Újra lesz Budapesten független nemzetközi filmfesztivál

2024. szeptember 3. – 10:00

frissítve

Újra lesz Budapesten független nemzetközi filmfesztivál
Jelenet a Kneecap című ír filmről – Forrás: BIFF

Másolás

Vágólapra másolva

Moziba még nem került friss és izgalmas filmekkel, retrospektívvel, kultfilmekkel indul el október végén a BIFF – Budapest International Film Festival a budapesti Corvin Moziban, ami a tervek szerint mostantól minden évben megrendezésre kerül.

Október 29. és november 3. között a magyar nézők elsőként láthatják moziban az írek aktuális kultfilmjét (Kneecap); Cannes-i nagydíjas iráni családi drámát (The Seed of the Sacred Fig), az A24 idei misztikus dobását (I Saw The TV Glow), a mozis kihívásokra vágyók idei kísérleti lieblingjét (The Human Surge 3) és a retrospektív blokk keretében Buster Keaton egyik korszakos remekművét is (Ifjabb Sherlock detektív), amiről speciel már egy Észkombájn is született a Telexen.

A Telex–BIFF-tengelynek itt nincsen vége, az I Saw The TV Glow egyik vetítése egy kihelyezett, speciális Telex Filmklub lesz, ahol Jane Schoenbrun genderről és a kilencvenes évek médiafogyasztásáról szóló éteri filmjét vendégekkel fogjuk kibeszélni.

Szeretnénk a fesztiválunkkal a 2019-ben megszűnt Titanic Filmfesztivál szellemi örökségét újszerűen, de merészen továbbvinni a filmek iránti tiszteletünkben, de az is rövidtávú célunk, hogy belakjuk, és egy kicsit felforgassuk Budapestet a legkülönfélébb szakmai programokkal, külsős eseményekkel és bulikkal. Még ha a hétköznapokban kevesebbszer is jut el az ember moziba, ezt a hetet tartsa fenn mindenki a filmnézésre és közös élményekre.” – mondta Horváth Kristóf, a fesztivál vezetője és Szimler Bálint filmrendező (Fekete pont), kreatív igazgató.

A filmekről, részletesen

A szervezők most az első öt filmet jelentették be: a közönségdíjért versenyez majd a nyitó The Seed of the Sacred Fig (A szent füge magja). A hazájából elűzött iráni filmrendező Mohammad Rasoulof filmje egy társadalmi dráma, amely egy végletekig kiélezett macska-egér harccá alakul állam és egyén, privát- és közszféra találkozásának töréspontján egy elnyomó rendszerben.

Szintén a versenyprogramban lesz látható az I Saw The TV Glow, az A24 stúdió idei egyik legnagyobb dobása, egy neon színű queer felnövéstörténet. Ennek a filmnek jár a külön Telex Filmklub:

A kísérleti szekcióban szerepel az argentin Eduardo Williams második filmje, a The Human Surge 3 – egy nem létező franchise újabb darabja, amely a klasszikus cselekményépítés konvencióit kérdőjelezi meg.

A fesztivál versenyen kívüli zárófilmje a belfasti hip-hop trió felemelkedését bemutató Kneecap. A szex, drogok és zene mámorában úszó életrajzi filmben a zenekar az Oscar-jelölt Michael Fassbenderrel a fedélzeten önmagukat játsszák, és globális kiáltványt fogalmaznak meg az anyanyelvi autonómia örökségvédelmében.

Idén ünnepli megjelenésének századik évfordulóját Buster Keaton Ifjabb Sherlock detektív című filmje, és ez határozza meg a BIFF retrospektív blokkját is, amiben összesen négy alkotás foglalkozik majd különféle filmes detektívekkel.

Mit mondanak a szervezők?

A BIFF válogatási koncepciója egyszerre fedi le neves rendezők díjnyertes új filmjeit, a legizgalmasabb friss alkotók munkáinak felfedezését, kísérleti filmeket és egy retrospektív válogatást. „Az év legizgalmasabb filmes playlistje, amiben igyekszünk összegyűjteni a világ minden részéről olyan filmeket, amiket mindenképp látnod kell. A retrospektív szekció kivételével ráadásul minden BIFF-en vetített film magyarországi mozipremier is egyben, a legtöbb filmet ráadásul nálunk lehet először és utoljára látni itthon.” – tette hozzá a programért felelős Rév Dániel és Donáth Péter (Cinema Niche).

A BIFF elindításának hátteréről, a városhoz való kapcsolódásról és hosszútávú missziójáról Szalai Tamás, a fesztivál ötödik alapítója nyilatkozott: „Budapest vibráló, de kicsit kettős identitású város: a világszínvonalú közösségi élményt szomjazza, de fuldokol a hétköznapi megélhetésben és kihívásokban. Vannak kulturálisan elkötelezett, értékvezérelt cégek, akik szeretnének kitűnni a közömbösségből. Ezt felismertük, így képesek vagyunk független, azaz állami támogatás nélküli, kulturális projektként akár évtizedekben gondolkozni.”

„Budapest nagyon megérdemli, hogy ismét legyen egy rangos játékfilmfesztiválja – a Corvin mozit egy évszázaddal ezelőtt éppen az olyan nagyszabású események helyszínének álmodták meg, mint a most útjára induló BIFF, melynek mostantól büszke házigazdái lehetünk.” – mondja Liszka Tamás, a Budapest Film vezetője.

Forrás: BIFF
Forrás: BIFF

A szervezők a teljes programot szeptember második felében jelentik be, a jegyértékesítés is ekkor indul. Ezekről majd a Telex felületén lehet a leghamarabb értesülni. Fesztivállal kapcsolatos információkat meg lehet tudni hivatalos az esemény honlapján, Facebook-oldalán vagy Instagram-profilján.

A Budapest International Film Festival kiemelt médiapartnere a Telex.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!