Két magyar filmet is Európai Filmdíjra jelöltek

2023. október 19. – 11:49

Másolás

Vágólapra másolva

Buda Flóra Anna Arany Pálma-díjas rövidfilmjét, a 27-et, és Bánóczki Tibor és Szabó Sarolta Műanyag égbolt című animációs filmjét is Európai Filmdíjra jelölték – derül ki az Európai Filmakadémia közleményéből.

A Műanyag égbolt készítése még az elsőfilmesek filmtervét támogató Inkubátor-program első évében indult, majd a Filmintézet újabb gyártási támogatása mellett a Szlovák Audiovizuális Alap, az Európa Tanács filmalapja, az Eurimages támogatását is megkapta és magyar-szlovák koprodukcióban készült el. Világpremierje a berlini filmfesztiválon volt az év elején. A filmről korábban azt írtuk: „Nemhogy Magyarországon, hanem az egész világon is ritka az olyan film, mint a Műanyag égbolt: egy felnőtteknek szánt, kevert animációs technikával készült sci-fi arról, hogyan tud az emberiség megbirkózni a világégést követő pusztulattal”.

A filmet író és rendező Bánóczki Tibor és Szabó Sarolta két közös rövidfilm után vágtak bele a nagyszabású sci-fibe, amit rotoszkóptechnikával készítettek, azaz hús-vér színészekkel forgattak jeleneteket, majd azokat átrajzolták. Az alkotókkal készült interjúnkat itt olvashatják el.

A Nemzeti Filmintézet közleménye szerint az Európai Filmdíjak közel négy évtizedes történetében most először jelöltek magyar alkotást az animációs mozifilm kategóriában.

Idén májusban Buda Flóra Anna 27 című tizenegy perces animációs filmjének ítélték oda a rövidfilm kategória Arany Pálma díját a hetvenhatodik Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál. A magyar-francia koprodukcióban készült rövidfilmet most Európai Filmdíjra is jelölték. Az animációs alkotás főhőse az öccsével és az anyukájával egy háztartásban élő Alíz (hangja Stork Natasa), akiben a 27. születésnapján, egy átmulatott, varázslatos éjszaka, majd egy kijózanító biciklibaleset után tudatosul, hogy ideje leszámolnia az illúziókkal és szembe néznie a valósággal és a felnőtt élet felelősségével. A 27 azért készült francia-magyar koprodukcióban, mert a Nemzeti Filmintézet három alkalommal is visszautasította a projekt támogatását – így végül francia finanszírozással és magyar produceri gyártással születhetett meg.

A Franciaországban élő magyar alkotó a Telexnek azt mondja, generációs és társadalmi problémák mellett a pornó hatása foglalkoztatta a történet megírásakor. A teljes interjút itt tudják elolvasni.

Az Európai Filmdíjakat december 9-én Berlinben adják át, a díjakról 4600 filmakadémia tag szavazata dönt összesen 24 kategóriában.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!