Létrejöhet olyan új, kelet-közép-európai szövetség, amiben mi már nem leszünk benne

2023. május 26. – 07:07

Másolás

Vágólapra másolva

Jeszenszky Géza, az Antall-kormány külügyminisztere, volt amerikai, izlandi és norvégiai nagykövet volt a Téma vendége. Brückner Gergővel az aktuális magyar külpolitika viharait, a szomszédságpolitika, a V4, a lengyel–magyar viszony múltját, jelenkori kihívásait, lehetséges jövőjét beszélték át.

Az orosz–ukrán háború kitörése óta Magyarországon forró téma lett a környékbeli országokkal való, egyre fagyosabbá váló diplomáciai helyzet. A magyar kormány különutassága, az euroatlanti blokkon belül mindenki máshoz képest érzékelhetően barátságosabb viszonya Oroszországgal azután sem változott érdemben, hogy Putyin lerohanta Ukrajnát. Ennek viszont ára van, könnyen rámehetnek az évtizedek alatt kiépített, az Orbán-kormány által korábban kifejezetten fontosnak mondott kapcsolatok Közép- és Kelet-Európa országaival.

Nemrég a Direkt36 részletes cikket írt kifejezetten a lengyel–magyar viszony megromlásáról, a Témában most erről és általában a magyar külpolitikáról szólt a beszélgetés Jeszenszky Gézával, aki a napokban a magyar–román kapcsolatról írt véleménycikkel jelentkezett a Transtelexen. A podcastban szóba kerül:

  • Külügyminiszterként törekvése volt a kelet-közép-európai népek kapcsolatainak javítása, mit szól hozzá, hogy most mintha teljesen elszigetelődött volna Magyarország?
  • Milyen dilemmát jelent a trianoni örökség miatt a magyar szomszédságpolitika irányultsága a rendszerváltás óta folyamatosan?
  • Hogyan próbálta a V4 szövetség életre hívása ellenpontozni egy esetleges „újabb kisantant” létrejöttét?
  • Számíthattak-e reálisan Orbán Viktorék arra, hogy a 2010 óta a V4-en belül nekik elnézett külpolitikai különutasság, oroszbarátság fenntartható marad a szomszédoktól való elhidegülés nélkül 2022 februárja után?
  • Miért tartja felháborítónak Jeszenszky az autoriter, keleti államokkal való szorosabb barátkozást, és miért nem látja, hogy ez akár gazdaságilag megérné Magyarországnak?
  • Mennyi idő alatt lenne visszaépíthető Magyarország kedvezőbb nemzetközi megítélése Nyugaton? Hol lettek volna olyan pontok a háború kitörése óta, ahol lehetett volna szépíteni?
  • Előfordulhat, hogy most létrejön egy új kelet-közép-európai szövetségi rendszer, de már nélkülünk? Milyen irányba orientálódnak korábbi közeli partnereink, hogyan teszik félre korábbi Ukrajnával szembeni sérelmeiket például a lengyelek, és ez miért veszélyes konkurencia Magyarországnak?
  • Találnak-e a fiával, Jeszenszky Zsolt fideszes influenszerrel közös pontokat legalább alapvető külpolitikai kérdésekben? Mit csinálnak együtt közösen? Űzi-e még kedvenc hobbiját, a síelést 81 évesen?

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!