Cserhalmi György Vidnyánszkynak: Aki irigyli tőlünk azt a pici szabadságot, hogy tizenegyen dönthetünk a tizenkettedikről, annak az órája rossz irányba ketyeg

2024. május 11. – 09:39

Másolás

Vágólapra másolva

A Színház Online szerkesztőségéhez eljuttatott rövid közleményben reagált Cserhalmi György, a nemzet színésze arra, hogy Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója nem hívta fel Kulka Jánost, miután a nemzet színészei május elején Kulkát választották meg a március végén elhunyt Tordy Géza helyére tizenkettedik tagnak.

Ez azért furcsa, mert a hagyomány szerint a Nemzeti Színház mindenkori igazgatójának a privilégiuma, hogy a döntésről értesítse az új nemzet színészét (sőt, a grémium szabályzatában is az szerepel, hogy ez az igazgató feladata). Ezt eddig Vidnyánszky Attila is minden alkalommal megtette, 24 éves tradíciót szakított meg azzal, hogy nem hívta fel Kulkát.

A színészt végül Molnár Piroska értesítette. A Kossuth-díjas színésznő később azzal indokolta ezt, hogy Vidnyánszkynak éppen családi elfoglaltsága volt, ezért nem tudott telefonálni.

Cserhalmi György most rövid nyilatkozatban reagált az ügyre:

„Mennyi indulatot vált ki a hatalmasokból, ha valaki ott van, ahova egyébként is való: a nemzet színészei között. Aki pedig irigyli tőlünk azt a pici szabadságot is, hogy tizenegyen dönthetünk a tizenkettedikről, annak az órája rossz irányba ketyeg. Már ameddig ketyeg.”

A Nemzet Színésze címet 2000-ben alapították, még az első Orbán-kormány idején. A címet egyszerre csak tizenkét színművész viselheti, és ha közülük valaki meghal, akkor a többieknek közösen kell dönteniük az új tagról.

Amikor az RTL arról próbálta kérdezni Vidnyánszkyt a Nemzeti Színház parkolójában, hogy miért nem hívta fel Kulkát, az igazgató csak annyit válaszolt, az RTL-nak nincs joga kérdezni, mert „olyan szinten pusztítják a magyar ember lelkét, (...) maguknak arra sem válaszolnék, hogy nappal van vagy este”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!