és tehetünk napelemet a társasház tetejére Budapesten?

2023. augusztus 22. – 17:03

Másolás

Vágólapra másolva

Milyen eszközökkel csökkenthetjük az általunk felhasznált energia árát, hogyan növelhetjük az energiabiztonságunkat? Hogyan deríthetjük ki, hogy tehetünk-e napelemet a budapesti társasházunk tetejére? A Kisbolygó podcast nyolcadik adásában Nagy Réka az energiaközösségekről és a napelemekben rejlő lehetőségekről beszélget két vendégével: Ámon Adával, a Főpolgármesteri Hivatal klíma- és energiaügyi főosztályának vezetőjével, és Szalkai-Lőrincz Ágnessel, a Magyar Természetvédők Szövetsége közösségi energiaprojektjének munkatársával.​

Az adás elején Ámon Ada bevezet minket a budapesti villamosenergia-használattal kapcsolatos alapvető tudnivalókba, és kiderül: valójában az ország egészét nézve Budapest az összes energia negyedét, ötödét használja fel.

Az adásban sok szó esik arról, miért fontos, hogy az energiát is minél közelebb termeljük meg a felhasználás helyéhez, ez milyen előnyökkel jár, és milyen lehetőségeink vannak ahhoz, hogy az erre vonatkozó ajánlásokat megvalósítsuk.

Szalkai-Lőrincz Ágnes bevezet minket az energiaközösségek világába, megismerhetjük magát a fogalmat és azt, hogyan is épülhetnek fel ezek az energiaközösségek egy társasházban is.

Egy jól megtervezett rendszerben akár a vizet is elő lehet melegíteni a ház tetejére szerelt napelemek segítségével, így már kevesebb energia kell ahhoz, hogy aztán a vizet a kívánt hőfokra melegítsük. Energiaközösség alakításával, jó szakemberek bevonásával jelentős kibocsátáscsökkentést lehet elérni a házközponti fűtés korszerűsítésével. Így amellett, hogy a költségek is csökkennek, maga a ház szabályozhatja a fűtési időszak hosszát is.

Az energiaközösségekben és a közösségi energiában sok lehetőség van, amelyekkel csökkenthető az energia ára és növelhető a saját energiabiztonságunk. Az adás további részében ezekről a lehetőségekről, jó gyakorlatokról esik még szó.

Az adásban más fontos témák is szóba kerülnek.

  • Mik azok az energiaközösségek, és hogyan tudják támogatni az energiabiztonságot?
  • Mi a különbség az energiaközösségek és a közösségi energia között?
  • Hol lehet megnézni, telepíthető-e a házunk tetejére napelem?
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!