Orosz hétköznapok: a Meki-pótlék hamburgert lehetne szidni, de azt nem, aki miatt nincs jó hamburger

2023. május 19. – 07:03

Másolás

Vágólapra másolva

A Téma heti adásában azt beszéli át Brücker Gergő két telexes kollégával – Dull Szabolcs főszerkesztővel és Nyilas Gergellyel külpolitikai újságíróval –, hogy milyen az élet a szankciók sújtotta Oroszországban. És kitérnek arra is, mik a helyzet magyar politikai vonatkozásai.

Az elmúlt évben folyamatos és nagyon megosztó témát adott a sajtónak, hogy milyen hatással van Oroszországra Ukrajna Vlagyimir Putyin által kezdeményezett lerohanása, mennyire roppantják meg a rezsimet és az orosz gazdaságot az erre reakcióként jött nyugati szankciók.

A Témában ezúttal telexesek vitatják meg az orosz gazdasági helyzetet, fókuszban a mindennapi emberek szintjével. Nyilas Gergely, lapunk orosz- és ukránügyekben legjártasabb újságírója, aki maga is több személyes és szakmai szálon kötődik Oroszországhoz, és a nyelvet is jól beszéli, valamint Dull Szabolcs főszerkesztő beszélgetnek Brückner Gergővel olyan témákról, mint:

  • Milyenek a hétköznapok orosz fogyasztói szemmel? Mi a különbség Moszkva és Szentpétervár, illetve a vidéki Oroszország között ezen a szinten?
  • Milyen déli és keleti termékek jelentek meg a kiszorult nyugatiak helyett a boltokban?
  • Hogy megy a szénhidrogénexport, miközben a szankciók egyre súlyosabbá válnak? Miért inkább úgy hatnak ezek, mint verekedés közben egy sípcsontrúgás (kiütés helyett)?
  • Meddig lehet csinálni azt a kommunikációs pávatáncot, amit a magyar kormány folytat a nyugati és a keleti tengely között?
  • Zajlik-e az oroszokról való leválás mindeközben a háttérben, és ha igen, akkor kinek szól az ellentétes irányú retorika? Le tudná-e cserélni egyik napról a másikra a Fidesz ezt az irányultságát? Vagy mi kellene ehhez? Mikor fogjuk megérteni, mi zajlik a háttérben?
  • Paks II.-vel mi lesz, hogyan módosulhat a szerződés ténylegesen úgy, hogy az oroszok is belemenjenek?
  • Hogy élik meg az olyan dolgokat az oroszok, hogy ki vannak zárva a sportversenyekről, alig utazhatnak?
  • Mi lehet befolyással Putyin hatalmára, ha az áruhiány nem? Az oroszországi mobilizációs törekvések és a beállt frontvonalak visszaüthetnek?
  • Mit jelent történelmi perspektívában Ukrajna lerohanása, hogyan illeszkedik ez a lépés abba a narratívába, amely szerint „Oroszország amikor nem hódít, akkor hanyatlik”?

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!