170 millió dollárra perli a Netflixet a Szarvasbébi negatív hőse

2024. június 7. – 16:59

170 millió dollárra perli a Netflixet a Szarvasbébi negatív hőse
Jelenet a Szarvasbébi fimből, a bárpultos Donny-val és zaklatójával, Marthával – Forrás Imdb

Másolás

Vágólapra másolva

170 millió dollárra perli a Netflixet a Baby Reindeer (Szarvasbébi) sorozat zaklató karakterét ihlető nő, mert a film valótlanságokat állítva rossz színben tünteti fel őt – írta a BBC. A filmbéli Martha – eredeti nevén Fiona Harvey – egy talkshow-ban. A Netflixen csaknem 50 millióan látták hatrészes minisorozatot amely érzékenyen egyensúlyoz a humor és legmélyebb pszichés dráma között, elmesélve egy zaklatás történetét.

„Kisebb csoda a Szarvasbébiben, hogy Gadd nem tudja teljesen maga mögött hagyni a fanyar humort még a legkomorabb helyzetekben sem: amikor egy kihallgató rendőrtisztre vár, zavarba ejti Martha egy-egy bizarr mondata. Hogy aztán pillanatok múlva már megint a legmélyebb pszichés problémákba taszítson minket” – írtuk a filmről szóló kritikánkban.

A film alkotója és főszereplője, a zaklatást átélő Richard Gadd humorista mellett kiállt a Netflix, mindván, joga van elmesélni saját történetét. A film bevallottan valós eseményeken alapul, de azzal, hogy a karaktereket, eseményeket, helyszíneket, neveket, párbeszédeket helyenként dramaturgiai okokból megváltoztattak – így a főhősét és zaklatójáét is.

Fiona Harvey a talkshowban beszél a film okozta megrázkódtatásáról – Forrás Youtube
Fiona Harvey a talkshowban beszél a film okozta megrázkódtatásáról – Forrás Youtube

Maga Gadd igyekezett a Szarvasbébi egyre növekvő rajongótáborát is lehűteni, amikor zaklatójáról kérdezték. Továbbra sem állítja, hogy az Fiona Harvey volna.

Ehhez képest a Netflix gyártásvezetőjének, májusban meg kellett jelennie a skót parlament kulturális bizottsága előtt. Benjamin King elmondta, hogy „valós történetről van szó, amelyben Richard Gadd szörnyű abúzus áldozata volt egy elítélt zaklatóval szemben.”

A Skót Nemzeti Párt képviselője, John Nicolson szerint „az újságírók sem találtak bizonyítékot, amelyek alátámasztanák a Netflix állításait” a nővel kapcsolatban, aki a történet ihletőjeként Martha néven jelent meg a filmben.

A nő szerint a Netflix semmit nem tett annak érdekében, hogy bizonyítsa Gadd történetének valóságalapját. Ugyanakkor a skót nő New York-i ügyvédje szerint nyilvánvaló, hogy Gadd az asszony személyiségi jegyeit használta fel a történethez, miközben bizonyítható, hogy őt sosem ítélték el zaklatásért. Az Egyesült Királyságban élő nő szerint bizonyos, hogy megnyeri a pert, már csak azért is, mert súlyos megpróbáltatások érték a sorozat miatt, amelynek megjelenése óta halálos fenyegetéseket kapott. Állítása szerint nem igaz, hogy 350 órányi hangüzenetet és 41 ezer emailt küldött volna Gaddnak, bár a filmben valóban van egy párbeszéd, amely egy 2014-es üzeneten alapul.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!