4,3 millió forintnyi közösségi támogatásnál jár a Petőfi utcák népe album

2023. október 18. – 12:51

4,3 millió forintnyi közösségi támogatásnál jár a Petőfi utcák népe album
Vekerd Petőfi utcájának lakói – Fotó: Bácsi Róbert / Pictorial Collective / Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ

Másolás

Vágólapra másolva

Szerdára már a négymillió forintot is meghaladta a Pictorial dokumentarista fotós kollektíva közösségi gyűjtése a Petőfi utcák népe kiállításhoz készült, teljes fotós anyagból létrejövő albumra – közölte a társaság. A Brancs közösségi pénzgyűjtő platform korábbi rekordját a Bukta Imre kiállítási katalógusának támogatására indult gyűjtés tartotta – ezt mostanra felülmúlta a Pictorialé, amely 4,3 millió forintot szedett össze, és még hátra van belőle néhány nap.

Az már október közepén kiderült, hogy a Pictorial fotósainak sikerült összegyűjteniük a célul kitűzött 3,5 millió forintot, és a támogatók 2024 márciusában kézbe vehetik a Petőfi utcák népe című kiállítás képeiből készülő albumot, ám az csak most lett nyilvánvaló, hogy rekordot is felállítottak vele.

A kollektíva kilenc tagból áll. Ők – köztük a Telex fotósával, a legutóbbi Magyar Sajtófotó Pályázaton is díjazott Bődey Jánossal – ezer kilométer megtételével gyűjtötték össze azt a kétszáz fotót, amit most egy időkapszulának szánt könyvbe zárnak. A Petőfi utcák népe című fotósorozatukban, amelyről korábban ebben, illetve ebben a cikkben írtunk, a Petőfi 200 emlékév égisze alatt járták és fotózták végig a költő nevét viselő 2800 utcát, hogy merítést kapjanak a magyar társadalomról, és ezt a látleletet bemutassák egyrészt egy kiállításon a Capa Központban.

Fotó: Márton Koncz / Márton Koncz
Fotó: Márton Koncz / Márton Koncz

A képeken nem a mélyszegénység és a nyomor a szembeötlő, mert a fotósok nem ezzel találkoztak leggyakrabban országjárásuk során, hanem a szürkeséget szépítgető népi barkácsesztétikával, ami gyakran a létbizonytalanságot hivatott elfedni. „Azokat az embereket ábrázolják a fotók, akiket sokszor elfelejtünk, mert nem elég szélsőségesek ahhoz, hogy a hírekbe kerüljenek, mégis ők adják országunk arcát és ők alakítják a magyar vidék mindennapjait, ők vagyunk mi. Tanúságtétel és szembenézés ma és a jövőben egyaránt” – írták korábban.

Emellett egy másik szomorú apropója is van annak, hogy az album megjelenését ilyen fontosnak tartják. A tavaly év végén tragikus hirtelenséggel elhunyt fotós kollégájuk, a fotós egyesület alapítója, Móricz-Sabján Simon Capa-nagydíjas fotográfusnak ez volt az utolsó munkája, ezért is fontos számukra, hogy megmaradjon és sokakhoz eljusson.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!