Szolidaritási nyilatkozatban állt ki a független filmesek mellett Boross Martin a mozgókép fesztiválon

2024. június 13. – 12:26

Másolás

Vágólapra másolva

A magyar független filmesek közül egyedül Boross Martin rendező filmjét válogatták be a Magyar Mozgókép Fesztivál programjába, a Nyersanyagot két kategóriában is jelölték. Boross a film szerdai vetítése után felolvasott egy szolidaritási nyilatkozatot, amelyben a független filmesekkel szembeni kirekesztő gyakorlatokkal szemben állt ki.

A Nemzeti Filmintézet és a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program szervezésében szerdán kezdődött el az idei Magyar Mozgókép Fesztivál, amit mostantól MOZ.GO névre kereszteltek. Veszprém, Balatonfüred és Balatonalmádi városaiban 12 helyszínen közel 100 magyar filmet vetítenek majd jelképes, 500 forintos áron. Az esemény a Ma este gyilkolunk című krimi-vígjáték premier előtti gálavetítésével kezdődött, de a nézők láthatnak majd egy részletet a készülő Hunyadi című szuperprodukcióról is.

Boross a beszédét azzal kezdte, hogy büszke arra, hogy a filmjét beválogatták a programba, és hogy a zsűri a Legjobb Elsőfilmes Rendező valamint a Legjobb Forgatókönyv díjára is jelölte, mégis szerinte az a tény, hogy egyedüli független filmként vesz részt a versenyprogramban, felelősséget ró rá, ezért szolidaritását fejezi ki minden olyan alkotó felé, akik a szakma átpolitizáltsága miatt közvetlen állami támogatás híján kényszerpályákon dolgoznak, külföldön kell érvényesülniük, vagy ellehetetlenülnek.

A rendező ezután a Nyersanyag függetlenségének jelentéseiről beszélt. Szerinte az eszmei értelemben is független, mert szabad szellemben készült, emellett független politikai értelemben is, mivel kizárólag az alkotók elhatározásából, nem pedig valakinek az érdeke vagy kegye által készülhetett el. És független a finanszírozás tekintetében is, azaz low budget módon hozták össze: 20 napot forgattak a szükséges 40 helyett, ingyenes helyszíneken, az alkotók és stábtagok sokszor ingyen, vagy a piaci ár töredékéért dolgoztak.

„Vannak olyan mai magyar produkciók, amelyek árának kevesebb, mint 1 százalékát költöttük a Nyersanyagra”

– fogalmazott a rendező.

A rendező szerint annak, hogy több tucat minőségi magyar film nem készül el évente, nem a pénzhiány az oka, hanem az, hogy

„túl nagyok a feketelisták, és alkotók egy szűk rétegének helyzetbe hozására van csak szándék”,

mondta Boross és hozzátette, hogy ő már a független színház lassú kivéreztetésnek is tanúja volt.

A beszédét végül azzal zárta, hogy a Nyersanyag történetét is az inspirálta, hogy milyen veszélyekkel jár, amikor a hatalommal bírókat önös érdekeik vezérlik a köz érdeke helyett.

„Amikor a siker mások kárára történik, és a siker árát más fizeti meg. Filmünkkel azért emelünk szót, hogy egyetlen állampolgár se válhasson saját közösségének, saját nemzetének áldozatává”

– mondta Boross, ezzel a nyilatkozattal pedig az a célja, hogy ez a magyar filmesekkel se történhessen meg.

A rendezővel készült korábbi interjúnkat itt olvashatja.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!