Bárki megnézheti a Youtube-on a Mácsai Pál főszereplésével készült Poirot-filmet

2023. szeptember 15. – 12:49

Bárki megnézheti a Youtube-on a Mácsai Pál főszereplésével készült Poirot-filmet
Pillanatkép a rendhagyó Poirot-adaptációból.

Másolás

Vágólapra másolva

Ingyenesen elérhetővé vált a Youtube-on és a Vimeón A titokzatos stylesi eset (The Mysterious Affair at Styles) című avantgárd krimi. A filmet Lichter Péter rendezte, a narrátor Mácsai Pál. A forgatókönyvet Kránicz Bence írta.

Az egész estés film állami támogatás nélkül, több mint száz némafilm képi anyagának felhasználásával jött létre – derül ki a rendező közleményéből. A film producere Hegyesi Fanni, sound designere Kovács-Vajda Bence volt.

A titokzatos stylesi esetet 2022 nyarától havi rendszerességgel vetítették a Bem moziban, a nemzetközi közönség pedig februárban, a Rotterdami Nemzetközi Filmfesztiválon találkozhatott vele. Több külföldi szakmai lap, például a Little White Lies és a Filmmaker Magazine is méltatta az alkotás ötletességét és a regény adaptációjának újszerűségét.

„Új és új rendszerbe illesztem [a kérdéseket], míg a lehetséges válaszok, mint a kirakósjáték fogacskái, egymásba nem kapaszkodnak – zengi el Mácsai egy ponton Poirot ars poétikáját, ami jelen esetben a képalkotói logikára is érvényesnek látszik: Lichter műve maga is egyfajta film- és médiatörténeti kirakósnak hat. A videójátékok és az olcsó digitális effektusok úgy bontják szét, írják felül és alakítják át a múltból megidézett filmek képeit, mint ahogy maga Hercule Poirot bánik a valóság tényeivel: az önkényes, kubista mozikollázs a módszeres analízis eszközének látszik, a régivágású nyomozás pedig a költői igazságok keresésének” – írta az alkotásról a Filmvilág.

Ne is menjen most már sehova, itt a teljes film:

A Poriot-adaptációknak egyébként mostanában nagy keletje van, Kenneth Branagh színész-rendező például többet is filmre vitt az elmúlt években (saját magával a főszerepben). A felemásra sikeredett Gyilkosság az Orient Expresszen és az annál is felemásabbra sikeredett Halál a Níluson után a Szeánsz Velencében kifejezetten jó is lett.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!