Vádat emeltek a Blokád rendezője ellen, amiért fellökött egy filmkritikust

2024. június 27. – 13:42

Másolás

Vágólapra másolva

Garázdaság bűntette miatt vádat emelt a Veszprémi Járási Ügyészség Tősér Ádám, a Blokád című kurzusfilm rendezője ellen, amiért fellökte Csákvári Géza filmkritikust – írja a Népszava.

Az eset a tavalyi Magyar Mozgókép Fesztiválon történt, amikor a rendező a mosdóból kifelé jövet meglátta a Népszava kritikusát, akkorát lökött rajta, hogy Csákvári a földre esett, miközben Csákvári elmondása szerint azt üvöltötte: „te náci geci, széttöröm a pofádat”. Az újságíró először nem tudta, ki a támadó, aki időközben már ökölbe szorított kézzel állt felette. Végül Kocsis Ágnes és Szűcs Dóra rendezők siettek Csákvári segítségére.

Tősér Ádám (balra), a Blokád rendezője és Köbli Norbert forgatókönyvíró – Fotó: Kovács Anikó / MTVA – Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelõ Alap
Tősér Ádám (balra), a Blokád rendezője és Köbli Norbert forgatókönyvíró – Fotó: Kovács Anikó / MTVA – Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelõ Alap

Tősér Ádám az eset után az Indexnek azt mondta, hogy valóban lökött egyet Csákvárin, aki „dobott egy Neymar-díjas alakítást”. A rendező lényegében elismerte, hogy azért inzultálta a kritikust, amit írt, bár Tősér szerint Csákvári nem újságíró, hanem „szélsőséges propagandista”, aki „az egyik legsúlyosabb bűnnel, nyílt antiszemitizmussal vádolta meg a filmet és ezzel a Blokád összes alkotóját”.

A MÚOSZ elítélte és a sajtószabadság elleni támadásnak minősítette. A Magyar Mozgókép Fesztivál szervezői viszont nem határolódtak el az esettől, így a Népszava idén bojkottálja az eseményt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!