Egy törvénytervezet szerint az utolsó centiig ellenőriznék és központosítanák a kultúrát, Csák szerint csak az átláthatóság a cél

2024. április 3. – 09:46

Másolás

Vágólapra másolva

Az Index azt írja, birtokába jutott a kulturális feladat ellátásról szóló új törvény végleges tervezete. Eszerint totális központosítás jöhet, egy-egy intézmény alá rendelnék a vármegyei kulturális intézményeket, bevezetik az országos ellenőrzési és minősítési rendszert, és még azt is központi kuratórium határozná meg, hogy milyen könyvek kerüljenek a települések könyvtáraiba.

Az Index már március végén is beszámolt a törvény – akkor még nem végleges – tervezetéről. Akkor kerestük a Csák János vezette Kulturális és Innovációs Minisztériumot, de választ nem kaptunk, Demeter Szilárd, a Nemzeti Múzeum főigazgatója viszont kérdésünkre megerősítette, hogy valóban van egy ilyen tervezet, amelyet a miniszter szeretne széles körben megvitatni, de ami, tudomása szerint, még nem került semmilyen kormányzati fórum elé.

Egy nappal később Csák János az ATV Egyenes beszéd című műsorában azt mondta, az a szándéka, hogy

„legyen egy egységes, átlátható és arányos kulturális törvény”.

Csák akkor azt mondta, „nagyon sajnálja, hogy a sajtó meg a kulturális szféra egy olyanon izgul, ami régebbi terv”, és hamis az az állítás, hogy a vidéki színházak Vidnyánszky alá kerülnének. „Egy szervezet irányításában vannak irányítási kérdések, ezek teljes egészében, úgy, ahogy most is, a minisztériumhoz tartoznak, mindenki külön-külön lesz, ahogy eddig” – mondta.

Az Index ennek ellenére azt írja, a birtokába jutott végleges tervezetben továbbra is szerepel, hogy a jövőben a vármegyei hatókörű városi színházak a Nemzeti Színház, a zenekarok a Nemzeti Filharmonikusok, az alkotóművészek a Petőfi Kulturális Ügynökség, a táncszervezetek a Nemzeti Táncszínház, a könyvtárak az Országos Széchényi Könyvtár, a múzeumok pedig a Magyar Nemzeti Múzeum ellenőrzése alá kerülhetnek.

Ez az ellenőrzés azt jelenti, hogy szakmai együttműködésen túl a vármegyei intézményeknek a stratégiai tervet, munka- vagy üzleti tervet, szolgáltatási tervet és a beszámolót a kijelölt központi intézménynek küldenék el jóváhagyásra.

A törvénytervezet a Nemzeti Színház példáján keresztül részletezi is, hogy ez a gyakorlatban hogyan nézne ki. „A Nemzeti Színház Nonprofit Zrt. szervezi a vármegyei hatókörű nemzeti és városi színházi szervezetek szakmai együttműködését, koordinálja a szakmai szolgáltatásaikat. A Nemzeti Színház Nonprofit Zrt. végzi a határon túli magyarság előadó-művészeti szolgáltatásainak szakmai módszertani koordinációját. A vármegyei hatókörű nemzeti és vármegyei hatókörű városi színházi szervezet a szakmai tevékenysége dokumentumait, éves beszámolóját, munkatervét vagy üzleti tervét, amely tartalmazza a szolgáltatási tervét is, szakmai véleményezésre megküldi a Nemzeti Színház Nonprofit Zrt. számára.”

A törvénytervezet szerint a vezetőválasztást is egységesítik: a pályázati eljárások tekintetében egységes eljárásrendet vezetnek be, ugyanakkor pályázat nélkül is lehetőség nyílik vezetőválasztásra.

Az utolsó könyvig

Az új törvény az Index értesülése szerint három törvényt kiváltva helyezi egységes rendszerbe a múzeumi, könyvtári, közművelődési, előadó-művészeti és alkotóművészeti területekre vonatkozó szabályokat, és ehhez igazodik a támogatási, a szakmai koordináló és ellenőrzési rendszer.

Az előterjesztésben erős hangsúlyt kap, hogy a „kulturális alapellátáshoz” mindenkinek joga van, ennek érdekében „egységes kulturális módszertani koordináció” jönne létre.

A háromezer fő alatti településeken egységes közösségi tér láthatja el a közművelődési és könyvtári, de akár a muzeális és művészeti feladatokat is, az ötezer fő feletti településeken közösségi központ jön létre.

Arról, hogy az ötezer fő alatti települések közösségi tereiben milyen „minőségi értékalapú kiadványok kerülnek” a polcokra a tervezet szerint az újonnan létrehozott Nemzeti Könyvkultúra Kuratórium döntene, amely az Országos Széchényi Könyvtár szervezeti egységeként működik majd. A cél, hogy „egységes, értékelven működő települési könyvellátást” hozzanak létre.

A tervezet szerint „létrejön továbbá egy országos kulturális szakmai ellenőrzési rendszer, amely az állami kulturális feladatellátást, a közpénz hatékony, szakmai elvű felhasználását, valamint a szakmai feladatellátást ellenőrzi”.

Ez „segíti a szükséges szakmai kontrollrendszer kiépítését, a tevékenységek fejlesztését, a szakmai munka színvonalának emelését, a kulturális feladat minőségi szintjének megállapítását”.

Az előterjesztésben szerepel állítólag az is, hogy a miniszter Címet és Díjat adományoz azoknak a kulturális feladatellátóknak, amelyek a minőségfejlesztő folyamatban kiemelkedő teljesítményt érnek el, magas minőségben végzik szolgáltatásaikat.

Csák János március végén az ATV-ben azt mondta, a szabályozásra azért van szükség, mert jelenleg egy „szétesett kulturális szabályozási rendszer van” Magyarországon, ahol egyes területeken részletesen ki van dolgozva a rendszer, más részeken meg egyáltalán nincs.

Az új törvény a tervek szerint 2025. január 1-jén lép hatályba, a tervezet melléklete szerint az előterjesztés előtt még több szakmai szervezettel, többek között a Magyar Teátrumi Társasággal és a Magyar Állami Operaházzal is egyeztetne a minisztérium.

Az Index birtokába jutott törvénytervezettel kapcsolatban kérdéseket küldtünk a Kulturális és Innovációs Minisztériumnak, valamint kerestük Demeter Szilárdot, Vidnyánszky Attilát, a Vidnyánszky által vezetett Magyar Teátrumi Társaságot, a Magyar Állami Operaházat és az Országos Széchenyi Könyvtárat is azzal kapcsolatban, hogy egyeztetett-e velük a minisztérium a tervezettel kapcsolatban, vagy van-e tervben egyeztetés velük. Amint válaszokat kapunk, beszámolunk róla.

Demeter Szilárd cikkünk megjelenése után azt írta, tudomása szerint továbbra sem került a kormány elé semmiféle tervezet, „szóval megint a nincsről kellene értelmes állításokat tennünk. Ezt lehet ugyan, a szivárványszínű repülő egyszarvúak anatómiájáról is beszélhetünk, csak nem tudjuk a tények alapján verifikálni az állításaink igazságtartalmát”. „Minden hídon akkor megyünk át, ha odaérünk” – írta.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!