A társulat leszavazta, mégis Kiss-B. Atillát nevezte ki Csák János az Operettszínház élére

2023. október 11. – 22:06

Másolás

Vágólapra másolva

Lezárult két színház igazgatói pályázata, Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter döntése alapján február 1-től Kiss-B. Atilla a Budapesti Operettszínház főigazgatója, míg Nagy Viktort a Pesti Magyar Színház – Ifjúsági és Családi Színház igazgatói feladatainak további ellátásával bízták meg – közölte a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) az MTI-vel.

Az Operettszínház élére Kiss-B. mellett még Szente Vajk és Szabó P. Szilveszter pályázott, akiknek a társulatban valószínűleg nagyobb elfogadottságuk lett volna, mint a jelenleg is intézményvezető Kiss-B.-nek.

A főigazgató ugyanis egy belső társulati szavazáson a 325 érvényes szavazatból csak 90-et, 28 százalékot kapott. Ennek az eredménynek viszont semmilyen kötelezettsége nincs, hiszen a fenntartó, a kormány dönt a kinevezésről.

Kiss-B. Atilla, a Budapesti Operettszínház főigazgatója – Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI
Kiss-B. Atilla, a Budapesti Operettszínház főigazgatója – Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI

Kiss-B. Atillát korábban több operettszínházi munkatársa is szexuális zaklatás és verbális bántalmazás eltussolásával vádolta meg. Még 2020 júniusában jelent meg az Indexen egy cikk, amelyben egy operettszínházi dolgozó arról számolt be, hogy Kriza Zsigmond ügyvezető igazgató megalázó kommunikációja elviselhetetlen munkakörnyezetet teremtett a színházban, míg egy másik ott dolgozó azt állította, Kriza elfogadhatatlan megjegyzéseket tett a testére és a szexuális életére.

A kinevezésről azt írták: a miniszteri döntés fő szempontjai a művészeti szakmai beágyazottság, a jó nemzetközi és hazai kapcsolatok, a művészeti koncepció, valamint az előadó-művészeti területen szerzett vezetői tapasztalat volt.

Ezen szempontok alapján a miniszter a Budapesti Operettszínház élére – az intézményt eddig is vezető – Kiss-B. Atillát, a Pesti Magyar Színház – Ifjúsági és Családi Színház vezetésére pedig Nagy Viktort találta a legalkalmasabbnak a következő öt évre.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!