A mesterséges intelligencia iparága legalább akkora szennyező, mint a légi közlekedés

2023. augusztus 2. – 15:49

Másolás

Vágólapra másolva

A mesterséges intelligencia (MI) technológiája az utóbbi években jelentős előrelépéseket ért el, és egyre inkább megjelenik életünk minden területén. Az MI nemcsak hatékonyabbá és kényelmesebbé teszi a mindennapjainkat, de az emberiség nagy kihívásához, a fenntarthatósághoz is jelentős segítséget nyújthat.

Az MI és a fenntarthatóság adás beharangozójával most a Chat GPT-t bíztuk meg, az itt olvasható teljes szöveget ezen a bekezdésen kívül a gép írta. Nem stilizáltuk, mert kíváncsiak voltunk rá, milyen minőségű válaszokat ad. Akit érdekel, hogy ehhez képest miről beszél a Kisbolygó ötödik adásában Orbán Miklós MI-kutató, jogi vállalkozó, az a szöveg alján hallgathatja meg az adást.

Hogyan támogathatja az MI a Fenntarthatóságot?

Hatékonyabb erőforrás-gazdálkodás

Az MI technológiák segítenek optimalizálni és hatékonyabbá tenni az erőforrások gazdálkodását. Például, az okos energiafelhasználásra képes MI algoritmusok lehetővé teszik az energiahálózatok intelligens irányítását és az energiatermelés optimalizálását.

Környezet monitorozása

Az MI képes komplex adatok elemzésére és a környezeti állapot monitorozására. Így segíti a környezeti jelenségek, például az erdőtüzek, a vízszennyezés vagy az éghajlatváltozás elemzését, figyelését és előrejelzését. Az ilyen információk alapján hatékonyabb válaszlépéseket lehet tenni a fenntarthatóságot fenyegető veszélyek elhárítására és megelőzésére.

Urbanisztika

Az MI lehetővé teszi az okos városok kialakítását, ahol az adatok alapján optimalizált közlekedési rendszerek és infrastruktúrák működnek. Az okos közlekedés javítja a közlekedés hatékonyságát, csökkenti a közlekedési dugókat, ezáltal csökkenti a légszennyezést és a közlekedésből adódó szén-dioxid kibocsátást.

Összegzés

Az MI jelentős potenciállal rendelkezik a fenntarthatósági törekvések támogatásában. Az energiahatékonyság javítása, a környezeti monitoring és előrejelzés, az okos városok és közlekedés, valamint a fenntartható mezőgazdaság csak néhány terület, ahol az MI megoldások segítenek a fenntartható fejlődés előmozdításában.

Az adásban a fenti kérdéseket bontjuk ki, és szó lesz más témákról is.

  • Szabályozási oldalról mi várható az MI és a fenntarthatóság kérdésében?
  • Vajon melyik döntésben lehet jobban megbízni: az emberében vagy a gépében?
  • Milyen területeken lehet a leghatékonyabb az MI?
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!