Indul az idei Telex Filmklub, a kilencvenes évek egyik legnagyobb svindlijével

2024. február 14. – 15:33

Másolás

Vágólapra másolva

Elindul a Telex Filmklub 2024-es kiadása február 28-án, ráadásul rögtön egy olyan magyar filmmel, amit bő egy hónappal a bemutatója előtt lehet megnézni. Az idei első vetítésünk a Kék Pelikan című film lesz, ami azt a majdnem tíz évet dolgozza fel, amíg a hamisított nemzetközi vonatjegyek megengedték nagyon sokaknak, hogy megnézzék saját szemükkel azokat az országokat, amiket a szocializmus alatt nem.

A Kék Pelikan – ami az indigópapírról kapta a címét, azért hiányzik látszólag egy ékezet róla – emellett egy visszaemlékezés a rendszerváltás utáni Magyarországra, és annak a kulturális-társadalmi hangulatára, ahol egy pár évig úgy tűnt, hogy mindent szabad és mindent lehet, már ha tudjuk, hogyan kell manőverezni. „Mástól lopni bűn, az államtól dicsőség” – mondja az egyik szereplő.

És ez az a pillanat, hogy elmondjuk: a film egyébként egyszerre dokumentumfilm és animáció, Csáki László rendező még évekkel ezelőtt megkereste a hamisítások legnagyobb készítőit, és interjúkat készített velük. Ezeket az interjúkat aztán a stáb feldolgozta animációban, készültek hozzá fikciós jelenetek is, miközben olyan részletgazdagon teremtették meg az akkori kulisszákat, ahogyan élőszereplős filmek talán sosem tudják majd igazán.

A Kék Pelikan ugyanis egy igazi nosztalgiabomba is lett: Pesti Estben cserélnek gazdát a hamisított vonatjegyek, ahol szól a QSS és a Kispál és a Borz, csörög a bakelittelefon, ceruzával tekerik vissza a kazettát, az igazi jegyekkel mókolni pedig az akkor frissen piacra dobott Domestosszal lehet igazán.

Csáki László rendezővel ezekről is beszélgettünk az interjúban, amit a film tallinni bemutatója után készítettünk a Telexen.

Csáki is vendég lesz a film vetítése után, mellette pedig ott lesz a Kék Pelikan egyik zeneszerzője, Tövisházi Ambrus is.

A Kék Pelikan április 4-én kerül a mozikba. A filmklubos vetítés lesz az első alkalom, hogy a közönség láthatja ezt a filmet Magyarországon.

A vetítés február 28-án lesz, a budapesti Toldi moziban, 19:30-as kezdéssel. Jegyeket itt lehet rá vásárolni.

Közben szervezzük a következő alkalmakat is, címeket még nem tudunk mondani, de dátumokat igen, érdemes lesz ezeket beírni előre a naptárba:

  • március 30.
  • április 24.
  • május 22.
  • június 19.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!