„Ez a virrasztás éppen a csendről szól” – tisztelői és kollégái gyújtottak gyertyát Tompos Kátya emlékére

2024. június 7. – 22:21

„Ez a virrasztás éppen a csendről szól” – tisztelői és kollégái gyújtottak gyertyát Tompos Kátya emlékére
Fotó: Huszti István / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Egy héttel Tompos Kátya halála után, péntek este virrasztást tartottak a színész-énekesnő emlékére a Várkert Bazár Neoreneszánsz kertjében. A pár száz résztvevő, köztük Tompos Kátya pályatársai és tisztelői mécseseket és virágokat helyeztek el a fotója alatt, miközben a kivetítőn az énekeső felvételeiből készült összeállítást hallgathatták.

A Jászai Mari- és Junior Prima díjas színművész hosszan tartó, ritka daganatos betegségben, negyvenegy évesen vesztette életét. Gyógyítása külföldi gyógykezelést igényelt volna, ezért gyűjtést és egy jótékonysági gálát is szerveztek ennek finanszírozására. Közel azzal egyidőben, hogy a szükséges összeg összegyűlt, Tompos Kátya meghalt.

A Várkert Bazárban rendezett virrasztást Hrutka Róbert, Tompos Kátya állandó zenésztársa, és Juhász Anna kulturális menedzser szervezte. Juhász Anna közeli barátságban volt a színésznővel. „Kátya örök titkot kutató tekintete itt van velünk, és ezt a titkot birtokolta és adta át minden előadásában, szavalatában, dalban, színpadon vagy magánemberként. Most hallgat a szívünk, és ez a virrasztás épp erről a csendről szól” – fogalmazott Juhász Anna, és azt mondta, márciusban, Tompos Kátya utolsó születésnapjára több művész baráttal együtt ő is üzent a színésznőnek, aki nagyon hálás volt a köszöntésekért.

Fotó: Huszti István / Telex Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex

A résztvevők között több színészt is próbáltuk megszólaltatni, de a láthatóan elérzékenyült kollégái azt mondták, még annyira mélyen érinti őket Tompos Kátya halála, hogy nem szeretnének nyilatkozni. Péter Kata színésznő röviden annyit mondott, hogy nemcsak a kollégája, hanem a rajongója is volt, őt és a hangját is nagyon szerette. Eredics Áron, a délszláv népzenét játszó Söndörgő együttes egyik alapítója azt mondta, szomorú, hogy ennyire hamar kell most arról beszélnie, mekkora tehetséget vesztettünk el. Szerinte az, hogy az ő együttesükkel is nagyon jól tudott dolgozni, szintén bizonyította az énekesnő sokoldalúságát.

Fotó: Huszti István / Telex Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex

A Centrál Színház előadásainak egyik táncosa négy évig dolgozott Tompos Kátyával a My Fair Ladyben. „Kátya nagyon más ember volt, mint amit a nyilvánosságnak mutatott. Valójában egy nagyon bohókás, életszerető ember volt, igazi jó humorral, és olyan tehetséges, mint a nap. Elképesztő volt, amit tudott a színpadon. Pont tegnap volt egy My Fair Lady előadásunk, és nem mondanám, hogy könnyű volt. De ott volt a plakátokon: amíg ezt az előadást játsszuk, mindig a része lesz.” Egy másik kollégája az előadásból azt mondta, nagyon hálás azért, hogy testközelből láthatta Tompos Kátyát dolgozni, szerinte nemcsak a nézők vesztettek a halálával, hanem azok is, akik a közelében lehettek.

Egy fiatal nő arról beszélt, hogy sosem találkozott személyesen Tompos Kátyával, de a tudta nélkül is rengeteget adott neki a dalaival, különösen a Magányos csónak című dallal, amikor éppen nagyon mélyen volt. „Erőt adott, hogy igenis föl lehet állni. Túl fog élni ezer vihar, énekelte, és én is azt hittem, hogy ő is túl fogja élni”, fogalmazott ő is láthatóan meghatódva.

Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex

A Várkert Bazárban rendezett megemlékezéshez a Nemzeti Színház is csatlakozott, ők a színház előterében alakítottak ki egy helyet Tompos Kátya emlékére, ahol szintén leróhatják kegyeletüket a színésznő kedvelői. Tompos Kátya 2008-tól tíz éven át volt a Nemzeti társulatának tagja. Később erről az időszakról azt mondta, Alföldi Róbert és Vidnyánszky Attila igazgatása alatt is kapott érdekes és kevésbé érdekes szerepeket, de a koncertek és a más színházakban játszott munkái egy idő után már nagyobb örömöt okoztak számára, ezért távozott a Nemzetiből. Ezután a Centrál Színházban játszott rendszeresen, a főszereplésével itt bemutatott My Fair Lady az elmúlt évek egyik legnagyobb színházi sikere volt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!