A toronyból egyenesen a pornóba ugrott a cseh sportoló

2023. november 16. – 15:58

A toronyból egyenesen a pornóba ugrott a cseh sportoló
Natália Germáni mint Andrea Absolonová a Její tělo című filmben – Forrás: Bontonfilm

Másolás

Vágólapra másolva

Miközben a magyar szórakoztatóipar és filmművészet éppen való életből vett főhősöket keres, és talál néha nagyon népszerűeket (A Király), tragikusakat (Magasságok és mélységek), vagy dohos történelmi figurákat (Hadik), addig két országgal arrébb sikerült kipörgetni a közép- és kelet-európai életrajzi filmek nyerőgépének három cseresznyéjét: a Její tělo (fordításban: A teste, angol változatban Her Body) című film egy olyan cseh olimpiai sportolóról szól, aki pornószínésznek áll, majd egy súlyos betegségben meghal huszonhét éves korában.

Ő Andrea Absolonová, művésznevén Lea de Mae, akivel nem kitaláció, tényleg ez történt. Absolonová a cseh toronyugró-válogatott tagja volt, aki az atlantai olimpia egyik edzésén súlyos gerincsérülést szenvedett. A gyógyulás idejére merevítőt kellett hordania, a felépülése után pedig eltiltották a további edzéstől. Absolonová aztán nem sokkal később először aktmodell, majd egyenesen pornószínész lett a kilencvenes évek végének Csehországában. Pornószínészként kifejezetten sikeres volt, nagyon sok videót készített a Private-nek is, de mielőtt egy nemzetközi karrier összejöhetett volna neki, glioblasztómát, az agydaganat egy különösen súlyos formáját diagnosztizálták nála. Absolonová kórházba került, a daganatot eltávolították, de áttétes volt. 2004-ben meghalt.

A Její tělo a címéhez méltóan tényleg Absolonová testével foglalkozik: hogyan kellett karbantartania magát az edzésekre, hogyan kellett az ugrások előtt lekötnie a túl nagy méretű mellét, hogyan monitorozta a családja az étrendjét, hogyan kellett tartania magát a pornóforgatásokon, hogy előnyös legyen a póza, hogyan kezdett el csak akkor menstruálni, amikor abbahagyta a versenysportot.

A filmet rendező Natálie Císařovská eddig dokumentumfilmeket készített. Bizonyos jeleneteiben ez a fajta messziről történő érzelemmentes fürkészés jelenik meg. A Její tělót papíron olyan fikciós, de aprólékos megfigyelésekkel készült alkotások mellé is lehetne tenni, mint a pornófilmes világról szóló svéd Pleasure, vagy a lengyel fitneszinfluenszert a figyelem középpontjába helyező Sweat.

Ami viszont ebből a filmből hiányzik azokhoz képest, az a makulátlan környezetrajz. A Její tělo nem igazán tudja megidézni sem a kilencvenes évek régiós hangulatát, sem stílusát. Nem fogok úgy tenni, mintha pontosan tisztában lennék a cseh pornóvilággal, de biztos vagyok benne, hogy nem kizárólag megkérdőjelezhető ingeket hordó, idősebb tiktokosoknak tűnő, maroknyi rendezőből állt. Abban viszont egyáltalán nem vagyok biztos, hogy a hardcore pornóban a női főszereplőkön szolid melltartó volt. (A főszereplő Natalia Germani több jelenetben is meztelen, kivéve a pornóforgatásokon.)

Forrás: Bontonfilm
Forrás: Bontonfilm

Az mindenképpen érdekes döntés, hogy Absolonovát úgy mutatják be, mint akiben nincsenek kételyek a döntései miatt, a pornózást egy olyan munkának tartja, ami fizeti a számláit, ez a szexpozitivitás a magyar közeg ismeretében nem feltétlenül volt jellemző a kilencvenes évek végén. A Její tělo ráadásul a cseh pornóipart egy barátságos, gyakorlatilag véget nem érő, kiscsoportos házibulinak mutatja be, ahol a legnagyobb probléma az, hogy valaki a kelleténél kicsit többet iszik.

Zavarba ejtő, amikor Císařovská egy konkrét, tizennyolc éven felülieknek való pornósnittet is tesz a filmjébe, ami egyértelműen dublőrökkel készült, mintha ettől lenne valósabb a szcéna bemutatása – bár az injekciós tubusból kipréselt műsperma, és a nagyon olcsónak tűnő, összefércelt kosztümök a valóságot mutathatják. A film amúgy két különböző változatban kerül a cseh mozikba, egy 15 éven felülieknek, és egy szigorúan 18 éven felülieknek szóló vágatban.

Mivel egy húsz évvel ezelőtt elhunyt, cseh pornószínésznő mindennapjairól van szó, nehéz megítélni, hogy mi az, amit az alkotók egyértelműen kitaláltak, vagy mi az, ami tényleg megtörténhetett. A pornózás miatt szétszakadó családot nem nehéz elhinni, a betegágyán fekvő pornósztártól autogramot kérő ápolót sem, de a kisebb drámai fordulatokat nehezebb. Císařovská filmje mintha a három nagy állomás között (sportsérülés, pornó, halál) megpróbálná saját kútfőből kitölteni a lyukakat, de sokszor csak közhelyre futná, olyan figurákkal (a csalódott apa, a nyugat-európai perverz pornóproducer), akiket rögtön megismerünk, amint meglátjuk őket.

A Její tělo néha abban sem biztos, hogy mit tart fontosnak a főszereplőjéből: a kitartását, azt, ahogy megtalálta magát teljesen másban, vagy azt, hogy tragikus halált halt. Néha úgy tűnik, hogy csak azt, hogy elmondja: Csehországban ilyen híresség is volt.

A Její tělo premierje a Karlovy Vary-i Nemzetközi Filmfesztiválon volt. Mi Tallinnban láttuk. Magyar premierről egyelőre nem tudni, Csehországban november 16-án mutatják be.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!