Imádok kúrni – Russell Brand útja a szexuális zaklatás mocsarába

Legfontosabb

2023. szeptember 28. – 19:57

Imádok kúrni – Russell Brand útja a szexuális zaklatás mocsarába
Russell Brand a „Rock of ages” című film európai premierjén Londonban, 2012. június 10-én – Andrew Cowie / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

„Rosszul viselkedik, átlépi a műsorkészítésben elfogadott határokat, és megajándékozzák egy előléptetéssel, egy másik műsorral, vagy valami mással”

– Lorraine Heggessey tévés felső vezető, a Channel 4 dokumentumfilmjében, 2023-ban.

„Imádok kúrni”

– Russell Brand a Guardiannek, 2008-ban.

Russell Brand több évtizedes karrierjét nézve nehéz eldönteni, hogy pontosan micsoda, és miben a legjobb. Színészként kezdte, transzgresszív stand-uposként folytatta, brit tévés sztár lett, aztán egy ideig hollywoodi sztár is, belefolyt a politikai életbe is, majd az utóbbi pár évben saját magához képest is radikalizálta magát, és az a fajta online véleményvezér és megmondóember lett, aki Tucker Carlsonnak ad interjút, felkérdezi a gyógyszeripart, és Joe Bidenről és 9/11-ről oszt meg egészen elborult dolgokat.

És most már hivatalosan is szexuális ragadozó: szeptemberben, többévnyi nyomozás után a Channel 4 és a Sunday Times egy közös anyagban felkereste azokat, akiket a vád szerint tévés/komikus/színész zaklatott, illetve egy esetben megerőszakolt. Az egyik áldozata, akivel erőszakoskodott, tizenhat éves volt akkor, amikor Brand kapcsolatban volt vele, és a BBC taxijait küldte a házához, hogy felszedje.

A vádak:

2006-ban, amikor Brand a rádióműsorát és a Big Brother kibeszélőjét is vezette, viszonyt kezdeményezett egy 16 éves diákkal. Brand az utcán szólította le, később kiderült, hogy a lány 16 éves, de a műsorvezető ezután sem szakította meg vele a kapcsolatot. A lány állítása szerint a férfi érzelmileg manipulálta, testileg kihasználta, miközben arra kérte, tartsa titokban a viszonyt.

2007-ben egy hat hónapos viszony során Brand agresszív lett Jordan Martinnal, amikor az kapott egy sms-t egy exétől. A férfi kikapta a kezéből a telefont, darabokra szedte, majd erőszakosan a nemi szervéhez nyúlt.

2012-ben, amikor éppen véglegesítették a válását Katy Perrytől, Brand megerőszakolt egy nőt, amikor az nem volt hajlandó csatlakozni hozzá és egy barátnőjéhez a hálószobában. Az áldozatról utána látleletet vettek egy nemi erőszakra specializálódott klinikán. Brand később sms-ben „önzőnek és őrültnek” nevezte, amit művelt.

2013-ban az anonim alkoholisták egyik gyűlésén Brand találkozott egy nővel, akivel később munkakapcsolatba is került. A férfi meg akarta erőszakolni, majd amikor a nő ellenállt, Brand kijelentette, hogy akkor mostantól ki van rúgva. Az áldozat féltette a karrierjét, ezért nem tett feljelentést.

A vádakból kirajzolódik egy kép Russell Brandről: a hatalmával visszaélő, a munkahelyi környezetében szexuális ragadozóként viselkedő, azokat néha viccel, néha mással elütő befolyásos ember képe, aki a saját műsorainak közönségére is begyűjthető skalpokként tekintett. És akit a népszerűsége megakadályozott abban, hogy a kisebb-nagyobb eddigi botrányai alapján eltűnjön a brit médiából, Hollywoodból, vagy az internetről.

Főleg azért, mert ez volt az a kép, amit Brand éveken keresztül prezentált magáról: az ember, aki falja a nőket, aki megfektet mindenkit, aki az élő műsorban provokatívan és/vagy kellemetlenül viselkedik, akinek híres barátnői vannak, és aki boldogan megtestesíti a csibészes szexmániás imázst. A hajlakkal belőtt, bizarr hajával, a feminin kiegészítőivel, szűk nadrágjaival abszolút a korának rocksztárja volt anélkül, hogy zenélt volna. Helyette a Big Brother kísérőműsorát vezette, rendszeresen publikált a Guardianben, gyerekkönyvet írt, és arra biztatta a fiatalokat, hogy el ne menjenek szavazni.

Brand viselkedéséért csak saját maga felel, de nem kizárólag róla szólnak: a vádak beszélnek arról a kétezres évekbeli brit korszakról, amikor még a jelennél is prominensebb volt a hétköznapi szexizmus, és szemet hunytak a híres emberek kihágásai felett. A zaklatások miatt pedig ismét önvizsgálatot kell tartania a brit televíziózás mamutjának, a BBC-nek, ahol folyamatosan esnek ki a csontvázak a szekrényből. Nyáron az derült ki, hogy egy híres bemondójuk súlyos pénzeket fizetett egy fiatalkorú szexképeiért. De még az is eltörpül a tíz évvel ezelőtti Jimmy Savile-féle botrány mellett, amikor is a köztiszteletben álló műsorvezetőről az derült ki, hogy minden túlzás nélkül egy szörnyeteg volt, aki több száz embert, gyereket és időset is zaklatott az élete során. Savile még felbukkan Brand életében is.

A Channel 4 dokumentumfilmje és a cikk is rávilágít arra, hogy Brand viselkedése gyakorlatilag önazonos volt: a tévéműsoraiban letolta a nadrágját és a női vendégek ölébe ült, nem várt csókokat adott, szexszel viccelődött, az egyik stand-upjában pedig olyasmiket mondott, amit aztán a tizenhat éves áldozata visszhangoz. Hogy úgy szereti az orális szexet, ha a nő egy picit fulladozik, és a sminkje elkenődik. A beosztottjai előtt gyakran csak egy szál alsógatyában volt, néha üvegekbe vizelt, az asszisztenseit pedig arra kérte, hogy a közönség soraiból szerezzék meg a nők telefonszámait. Gyakran elhangzik az a szófordulat, hogy „nyílt titok”, Brand viselkedéséről ugyanis a színfalak mögött is tudtak. Sőt, többször is bepanaszolták kollégái, szerkesztői.

Brand 1975-ben született Essexben, a szülei elváltak, amikor hatéves volt. Már tinédzserkorában fogyasztott kábítószert rendszeresen – ezért el is tanácsolták egy színitanodából, ahol csak egy évet végezhetett el. Brand állítása szerint egy tanára molesztálta is. A saját életéből építkező stand-upja miatt felfigyeltek rá, 2000-ben az európai MTV egyik műsorvezetője lett. A munkájának hamar vége szakadt, mert 2001. szeptember 12-én Oszama bin Ladennek öltözve ment dolgozni – és állítólag korábban bemutatta Kylie Minogue-nak a dílerét. Itt hozzá kell tenni, hogy Brand életének legtöbb szaftos részlete a saját könyvéből jön, a 2007-es My Booky Wook című önéletrajzában olyanokat is megoszt, hogy amikor tiniként az apjával Thaiföldre utazott, az édesapa azonnal három prostituáltat rendelt, kettőt magának, egyet pedig Russellnek.

Russell Brand a Nickelodeon Kids’ Choice Awards díjátadóján, 2011. április 2-án – Fotó: Kevork Djansezian / Getty Images
Russell Brand a Nickelodeon Kids’ Choice Awards díjátadóján, 2011. április 2-án – Fotó: Kevork Djansezian / Getty Images

Brand igazi áttörése 2004-ben érkezett el, amikor a Big Brother hatodik évada után sugárzott kibeszélőműsort vezethette. A később Big Brother’s Big Mouth (A Nagy Testvér Nagy Szája) című műsor egy egész országgal megismertette Brand sajátos humorát és figuráját, mivel a realityműsorok éppen akkor az aranykorukat élték (Magyarországon is). Ez már az a tévéműsor volt, aminek a készítése közben Brand rászállt a közönség egyes tagjaira. Brand 2007-ig maradt itt műsorvezető, miközben saját beszélgetős műsort is kapott a tévében 1 Leicester Square címmel, ebben már hollywoodi sztárokkal is beszélgetett, többek között azzal a Tom Cruise-zal, akivel pár évvel később közös filmben is játszott.

2007 volt az a pillanat, amikor Brand áthatotta a brit popkultúra mindennapjait: rádiós beszélgetős műsort is vezetett a BBC Radio 2-n állandó kreatív partnerével, Matt Morgannel, és később Jonathan Ross-szal, megjelent az önéletrajza, és már Amerikában is megvetette a lábát a magyarul elég fantáziátlan című Lepattintva (eredetiben: Forgetting Sarah Marshall) című filmmel. Ebben egy szexcentrikus rocksztárt alakított, aki elcsábította a főszereplő barátnőjét.

Az első komoly buktatója 2008-ban jött el, és nem, nem azért, mert visszahallgatva egy elég rémisztő hangulatú interjút készített a már említett Jimmy Savile-lel. Brand arról beszél az interjúban, hogy szeretne találkozni „Sir Jimmy”-vel, a nagy múltú tévés pedig azt mondja neki, hogy hát férfiakkal nem szeret találkozni, de ha esetleg van egy húga, akkor meg lehet beszélni a dolgot. Brand erre azt válaszolja, hogy húga az nincsen, de van egy asszisztense, aki mindent megtesz neki, úgyhogy megállapodnak abban, hogy majd meztelenül beállít Savile-hez.

Ilyen és hasonló hangulatban teltek Brand rádiós felvételei, ahol a műsort megszakító hírbemondó hivatalosan panaszt is tett, mert annyi dehonesztáló és szexista megjegyzéssel illette a műsorvezető. De a törés nem az volt, hanem a következő eset: Brand és műsorvezetőtársa, Jonathan Ross úgy döntöttek, hogy felhívják Andrew Sachsot, a Waczak Szálló Manueljét alakító színészt. A klasszikus, reggeli rádióműsorokra emlékeztető dilizés azonban azonnal kisiklik, amikor Sachs nem veszi fel a telefont, bekapcsol az üzenetrögzítője, mire Ross bekiabálja, hogy Brand

„megbaszta az unokádat”.

Brandnek tényleg volt egy rövid viszonya a színész unokájával, Georgina Baillie-vel. A műsorvezetők aztán ezen sajnálkoznak, de újra és újra visszahívják a számot, hogy még több üzenetet hagyjanak, a végén már dalban mondják el, amit akartak. Sachs végig nem veszi fel a telefont. A leiratot itt el lehet olvasni.

A műsor felvételről ment, de minden változtatás nélkül került adásba. Több mint negyvenezer panasz érkezett utána, az erős túlzásokra hajlamos brit bulvársajtó Sachsgate-nek nevezte az ügyet, aminek a vége az lett, hogy Brand és a felelős szerkesztője távoztak.

Egészen Hollywoodba, mármint oda Brand ment, a szerkesztője, Lesley Douglas maradt az Egyesült Királyságban. Russell Brand pedig most már a mellékszerepnél eggyel nagyobbat kapott a megint csak szörnyen béna magyar című Felhangolva (eredetileg Get Him To The Greek) című filmben, ahol megint csak egy balhés rocksztárt alakított. A forgatáson találkozott Katy Perryvel, nem sokkal később össze is házasodtak – rövid időn belül, egy év múlva aztán el is váltak, de a házasságuk az ismertség újabb szintjére repítette a britet.

Több sztárral is volt kapcsolata, randizott Geri Halliwell-lel, és az akkor még ezen a néven futó Jemima Khannal is (ma már Jemima Goldsmith). Utóbbi kapcsán előjön a megkerülhetetlen magyar szál: 2014-ben egy magyar masszőr megvádolta Brandet azzal, hogy zaklatta őt, amikor szexmasszázsra hívta őt magához a pár, de nem indult eljárás az ügyben.

De minden jel ellenére nemcsak a szex érdekelte Russell Brandet, hanem a színészi karrierje (legutóbbi komolyabb szerepe a 2022-es Halál a Níluson-ban volt), és a politika is. A kétezertízes évektől kezdve az utóbbi egyre aktívabban, aminek a csúcsa egyértelműen az volt, amikor 2013-ban interjúkérdésre elmondta, hogy szerinte értelmetlen szavazni, ő nem fogja leadni a voksát egy olyan politikai elitre, ami évszázadokon keresztül csak a kizsákmányolásra és az átverésre hajtott. Az interjúrészlet, amiben ezt mondja, a BBC történetének egyik legtöbbször megtekintett videója volt a YouTube-on. Hogy Brand kijelentése mekkora port kavart, annak jó mércéje, hogy John Lyndon, azaz Johnny Rotten totális idiótaságnak nevezte az ötletet.

Brand ezek után fejest ugrott a politikába, 2014-ben elindította a The Trews (truth + news, azaz igazság és hírek szóösszetételből) című online videósorozatát, ami nem sok mindenben különbözik attól, amivel jelenleg is keresi a kenyerét: elmondta a véleményét aktuálpolitikai vagy éppen globális témákról. Ekkor jelent meg a Revolution című könyve is, amiben egy forradalom szükségessége mellett érvelt, és többek között olyan, elég hajmeresztő kijelentéseket tett, hogy egy rendes világban nem lehetne magasabb egy vállalat bevétele, mint a világ legkisebb nemzetének, Tuvalunak a GDP-je.

Brand később a YouTube-on folytatta a sorozatát, majd amikor 2022-ben Covid-szkeptikus kijelentése miatt a platform korlátozta, áttért a Rumble-re. Ha megnézzük ma ezt az oldalát, nem sokban különbözik a konteóhívő, dezinformációs csatornáktól: elképesztő kijelentések a címekben, sokkolónak tűnő, értelmetlen kiemelések a címlapképeken, Biden, Obama és Bill Gates a gonoszok, Trump és Tucker Carlson az igazság lovagjai. Egyik legutóbbi műsorában az orvos Máté Gábor fia, az orosz érdekeket foggal-körömmel védő Aaron Maté volt a vendége. Több mint másfél millióan követik ott. Itt érdemes megjegyezni, hogy a Rumble befektetői között olyan republikánus nagyágyúk is vannak, mint Peter Thiel és J. D. Vance.

Russell Brand a SiriusXM stúdióban beszél új könyvéről, 2017. október 4-én, New Yorkban – Fotó: Cindy Ord / Getty Images
Russell Brand a SiriusXM stúdióban beszél új könyvéről, 2017. október 4-én, New Yorkban – Fotó: Cindy Ord / Getty Images

A konteóhívő Brand évek óta ezt az üzenetet sulykolja: a mainstream médiának nem szabad hinni, mert rejtélyes érdekek szerint működnek, a gyógyszeripar megbízhatatlan, bizonyos politikusok hazudnak, mások pedig a megmentők. Ezzel párhuzamosan tényleg elkezdett visszahúzódni a médiából, az utolsó brit tévés szereplése 2019-ben volt, amikor a The Great Celebrity Bake Off című celebes sütisütős műsorban egy vaginaformájú tortát készített. Egy évvel korábban a Roast Battle című, egymást égető komikusokat szerepeltető műsorban bukkant fel, de a munkája kérészéletű volt, miután a felvétel során egy másik szereplő szóvá tette Brand zaklatásait. Az ominózus jelenet nem került be az adásba, Brand szerződését pedig nem újították meg. Helyére az a Jonathan Ross került, aki a cinkosa volt a Sachsgate-ben.

Azt a bizonyos vaginasütit pedig bevallottan a feleségéről mintázta: 2017-ben összeházasodott Laura Gallacherrel, és született három közös gyerekük, bár Brandnek sikerült azzal is kisebb vihart kavarnia, amikor kijelentette, hogy ő ugyan nem foglalkozik a gyerekneveléssel túlságosan. (A Guardian egy véleménycikkének címe: Ha Russell Brand tényleg meg akarja változtatni a világot, először cseréljen pár pelenkát.) Gallacherrel egyébként már korábban randiztak a kétezres években, akkor Brand harminc, a jövőbeli felesége pedig tizenkilenc éves volt. A pár egy oxfordshire-i viktoriánus, hét hálószobás házban lakik, de Brand nevén van egy olyan Los Angeles-i ingatlan is, ami egykor a színészóriás Laurence Olivier tulajdonában volt – Brand vagyona a becslések szerint elérheti a több millió fontot.

A Channel 4 és a Sunday Times 2019-ben kezdett el nyomozni a Branddel kapcsolatos vádak kapcsán, a csatorna pedig szinte az utolsó pillanatig titokban tartotta, hogy kiről fog szólni majd a leleplező riportja. Brand megtudta, hogy róla fog, ezért egy nappal korábban, már előre reagált rá, mondván minden egyes szexuális kapcsolata ebben az amúgy „promiszkuita időszakban” teljes mértékben közös megegyezésen alapult. Szerinte korábban is őszintén beszélt erről az időszakáról a könyvében, és őszintén beszél most is, úgyhogy tagad mindent.

Megérkeztek a sok követőt maguk mögött tudó Brand-védők: a prostitúcióval megvádolt, nőgyűlöletre birodalmat építő Andrew Tate, az iskolai lövöldözések túlélőit színészeknek tituláló Alex Jones, az egykori Twitter, azóta X fura ura, Elon Musk mind a komikus mellé álltak, és megvédték őt a nyilvánossággal szemben.

Brand pedig a következő videójában már az őt megvádoló médiát támadta, és megköszönte a követőinek, hogy megkérdőjeleznek minden olyan információt, amiket azok eléjük tártak. Nem sokkal később az egész stand-up-turnéját törölték, a szponzorai elálltak tőle. Az ügynöksége szerint Brand szörnyen félrevezette őket, és megszabadultak az ügyfelüktől. Brand szerint a brit kormány cenzúrázni akarja őt, amiért ki akarják kapcsolni a monetizációt a Rumble-videóin. A brit rendőrség viszont hivatalosan is vizsgálatot indított a régebbi zaklatások ügyeiben.

Akármi történik is majd Branddel, az biztos, amit a Times egyik újságírója írt a véleménycikkében:

Nyugodtan alhattok, Russell Brand-rajongók, ugyanis soha senki sem fogja abban megakadályozni, hogy őrült módjára viselkedjen az interneten.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!