Az idei év egyik legnagyobb szenzációját is vetítik az új budapesti filmfesztiválon

2024. szeptember 25. – 10:00

frissítve

Az idei év egyik legnagyobb szenzációját is vetítik az új budapesti filmfesztiválon
Adrian Brody és Felicity Jones A brutalista című filmben – Forrás: BIFF

Másolás

Vágólapra másolva

Végleges az idén debütáló Budapest International Film Festival programja, és megindult a jegyvásárlás is a vetítésre.

Az újonnan bejelentett ínyencfalatok között a legnagyobb szám egyértelműen a The Brutalist (hivatalos magyar cím híján A brutalista) című alkotás, amit a velencei filmfesztiválos premierje óta az év egyik legjobb amerikai filmjeként tart számon a sajtó.

A brutalistá-ban Adrien Brody alakítja a kitalált magyar építészt, Tóth Lászlót, aki új életet kezd az Egyesült Államokban a második világháború után. A filmet Brady Corbet (Vox Lux, Egy vezér gyermekkora) rendezte, aki meg is kapta a velencei filmfesztivál legjobb rendezőnek járó díját. Brody mellett többek között Felicity Jones és Guy Pearce is játszanak benne. A brutalista minden beszámoló szerint monumentális, de már csak a statisztikák alapján is: három és fél órás, Corbet pedig a filmet a majdnem 30 éve nem használt, az 1950-es években kifejlesztett VistaVision 35mm-es celluloidra forgatta, ráadásul Magyarországon.

A magyar koproducer Petrányi Viktória volt, a filmben felbukkannak magyar színészek, mint például Sztarenki Dóra és Vilmányi Benett. A brutalistá-t a velencei premier után az A24 forgalmazója azonnal felkarolta, a BIFF keretein belül, egy speciális gálavetítésen lehet majd először látni, mielőtt januárban mozikban kerül. A brutalista a fesztivál Különleges bemutatók nevű szekciójában szerepel.

A brutalistá-n kívül érkeznek még bőven érdekességek: Leos Carax legújabb alkotása, a Leos Carax: Ez nem én vagyok, Andrea Arnold Bird című filmje Barry Keoghan és Franz Rogowski főszereplésével, valamint Ausztria idei Oscar-nevezése, a The Devil’s Bath című kosztümös lélektani horror is. Vetítik az idei cannes-i filmfesztivál különdíját kapó A szent füge magja című drámát a száműzetésbe kényszerült iráni rendezőtől, Mohammad Rasouloftól, illetve az idei fesztiválszezon indiai kedvencét, az Minden, ami fénynek tűnik-et is.

A BIFF-en nincsen zsűri, a versenyprogram győzteseit a nézők döntik el, akik a helyszínen tudnak szavazni a felhozatal tíz filmjére. A díjat a zárógálán jelentik be.

Részlet a Leos Carax: Ez nem én vagyok című filmből – Forrás: BIFF
Részlet a Leos Carax: Ez nem én vagyok című filmből – Forrás: BIFF

Az Anzix: Kísérleti mozi elnevezésű szekcióban látható a legendás Leos Carax (Holy Motors, A Pont-Neuf szerelmesei) az idei Cannes-i filmfesztiválon debütált Leos Carax: Ez nem én vagyok című filmje, illetve a maga módján szintén hasonlóan legendás James Benning Kifulladásig című munkája.

Az I. BIFF retrospektív programja a „100 év Sherlock és a mozi nyomában címet kapta, a sorozat apropója Buster Keaton Ifjabb Sherlock detektív című filmjének 100. évfordulója. A szekcióban szerepel az Alain Delon főszereplésével készült, 1970-es A vörös kör, az óriási nemzetközi elismerésnek örvendő iráni filmrendező, Abbas Kiarostami Close-up című filmje 1990-ből, valamint Kathryn Bigelow 1995-ös alkotása, a Strange Days – A halál napja.

A teljes program kihirdetésével egyidőben elindult a BIFF jegyek értékesítése is, október 10-ig vagy a készlet erejéig Early Bird-jegyek és bérlet is elérhető az alábbi weboldalon.

Az Early Bird-időszakban a teljes árhoz képest jelentős kedvezménnyel vásárolhatók meg a belépők. A BIFF október 29. és november 3. között zajlik a budapesti Corvin Moziban.

A BIFF teljes programja szekciónként

Nemzetközi versenyprogram:

  • A szent füge magja (Mohammad Rasoulof)
  • Minden, ami fénynek tűnik (Payal Kapadia)
  • Animal (Sofia Exarchou)
  • Bird (Andrea Arnold)
  • Caught by the Tides (Jia Zhangke)
  • I Saw the TV Glow (Jane Schoenbrun)
  • Misericordia (Alain Guiraudie)
  • The Devil's Bath (Veronika Franz, Severin Fiala)
  • The Echo (Tatiana Huezo)
  • The Story of Souleymane (Boris Lajkine)

Különleges bemutatók:

  • Kneecap (Rich Peppiatt) – zárógála
  • The Brutalist (Brady Corbet)

Anzix: Kísérleti mozi:

  • Leos Carax: Ez nem én vagyok (Leos Carax)
  • Kifulladásig (James Benning)
  • The Human Surge 3 (Eduardo Williams)

Retrospektív: 100 év Sherlock és a mozi nyomában:

  • Ifjabb Sherlock detektív (Buster Keaton)
  • A vörös kör (Jean-Pierre Melville)
  • Close-up (Abbas Kiarostami)
  • A halál napja (Kathryn Bigelow)

A legelső BIFF létrejöttét a Telex Afterrel közösen szervezett nyilvános bulival ünneplik: október 29-én este 10 órától a Turbinában a Wavy kortárs hiphop kollektíva oszlopos tagjai Dom Beats és Orlando, illetve a Telex részéről Yungmatka b2b Pueblo Junior várja a látogatókat.

Ahogy a beharangozóban is írtuk, a BIFF-en lesz kihelyezett Telex Filmklub is. Az I Saw The TV Glow vetítése után Zsirka Hellával, a Háttér Társaság aktivistájával és Hermann Veronika médiakutatóval fogunk beszélgetni Jane Schoenbrun queer felnövéstörténetéről.

A BIFF ideje alatt fesztiválközpontként is funkcionáló Turbinában több kísérő esemény is lesz, a friss hírekért érdemes követni a BIFF Facebook és Instagram oldalát. A filmekről részletes információk, a vetítési időpontok es a jegyvásárlás is elérhető a biff.hu oldalon.

A Budapest International Film Festival kiemelt médiapartnere a Telex.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!