Nincs kormányzati lista a lefóliázandó könyvekről

2023. július 28. – 17:01

Másolás

Vágólapra másolva

Nincs lista a könyvesboltokban csak fóliázva árusítható könyvekről, derült ki Vitályos Eszter államtitkár írásbeli válaszából, amelyet Vadai Ágnes DK-s képviselő kérdésére írt.

A Demokratikus Koalícióban politizáló Vadai eredetileg Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszterhez intézte kérdését, amelynek a következő volt a címe: „Van kormányzati lista a lefóliázandó könyvekről? Amennyiben igen, kérem, hogy a listát megküldeni szíveskedjék!”

Csák helyett államtitkára, Vitályos Eszter válaszolt. „Kérdésére egyértelmű a válaszom: nincs lista a lefóliázandó könyvekről” – írta.

A 2021-ben elfogadott, gyermekvédelminek nevezett törvény a gyerekek fejlődésére veszélyesnek állítja be azt, ha 18 éves koruk előtt információk jutnak el hozzájuk a különböző szexuális orientációkról, ezért az LMBTQ-témával bármilyen szinten foglalkozó könyveket le kell fóliázni, és nem kerülhetnek az ifjúsági könyvek közé.

Július eleje óta több könyvesboltban bírságoltak azért a kormányhivatalok, ha nem megfelelő helyen kínálták az LMBTQ-témájú könyveket, de eleve nem világos, hogy milyen könyvek és miért kerülnek ebbe a kategóriába. A könyves szakma szeretne tisztán látni, ezért fordult a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése is a kormányhoz, de hiába kérdezték, hogy mely könyveket kell a jövőben lefóliázva árusítani, melyek kerülnek tiltólistára, nem kaptak választ, ahogy arra sem, mely művek azok, amelyek öncélú szexualitást, homoszexualitást népszerűsítenek vagy jelenítenek meg.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!