Bödőcs: Rossz látni, hogy türk basánk úgy nézi a cárevicset, ahogy Komár Laci nézte Elvis Presley-t

2023. szeptember 27. – 10:56

Másolás

Vágólapra másolva

Bödőcs Tibor nem érzi úgy, hogy behódolna amiatt, hogy maradt a Librinél, miután az MCC tulajdonába került a kiadó, derül ki a humorista Válasz Online-nak adott interjújából. Bödőcs ebben beszél arról, hogy érdekesnek is tartja a vádat, hogy kollaborálna a hatalommal, nem élvezi a ráaggatott főellenzéki szerepét, és egyébként beszélőviszonyban van Fábry Sándorral, csak nem tartja követendő példának.

„Érdekes is a vád, amely szerint én úgy kollaborálok, hogy az adóforintjaimon felül még a könyvem bevételének egy részét is viszi a kleptokrácia. Tehát nem lefizetnek, hanem kicsit jobban meglopnak. Így megy ez. Az Indexnél nyilván bele tudnak szólni a szerkesztésbe, látom én is, mi megy ott, de nálam mégis hogyan? Most, hogy megjelenik a könyv, mondjuk megnézem majd, beleírtak-e, vagy kihúztak-e belőle poénokat azóta, hogy leadtam” – mondta a Prímszámok hóesésben című, most megjelent új könyvéről.

Az interjúban Bödőcs Tibor reagált arra is, hogy Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum igazgatója nyáron egy podcastban azt mondta róla, hogy „elkezdett átmenni kritikátlan ellenzékibe, és egyre butábban csinálja”.

A humorista az interjúban előbb úgy tesz, mintha nem tudná, ki az a Demeter Szilárd, aztán kiderül, hogy mégis tudja, és válaszol Demeternek arra az állítására, hogy a Libri többek között rajta keresi meg azt a pénzt, amit a szépírókon elveszítenek.

„Ha így van, akkor amit én végzek, az maga a kultúrmisszió! Az én nagy példányszámú bagatelljeim bevételéből tudnak kiadni valódi, értékes irodalmat! Amíg ott van ez a szakmai stáb a Librinél, azt mondták, azt írok, amit akarok. Én meg azt, hogy mindenképpen azt írok, amit akarok, csak egy idő után, esetleg, már nem ennél a kiadónál. A több százmilliárdból felpumpált MCC nyilván nem azért foglalta el a Librit is, mert szükségük van arra a néhány milliárdra, amennyit ez évente termel. Az nekik a kávéköltség. Vagy a Tucker Carlson szállásdíja. Papíron” – mondta.

Bödőcs Tibor nem élvezi a ráaggatott főellenzéki szerepét, szerinte életművének elenyésző része miatt szálka a kormány szemében, ami miatt főellenzékiként ünneplik. Azt mondta, nem akar igazságtalan lenni az ellenzékkel, de látni az eredményt, és ha ő ellenzéki interjút néz, „az illető a harmadik mondatnál már százalékokról beszél meg arról, hány helyük lesz majd az Európai Parlamentben”. A miniszterelnökre utalva azt mondta:

A basa jobban érzi a tömegdemokrácia lényegét, lakodalmasrock-jellegét, azt, hogy le kell menni kutyába.

A humoristát viszont valami egészen más zavarja ennél jobban.

Engem az aggaszt inkább, hogy türk basánk úgy nézi a cárevicset, ahogy Komár Laci nézte Elvis Presley-t. Ezt azért rossz látni. Hogy soha, egyetlen rossz szavuk nincs „apura”, a „hanyatló Nyugatot” ostorozó több száz éves sztereotípiák viszont annál gyakoribbak

– mondta.

Ahogy arról a Telexen is beszámoltunk, Bödőcs Tibor júniusban hosszú posztban reagált arra, hogy a kormányközeli MCC lett a Libri Csoport többségi tulajdonosa, amire Orbán Balázs, az MCC kuratóriumi elnöke azt mondta, hogy azok tiltakoznak, akiknek az eladási számai rosszul állnak, és jól jön nekik az ingyenreklám.

Bödőcs Tibor nem biztos, hogy rá van szorulva az ingyenreklámra, a Forbes összesítése szerint ugyanis az ő cége megy a legjobban a magyar stand-uposok közül, a Burfa Kft. 2021-ben 118 millió forintos árbevétellel zárt, ami 98 milliós nyereséget jelent.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!