Demeter Szilárd nem tud arról, hogy bármilyen kulturális törvény tervezete a kormány elé került volna

2024. április 3. – 12:40

Másolás

Vágólapra másolva

„Nem tudom, hogy az Index mit szerzett meg, tudomásom szerint a kormány elé nem került semmiféle tervezet” – válaszolta a Telex kérdésére Demeter Szilárd, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója.

Az Index szerda reggel azt írta, birtokába jutott a kulturális feladat ellátásról szóló új törvény végleges tervezete. Eszerint totális központosítás jöhet, egy-egy intézmény alá rendelnék a vármegyei kulturális intézményeket, bevezetnék az országos ellenőrzési és minősítési rendszert, és még azt is központi kuratórium határozná meg, hogy milyen könyvek kerüljenek a települések könyvtáraiba. Az új törvény a tervek szerint 2025. január 1-jén lép hatályba, és a kormány elé terjesztés előtt több szakmai szervezettel is egyeztetnének. A törvénytervezetről itt írtunk bővebben.

A készülő törvényből már március végén szivárogtak ki részletek. Akkor kerestük a Csák János vezette Kulturális és Innovációs Minisztériumot, de választ nem kaptunk, Demeter Szilárd viszont kérdésünkre megerősítette, hogy valóban van egy ilyen tervezet, amelyet a miniszter szeretne széles körben megvitatni, de ami, tudomása szerint, még nem került semmilyen kormányzati fórum elé.

Most megerősítette, hogy továbbra sem tud arról, hogy a kormány elé került volna a tervezet, ezért „megint a nincsről kellene értelmes állításokat tennünk”, és hozzátette, „ezt lehet ugyan, a szivárványszínű repülő egyszarvúak anatómiájáról is beszélhetünk, csak nem tudjuk a tények alapján verifikálni az állításaink igazságtartalmát”. „Minden hídon akkor megyünk át, ha odaérünk” – írta.

Az Index friss értesüléseivel kapcsolatban kérdéseket küldtünk több érintett kulturális szervezetnek és az Innovációs és Kulturális Minisztériumnak is, de válaszokat egyelőre egyik helyről sem kaptunk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!